Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Înalta Curte scurtează termenele de prescripție pentru faptele penale comise înainte de Mai 2022: Dosarul „10 August” se prescrie în 2026, nu 2032

Înalta Curte scurtează termenele de prescripție pentru faptele penale comise înainte de mai 2022: Dosarul „10 August” se prescrie în 2026, nu 2032
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat o decizie de răsunet care ar putea avea consecințe semnificative asupra multor dosare penale din România, inclusiv asupra celebrului dosar „10 August”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat o decizie de răsunet care ar putea avea consecințe semnificative asupra multor dosare penale din România, inclusiv asupra celebrului dosar „10 August”. Conform hotărârii, faptele penale comise înainte de 30 mai 2022, dar investigate ulterior acestei date, se vor prescrie mai repede, eliminând posibilitatea de prelungire a termenelor de prescripție prin mecanismul de “prescripție specială”.

 

 

 

Impact major asupra dosarului „10 August”
Printre cele mai afectate dosare se numără cel privind violențele de la protestul anti-PSD din 10 august 2018. În acest caz, liderii Jandarmeriei, acuzați de abuz în serviciu, ar fi beneficiat anterior de un termen extins de prescripție de 16 ani, grație prescripției speciale. Însă, potrivit deciziei Înaltei Curți, acest termen este redus la 8 ani, ceea ce înseamnă că dosarul se va prescrie în august 2026, și nu în 2032.

Decizia marchează o schimbare semnificativă în modul în care justiția română abordează termenele de prescripție pentru faptele penale.

 

 

 

Prescripția specială, eliminată pentru faptele anterioare lui mai 2022
Hotărârea vine după o lungă dezbatere în justiția română, în care s-a pus problema dacă prescripția specială – care permitea magistraților să prelungească termenele de prescripție prin simple acte de procedură – ar trebui să fie aplicabilă pentru faptele comise înainte de 30 mai 2022. Înalta Curte a decis că, pentru aceste fapte, acest mecanism nu mai este valabil.

„Pentru infracțiunile comise până la 30 mai 2022, nu mai există prescripție specială. Jocul interpretărilor date de Curtea Constituțională a României (CCR) și ÎCCJ a condus la una dintre cele mai mari amnistii mascate din istoria post-revoluționară”, a declarat un magistrat sub anonimat pentru G4Media.ro.

 

 

 

O decizie controversată și consecințele sale
Decizia Înaltei Curți ignoră, însă, directivele Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a stabilit că termenele de prescripție nu ar trebui să fie reduse pentru faptele comise în perioada iunie 2018 – mai 2022. CJUE a emis o hotărâre conform căreia deciziile CCR privind prescripția nu ar trebui aplicate retroactiv.

Cu toate acestea, Înalta Curte a decis să nu țină cont de aceste directive, susținându-și propria practică și extinzând aplicabilitatea prescripției reduse și la faptele comise între 1 februarie 2014 și 30 mai 2022. „ÎCCJ a dat o lovitură semnificativă dreptului penal, consolidând o practică ce va avea efecte pe termen lung”, a adăugat un alt magistrat.

 

 

 

Viitorul dosarelor penale
Decizia Înaltei Curți va avea un impact considerabil asupra dosarelor penale aflate pe rol, inclusiv asupra cazurilor de corupție și infracțiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene. Mulți inculpați celebri, precum Elena Udrea, Ioana Băsescu și membrii familiei Cosma, au scăpat deja de răspunderea penală din cauza acestor schimbări legislative.

În concluzie, decizia din 16 septembrie 2024, prin care Înalta Curte extinde plaja de prescriere mai rapidă a dosarelor penale, marchează o etapă critică în evoluția justiției din România, cu posibile repercusiuni atât asupra cazurilor actuale, cât și viitoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns