Image 1
Image 2

ȘEDINȚĂ LA PREFECTURĂ

Înscrieri în Satu Mare pentru Venitul Minim de Incluziune 

Marţi, 24 octombrie, Prefectura Satu Mare, a găzduit o reuniune cu factorii implicaţi în aplicarea Legii 196/2016 referitoare la Venitul Minim de Incluziune (VMI).
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-a procedat la informarea reprezentanţilor primăriilor din judeţ, a reprezentanţilor serviciilor publice de asistenţă socială, în cadrul cărei, Ildiko Tivadar, directoarea Agenţiei Judeţene a Plăţi şi Inspecţie Socială – AJPIS Satu Mare, a prezentat detalii ale prevederilor legale. Toţi beneficiarii actuali ai Venitului Minim Garantat – VMG, dar şi a Ajutorului pentru Susţinerea Familiei – ASF, trebuie să se înregistreze în sistem începând cu 1 noiembrie şi până la 31 decembrie, pentru continuitatea acestordării acestui tip de beneficiu – VMI.

 

La această reuniune informală găzduită de Prefectura Satu Mare, alăturii de primarii şi alţi reprezentanţi ai unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Satu Mare, a participat prefectul Radu Roca, şeful de Cancelariei prefectului – Radu Iancu ş.a.

 

 

Legea nr. 196/2016, reglementează venitul minim de incluziune, beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune social.

 

 

Potrivit actului normativ, venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile și persoanele singure aflate în situație de dificultate, precum și pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor și stimularea participării acestora în sistemul de educație. Venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe dintre următoarele categorii de ajutoare financiare: ajutor de incluziune; ajutor pentru familia cu copii; supliment pentru locuire. În funcție de nevoile familiei/persoanei singure, venitul minim de incluziune este însoțit de alte măsuri de asistență socială complementare, acordate în bani și/sau în natură: stimulente; facilități contributive; alte drepturi complementare.

 

Pot beneficia de venitul minim de incluziune, conform legii, familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de lege și ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 600 lei inclusiv, respectiv 1,200 ISR (indicatorul social de referință).
Excluderi de la încasarea acestui venit

 

Potrivit legislaţiei, sunt excluse de la încasarea VMI, persoanele care deţin: clădiri şi alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenurile din intravilan, cu o suprafaţă de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente; mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice; autovehicule cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţii; şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni, cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării; depozite bancare deţinute, ca titular, de cel puţin unul dintre membrii familiei, a căror sumă totală este mai mare de trei ori faţă de valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.