Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Informatia Zilei publica in exlusivitate stenograma audierilor din Comisia de Abuzuri a Camerei Deputatilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Autoritatile chemate au dat explicatii referitoare la calitatea aerului din municipiul Baia Mare. Directorul ROMPLUMB a avut o prestatie jalnica. Ana Horvath, sefa Mediului din Cluj: “Niciodata asemenea societate nu poate sa nu polueze deloc”

[slideshow id=6388]

STENOGRAMA

discutiilor purtate in data de 12 aprilie 2011, in plenul comisiei, cu domnul Viorel Plesa – Comisar Regional al Comisariatului Regional Cluj, a domnului Calin Crisan – Prim Comisar al Comisariatului Judetean Maramures, a doamnei Ana Horvath – Director Executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca, a reprezentantilor Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de afaceri si a domnului Uta Vasile – Director general ROMPLUMB

Caseta 1, partea I:

Domnul deputat Octavian Marius Popa – vicepresedinte al comisiei:

Buna ziua. Va multumim pentru ca ati raspuns invitatiei noastre.

Eu am citit documentele si vreau sa va spun ca am o intrebare foarte precisa vis-a-vis de unul dintre ele. Deci, este un document care face vorbire despre… este un referat privind modificarea autorizatiei, practic, de fapt prelungirea perioadei de timp pana la care masurile cuprinse in autorizatie trebuiau sa fie puse in indeplinire. Termenul a fost 30 decembrie 2010. De la acest termen Garda Nationala trebuia sa constate, conform legii, ca autorizatia nu se mai respecta si dincolo de amenda trebuia sa dispuna suspendarea activitatii. Aveti ceva de spus domnule comisar? Via-a-vis de chestia asta? Este ceva incorect in ceea ce afirm eu?

Ioan Stan:

Numai un pic, va rog. Sa inteleg ca ati inceput, nu?

S-a stabilit si procedura? Nu era normal sa-i dam domnului Zoicas intai cuvantul?

Deputatul Octavian Marius Popa – vicepresedinte al comisiei<

I-l dam, dar problema este ca documentele sunt foarte limpezi.

Ioan Stan:

Da. Ati hotarat asa? Mai aveti ceva de spus?

Deputatul Zoicas Gheorghe:

Eu numai cateva intrebari am explicit fata de… Am sa cer cateva precizari la domnul director, nu stiam ca are sa vina la audieri si as vrea sa pregateasca raspuns la cateva probleme. Deci, doresc sa stiu numarul de angajati pe care ii are ROMPLUMB, fondul de salarii care este necesar, profitul obtinut de societate, subventiile acordate de stat si de ce solicitati subventie pentru efectuarea prestarilor de servicii, pentru ca faceti prestari de servicii pe sistem lohn.

Ioan Stan:

Domnul coleg, iertare. In petitia dumneavoastra eu am retinut o problema. Asa spuneti aici< “problema la care ma refer este poluarea excesiva creata de catre Societatea ROMPLUMB SA ce prelucreaza concentrat de plumb.         ~ntrebarile acestea sunt suplimentare ce le-ati pus dumneavoastra domnului.

Deputatul Zoicas Gheorghe<

Deci, daca se poate raspunde. Este important pentru ca vreau sa stiu subventia unde merge. La capitolul subventii.

Ioan Stan:

Am petitia in fata si …

Deputatul Ocatvian Marius Popa – vicepresedinte al comisiei:

Domnule Comisar :ef, aveti vreo obiectie la ceea ce am spus? Adica trebuia sa luati act de faptul ca 30 decembrie autorizatia de mediu nu mai era respectata?

Calin Crisan – Prim Comisar, Comisariatul judetean Maramures:

Buna ziua, numele meu este Calin Crisan, Prim Comisar al Comisariatului Judetean Maramures.

Cu respect, domnule vicepresedinte, asa cum stiti, Garda Nationala de Mediu functioneaza in baza Hotararii de Guvern 112 din 2009. De fata sunt cei doi superiori ai mei, domnul Comisar General adjunct Gabriel Abos si domnul comisar regional. Cred ca este nimerit sa raspunda dansii in primul rand unor intrebari, dupa care, eventual, pot sa completez.

Deputatul Octavian Marius Popa – vicepresedinte al comisiei<

Deci, eu am o intrebare foarte precisa. La data de 30 decembrie 2010 expira termenul pana la care masurile prevazute in autorizatia integrata de mediu trebuiau puse in aplicare. Deci, garda nu a aplicat legea.

Viorel Plesa – Comisar adjunct, Comisariatul Regional Cluj:

Domnul vicepresedinte, din cate stiu data la care va referiti dumneavoastra a fost termenul limita stabilit pentru ca aceasta unitate a avut termen de gratie, la data aderarii pentru conformarea. La data respectiva investitiile au fost finalizate. Problema este ca o data cu aceasta data a expirat si autorizatia de mediu.

In cursul lunii noiembrie unitatea a depus solicitarea de reautorizare si la ora aceasta este in procedura. Pe data de 2 mai se emite noua autorizatie cu termenele si valorilelimita stabilite pentru investitia cafre a fost facuta.

Deputatul Octavian Marius Popa – vicepresedinte al comisiei:

Ne puteti spune vechea autorizatie integrata de mediu? Pentru a constata sau pentru a vedea daca exista anumite valori care nu trebuiau depasite. O aveti?

Ana Horvath – Director Executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca:

Sigur, domnule vicepresedinte. Deci, daca-mi permiteti. Nu as vrea sa plictisesc membrii comisiei, totusi o foarte scurta trecere in revista este necesara vis-a-vis de procedura de reglementare pe ROMPLUMB. Emiterea, in noiembrie 2007, a acestei autorizatii la care va referiti dumneavoastra, cu planul de actiuni pentru conformare. Aceasta autorizatie a fost de doua ori revizuita. Ca si consecinta a realizarii proiectului de investitie: cresterea sigurantei de functionare, imbunatatirea mediului de munca si ecologizarea activitatilor. Prin aceasta prima revizuire din februarie 2010 s-a modificat si termenul de realizare pentru masura de desulfare, ca urmare a intarzierii demararii masurii din cauza contestatiilor la procedura de licitatie. Atunci a solicitat prima data revizuirea autorizatiei.

A doua revizuire, in octombrie 2010 …

Deputatul Radu Eugeniu Coclici – secretarul comisiei:

Are sau nu are? V-a intrebat colegul meu.

Ana Horvath – Director Executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca:

Poftiti? Puteti sa repetati intrebarea?

Deputatul Radu Eugeniu Coclici – secretarul comisiei:

V-am intrebat daca are sau nu are? Nu ne mai spuneti ca revizuirea revizuirii. Are sau nu are? Punctual.

Ana Horvath – Director Executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca<

In acest moment, cum spunea si domnul Comisar adjunct de la Garda de Mediu, autorizatia este in procedura de emitere. A expirat vechea autorizatie …

Deputatul Radu Eugeniu Coclici  – secretarul comisiei:

Deci nu are. Da?

Ana Horvath – Director Executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca:

ROMPLUMB nu are autorizatie in acest moment.

Deputat Radu Eugeniu Coclici – secretarul comisiei:

Raspundeti-mi, va rog, la intrebare cand va intreb!

Ioan Stan:

A spus ca nu are. Domnul Gurzau.

Deputatul Adrian Gurzau – vicepresedinte al comisiei:

Deci, as vrea sa fim cat se poate de pragmatici si sa nu intram acum in cadrul legislativ pentru ca se presupune ca ar trebui sa-l respectam cu totii, sa stim sa facem trimitere la el. Stiu ca sunt persoane de fata care au experienta bogata in institutia pe care dumneavoastra o coordonati. Ma refer la domnul vicepresedinte.

Eu cred ca toate documentele privind planul de masuri s.m.d. le veti pune la dispozitie si probabil va fi si o corespondenta in acest sens. Haideti sa nu ne abatem de la scopul acestei intalniri, sunt si domnii de la ministerul Economiei ca altfel discutam doar cu Garda de mediu si in momentul acela problema era foarte tehnica si nu ramanea decat domnul Popa. Noi ne retrageam, restul. Adica eu consider ca discutia este de oportunitate pentru mentinerea acestui combinat, pentru ca polueaza foarte mult, nu

s-au facut acele investitii de mediu. Domnul deputat Zoicas ne-a pus la dispozitie acele documentedin presa iar noi pentru o mai buna informare v-am invitat pe dumneavoastra pentru ca vrem transparenta si informatii de la sursa. Ce s-a facut, ce se poate face. Probabil un punct de vedere si al Ministrului Economiei sau AVAS care coordoneaza aceasta activitate, daca exista bani, daca exista finantare, cat de poluata este zona, care sunt riscurile pentru cetateni de acum incolo, cate locuri de munca sunt. Aceasta este alta problema. Deci, cred ca acesta este scopul pana la urma.

Toata procedura, tot planul de masuri, cand se emite, nu se da autorizatie, ce face, cate sectii lucreaza …. Este si o poluare istorica acolo. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Adica trebuie sa vedem … Nimeni nu doreste in momentul de fata sa acuze pe nimeni de nimic si dorim intr-un fel sau altul sa ne lamurim. Vrem sa fim cat se poate mai concisi, fara foarte multe amanunte.

Deputatul Radu Eugeniu Coclici – secretarul comisiei:

Domnii de la Ministerul Economiei. Din datele ce ne-au fost prezentate la acest combinat ati dat zeci de miliarde subventie, cand firma este pe pierdere. Ce se intampla cu aceste subventii date acolo? Este o firma, am inteles, cu capital strain. Cu capital de stat? Majoritar de stat. Corect, ma scuzati. Ce fac oamenii acestia cu banii respectivi? ~i baga in salarii? Sau se ocupa ca cetatenii sa nu mai inhaleze atata plumb?

Ioan Stan:

Cu ocazia aceasta dati raspuns si domnului deputat, va rog. Ca sa mai comprimam. Da? Va rog.

Cristina Ion – consilier personal al Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri<

Cristina Ion este numele meu, sunt consilier personal al Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

ROMPLUMB este o societate cu capital majoritar de stat care functioneaza sub autoritatea ministerului. ~n decursul ultimilor 15 ani ROMPLUMB, dupa parerea noastra, si cred ca nu stiu sa va dau un alt exemplu … Eu ma ocup de problemele protectiei mediului in acest minister de 20 de ani. Nu stiu sa va dau un alt exemplu de societate comerciala care sa se straduiasca atat cat s-a straduit ROMPLUMB pentru rezolvarea problemelor de mediu.

Sunt semnale pozitive pentru redeschiderea mineritului

Dat fiind documentatia depusa si insistentelor conducerii ROMPLUMB de-a lungul acestei perioade au fost beneficiarii alocarilor bugetare de la Bugetul de Stat, evident, care a insemnat o parte de cofinantare. Deci a avut si foarte multa contributie proprie la realizarea investitiilor de mediu. Partea de subventie. ROMPLUMB beneficiaza de subventie in masura in care valorifica deseurile de plumb din tehnologie, in baza unei scheme de sprijin care a fost acceptata de Comisia Europeana. ~n fiecare an este emisa o hotarare a Guvernului care stabileste nivelul acestei subventii, subventie care are ca rol sa reduca din pierderi si sai ajute sa-si asigure partea de cofinantare pentru asigurarea investitiilor pe care le au.

~n acest moment programul de investitii pentru reducerea poluarii si pentru conformare cu toate reglementarile de mediu este in faza finala. Suntem acum in probe tehnologice pentru ultima etaps de desulfare. Daca ne uitam la nivelul de emisie al acestei entitati acum 10 ani sai 15 ani si cel care este astazi nu se poate sa nu constatam rezultatele acestui efort. Noi, evident, ca incercam in continuare sa sustinem desfasurarea activitatii in cadrul ROMPLUMB si avem speranta ca sectorul de minerit neferos din Romania va putea, in anii urmatori, sa furnizeze materia prima pentru ROMPLUMB pentru ca in ultima perioada, dat fiind masurile care s-au luat in minerit, noi nu mai furnizam materie prima ROMPLUMB-ului, dar colegii mei de la directia minerit ne-au explicat ca exista sanse ca o parte din exploatarile neferoase de plumb din Romania sa fie sa-si reia activitatea asa incat sa putem valorifica aceasta materie prima.

Ioan Stan<

Multumesc. Domnule Zoicas?

Deputatul Gheorghe Zoicas:

Multumesc d-le presedinte. Aceste informatii le gasim pe interent, in presa. Pentru mine, ca si parlamentar si ca si pe oricare dintre dumneavoastra, problema poluarii este foarte importanta. Ce sume s-au investit in retehnologizare? Este rentabil pentru statul roman ca sa pompeze atatia bani in aceste retehnologizari? Pentru cat producem noi, ca si stat, in urma acestor subventii acordate catre aceasta societate? :i eu raman cu poluarea in continuare… Haideti sa le separam! ~si asuma ministerul? …Care minister? Cine raspunde pentru sumele care le-a alocat? Spun asta pentru ca aceasta tehnologie nu e performanta. Nu vom anula poluarea definitiv! Eu vreau doar ca dansii sa nu mai polueze! Sa-si desfasoare activitatea conform normelor europene. Nu am spus eu, aici! O spune sefa Agentiei de Mediu ca intram in procedura de infrigerment. Trebuie inchisa aceasta societate! Aici am subventie de 177 miliarde anul acesta si 147 miliarde anul trecut. Unde baga statul banii acestia? ~n loc sa-i bage in infrastructura sau turism… Sunt cumva pacalit aici de reprezentantii institutiilor…?

Deputatul Zoicas: Luati o decizie! Cine isi asuma raspunderea pentru acest lucru? Sa si-o asume PENAL, atunci!

Deci, cine isi asuma raspunderea pentru acesti bani, dusi intr-o societate cu capital integral de stat si care proceseaza concentrat de plumb pentru o societate din Polonia? Toate minele sunt inchise! Unde ne trezim? Haideti sa lasam banii de la bugetul de stat si sa vad peste doua luni de zile daca nu polueaza societatea! Cine isi asuma raspunderea pentru acest lucru? Sa vad eu cine si-o asuma? Sa si-o asume PENAL, atunci!

Doamna director Ana Horvath, polueaza sau nu societatea?

Ana Horvath – Director Executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj Napoca:

Niciodata asemenea societate nu poate sa nu polueze deloc. Sunt valori europene in schimb, la care trebuie sa se ajunga. Aceste valori sunt inghitite de… ~nca o data, orice astfel de agent economic, oriunde in Europa…

Gheorghe Zoicas:

Dumneavoastra considerati ca Baia Mare trebuie sa fie singurul oras batut de Dumnezeu, din Europa, in care sa se polueze in continuare? Eu repet: investitia Statului Roman.. ce prelucram noi, doamna director?

Ana Horvath:

Baia Mare a fost batuta de Dumnezeu, ca sa continui retorica dvs., inca dinainte de 2007.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns