Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Incidente electorale: Aproape 100 de sesizări și amenzi de 7.000 de lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Până la ora 17, potrivit Ministerului Afacerilor de Interne, au fost sesizat 91  de cazuri de posibile fraude la vot.

”Au fost făcute 91 de sesizări privind procesul electoral. 40 nu s-au confirmat. În 21 de cazuri în care se efectuează cercetari privind infracțiunile de încercare de corupere a alegatori si impiedicarea exercitarii dreptului de vot. Au fost sancțiuni în valoare totală de 7.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog

De asemenea, reprezentantul MAI a făcut câteva precizări referitoare la declarațiile pe proprie răspundere care lipsesc din mai multe secții de votare, motiv pentru care cetățenii care nu au domiciliul în București nu își pot exercita votul în secțiile din Capitală.

”Pe parcursul alegerilor, președinții secțiilor de votare trebuie să solicite din timp cereri tip pentru declarații pe propria raspundere. Primaria a multiplicat pentru sectiile care nu mai aveau asemenea cereri”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.


ACL a sesizat, duminică, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Cluj, că în secţia de votare nr. 2 din Cluj-Napoca a dispărut o ştampilă cu menţiunea “Votat”, transmite corespondentul Mediafax.

În sesizarea depusă la Biroul Electoral Judeţean, ACL Cluj arată că la secţia de votare nr. 2 de la Colegiul Economic ”Iulian Pop” din Cluj-Napoca a dispărut o ştampilă de vot, care trebuie găsită pentru a nu fi folosită la ştampilarea unor buletine de vot.

Preşedintele secţiei de votare nr. 2, Elena Rusu, a declarat pentru corespondentul Mediafax că ştampila a dispărut în intervalul orar 12.30 – 12.55, fiind făcute demersuri pentru recuperarea acesteia.

“Cred că ştampila a fost luată de cineva din greşeală, verificăm pe camerele de supraveghere. Secţia funcţionează în continuare, avem patru ştampile cu menţiunea «Votat», faţă de cinci câte am primit iniţial”, a spus Rusu.

Preşedintele BEJ Cluj, Monica Trofin, a declarat, la rândul său, că a fost sesizată Poliţia în acest caz.

UPDATE 15:11 – MAI: 32 de sesizări privind incidente la vot, nouă – neconfirmate; în Ilfov, un minor a votat

Un număr de 32 de sesizări privind posibile încălcări ale legii la alegerile de duminică au fost înregistrate până la ora 14.00, într-unul dintre cazuri fiind vorba despre un minor din Ilfov care a votat, iar în alte două, din Dâmboviţa, de bani şi alimente date alegătorilor, potrivit MAI.

Cele mai multe sesizări au vizat evenimente din mediul rural, iar nouă dintre cele 32 de incidente semnalate nu s-au confirmat, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
“Până la acest moment, nu au fost semnalate evenimente deosebite de natură a afecta ordinea şi siguranţa publică. Au fost înregistrate 32 de sesizări privind posibile încălcări ale legislaţiei electorale sau ale altor acte normative. Fiecare sesizare a fost verificată cu maximă responsabilitate, pentru a se stabili cu certitudine dacă este vorba de infracţiuni sau de contravenţii. Ca urmare a verificărilor efectuate până la această oră, nouă semnalări nu s-au confirmat”, a spus Dajbog.

În urma verificărilor legate de sesizări, poliţiştii au constatat cinci fapte contravenţionale şi au dat amenzi în valoare de 2.000 de lei, potrivit oficialului MAI.

Monica Dajbog a dat şi câteva exemple de incidente sesizate în ziua alegerilor.

Astfel, în judeţul Dâmboviţa, o femeie a reclamat că mai multe persoane oferă bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat. În acelaşi judeţ a fost înregistrată o sesizare cu privire la faptul că primarul unei localităţi oferă alegătorilor produse alimentare. Ambele situaţii sunt verificate de Poliţie.

În Botoşani, primarul unei localităţi i s-a întocmit dosar penal pentru lovire, după ce ar fi agresat un reprezentant al unui partid politic care se afla în afara secţiei de votare şi îndemna cetăţenii să meargă la vot.

În Teleorman, locţiitorul preşedintelui biroului electoral al unei secţii de votare a sesizat că a fost agresat de un membru al comisiei de votare. “Echipa operativă s-a deplasat la fata locului stabilind că aspectele semnalate nu se confirmă şi că de fapt între cei doi a avut loc o discuţie contradictorie care a fost aplanată”, a precizat Monica Dajbog.

 

UPDATE 14.49 – Arad: 273 de persoane internate la SCJU nu pot vota pentru că angajaţii au cerut târziu urna mobilă

UPDATE 14:40 – Sesizări ACL privind nereguli în procesul de vot

ACL a depus sesizări privind nereguli în procesul de vot la scrutinul prezidenţial, vizând solicitări nejustificate pentru urna mobilă şi situaţii de turism electoral.
Prezentăm integral comunicatul ACL pe această temă:
“Alianţa Creştin-Liberală a sesizat astăzi autorităţile responsabile cu organizarea şi desfăşurarea în legalitate a procesului electoral cu privire la posibile tentative de fraudare a alegerilor pentru Preşedintele României.

Astfel, reprezentanţii ACL în secţiile de votare au constatat foarte multe solicitări nejustificate pentru urna mobilă, precum şi situaţii de ”turism electoral”, cazuri în care grupuri de cetăţeni erau aduse la vot, în mod organizat, cu mijloace de transport. Existând suspiciuni consistente de fraudare a procesului electoral, reprezentanţii ACL au anunţat Poliţia, au sesizat Birourile Electorale ale Secţiilor de Votare şi au formulat plângeri penale.

 

UPDATE În localitatea Topoloveni din Argeş se fac verificări după ce un membru al secţiei de votare a înmânat unui alegător două buletine de vot.

Tot în judeţul Argeş, în localitatea Recea, la secţia 440, s-a constatat lipsa uneia dintre ştampilele cu menţiunea VOTAT şi a fost întocmit dosar penal pentru furt.
Tot în Argeş, reprezentantul unei organizaţii neguvernamentale a semnalat că un cetăţean a transportat mai multe persoane la secţia de votare. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de Poliţie, care a constatat că cetăţeanul respectiv l-a adus la secţie doar pe socrul său.
Iar în judeţul Ilfov, un minor de 17 ani şi 10 luni s-a prezentat la secţia de votare şi a votat, deşi nu a avea acest drept. Pe numele minorului s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de fraudă la vot.

 


UPDATE: Poştaşul din Ciorteşti, reclamat că împarte cardurile de sănătate în faţa secţiei de vot

Poştaşul comunei Ciorteşti a fost reclamat de reprezentanţii Alianţei Creştin Liberale la Biroul Electoral Judeţean Iaşi că împarte cardurile de sănătate şi tichetele de ajutor de la Uniunea Europeană în faţa secţiei de votare.

“Conform reclamaţiei, poştaşul stă în faţa imobilului în care se află secţia de votare şi împarte sătenilor cardurile de sănătate şi tichetele de ajutor de la Uniunea Europeană”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean, Marian Grigoraş.

Conform acestuia, de la deschiderea urnelor de vot şi până la orele amiezii, au fost primite aproximativ 200 de apeluri telefonice, multe dintre acestea venind din partea persoanelor cu drept de vot care nu ştiau unde sunt secţiile la care sunt arondate. De asemenea, el a spus că o altă reclamaţie vizează faptul că în secţia de votare din Schitu Duca doar preşedintele şi locţiitorul se ocupă exclusiv de procesul de vot, membrii comisiei din secţia de votare fiind marginalizaţi.

 

UPDATE: ACL a depus, diminică, o sesizare la Biroul Electoral Judeţean Galaţi în care semnala că membrii birourilor secţiilor de votare au primit sms-uri în care se arăta că este permisă fotografierea votului şi au cerut emiterea unei decizii prin care să fie interzis acest lucru, BEJ respingând sesizarea.

Preşedintele PDL Galaţi, Doru Răzmeriţă, a declarat că textul sms-urilor primite de membrii birourilor secţiilor de votare era următorul: “Bună ziua. Am vorbit cu domnul Popa. S-a modificat legea, fiecare alegător poate, dacă doreşte, să îşi fotografieze votul. Atenţie mărită şi comunicaţi orice neregulă”.

Reprezentanţi ai ACL au declarat că sms-urile au fost trimise de consilierul local PSD, Marius Humelnicu.

Contactat de Mediafax, el a confirmat că a trimis sms-urile respective, spunând că fost vorba de o eroare din partea sa şi că ulterior a revenit cu un sms în care arăta că, de fapt, membrii birourilor secţiilor de votare pot solicita preşedinţilor copii după listele speciale la sfârşitul procesului electoral, iar dacă sunt refuzaţi le pot fotografia.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Galaţi Andi Mihalache a declarat că sesizarea ACL a fost respinsă, susţinând că nicio lege nu prevede interzicerea fotografierii votului.

 

Giurgiu: Preşedintele unei secţii ar fi sfătuit alegătorii pe cine să voteze

Preşedintele unei secţii de votare dintr-o comună din judeţul Giurgiu ar fi sfătuit duminică alegătorii pe cine să voteze, au anunţat oficialii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care au precizat că, din primele verificări, incidentul nu se confirmă.

În acelaşi judeţ, se fac cercetări privind un conflict ce ar fi apărut între primarul unei localităţi şi membrii secţiei de votare, incident care, de asemenea, nu s-a confirmat după primele cercetări.

 

Până la ora 11.00, la vot s-a înregistrat un incident şi în comuna suceveană Fântânele, unde a fost nevoie de intervenţia unei ambulanţe după ce unui membru al secţiei de votare i s-a făcut rău, ca urmare a unei crize de epilepsie, a mai spus Dajbog.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns