Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Inspecția Muncii derulează controale ce privesc comercializarea articolelor pirotehnice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inspecţia Muncii derulează în perioada 2 decembrie 2020 – 8 ianuarie 2021 o acțiune naţională de verificare a legalităţii privind deținerea, transportul, depozitarea şi comercializarea articolelor pirotehnice, de către agenții economici. Acțiunea este desfășurată în colaborare cu Poliția Română (prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Direcția de Ordine Publică și Direcția de Investigare a Criminalității Ecomonice).

Acţiunea este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în țară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, ce au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv care determină desfăşurarea acestei acţiune este faptul că,  în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu trăgea un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă comercializarea produselor pirotehnice neconforme sau utilizarea acestora de către persoane neinstruite în acest sens, și făcea totodată un apel către comercianți să dea dovadă de responsabilitate și să respecte prevederile legale, precum și către cetățeni care vor fi la rândul lor responsabili în privința folosirii obiectelor pirotehnice evitând astfel producerea incidentelor sau accidentelor grave.

În perioada 23 noiembrie – 10 decembrie au fost depistate, la nivel național, 92 de persoane fizice și juridice neautorizate care desfășurau operațiuni cu articole pirotehnice și au fost indisponibilizate în vederea confiscării 8657 kg articole pirotehnice în valoare de peste 295.000 lei.

În cadrul controalelor la toţi deţinătorii de astfel de articole, se verifica dacă: sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie; mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege; depozitarea acestora e conformă; dacă nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate; articolele sunt etichetate conform legii şi au inscripţionare în limba română, marcajul CE, numele şi adresa producătorului, denumirea şi tipul articolului, limita minimă de vârstă a persoanelor care le pot utiliza, clasificarea în funcţie de categorie, instrucţiunile de folosire, distanţa minimă de securitate, cantitatea echivalentă netă de material exploziv activ, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea lor.

Menționăm că în județul Satu Mare au fost autorizați pentru comercializarea obiectelor pirotehnice 10 agenți economici (6 din Satu Mare, 3 din Negrești-Oaș și 1 din Carei).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns