Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În următorii ani, în Germania vor fi necesari cel puţin 1,5 milioane de specialişti din afara graniţelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ca urmare a afluxului de români şi bulgari spre Germania în căutarea unui loc de muncă pentru un trai mai bun, încep se facă simţite “bătăile de cap” ale autorităţilor. Aceasta în ciuda faptului că “Cei mai mulţi bulgari şi români care trăiesc în Germania sunt imigranţi activi şi nu imigranţi cerşetori”, a declarat pentru DW Herbert Brücker, de la Institutul pentru Analiza Pieţei Muncii. În următorii ani, în Germania vor fi necesari cel puţin 1,5 milioane de specialişti din afara graniţelor.

Oficiul federal pentru forţă de muncă nu se teme de un val de imigranţi din România şi Bulgaria, care ar lua cu asalt piaţa muncii din Germania. În ultimii ani, în Germania au sosit români şi bulgari activând ca angajaţi sezonieri în agricultură sau în domenii în care este nevoie urgentă de personal, precum în cel medical, de asistenţă sau în gastronomie. Sunt aceşti imigranţi fugiţi de sărăcie sau tocmai ei revigorează piaţa muncii din Republica Federală?

”Per total însă, românii şi bulgarii care lucrează în Germania contribuie la fondul de pensii şi la sistemul asigurărilor, astfel încât statul social are de câştigat”, este de părere Brücker.

Potrivit DW, la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Nürnberg se caută intens forţă de muncă: lipsesc specialişti în administraţie şi asistenţi sociali, care au cunoştinţe bune de română şi bulgară, care să-i ajute pe cei sosiţi în Germania în căutarea unui loc de muncă.

Având în vedere evoluţia demografică a Germaniei, se estimează că, în următorii ani, vor fi necesari cel puţin 1,5 milioane de specialişti din afara graniţelor. Aceştia ar contribui la “asigurarea creşterii şi la stabilizarea sistemelor sociale”, este de părere Wansleben.

El crede însă că discuţiile actuale atestă că se impun schimbări în societatea germană: “Trebuie să punem bazele unei culturi în care viitorii angajaţi imigranţi să se simtă bineveniţi. Este o misiune socială, în care trebuie să se implice şi reprezentanţii politici şi ai Bisericii, şi sindicatele şi patronatul”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns