Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Inspectorii de muncă au sesizat organele de cercetare penală pentru 1.043 de angajatori care foloseau munca la negru

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inspectorii de muncă au sesizat organele de cercetare penală pentru 1.043 de angajatori care foloseau mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, conform informaţiilor remise AGERPRES, de către Inspecţia Muncii.

Inspectorii de muncă au efectuat, în primele şase luni ale acestui an, 50.531 controale pentru reducerea incidenţei muncii nedeclarate şi au depistat 739 angajatori care foloseau mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, trimiţând organelor competente dosarele respective, în vederea declanşării urmăririi penale.

 

În perioada menţionată, au fost identificate 7.500 persoane care munceau fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru munca fără forme legale de angajare în sumă de 46,186 milioane lei (circa 10,74 milioane euro).

Anul trecut, din mai şi până în decembrie, respectiv după intrarea în vigoare a noului Cod al muncii, inspectoratele teritoriale de muncă au sesizat organele de cercetare penală pentru 304 fapte prevăzute de legislaţia muncii ca fiind infracţiune, respectiv, pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare. Sancţiunea prevăzută de lege în acest caz este ‘închisoare de la unu la doi ani sau amendă penală’.

Vineri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat la Iaşi că, până în prezent, niciun angajator care a fost depistat cu cinci sau mai mulţi lucrători fără forme legale de angajare nu a suportat consecinţele încălcării prevederilor Codului muncii.

‘În cazul persoanelor descoperite că au peste cinci lucrători fără forme legale se constituie infracţiune şi se trimit actele respective la Procuratură. De când se aplică Codul muncii nici măcar un caz nu a fost rezolvat în acest sens pentru că toate au primit neînceperea urmăririi penale pentru că ancheta se face de către poliţistul din zona respectivă care scrie un proces verbal care constată că nu există faptă sau alte considerente, iar procurorul, în baza procesului verbal, dă NUP (neînceperea urmării penale – n.r.). Ca atare, este o măsură de protecţie a angajaţilor pe care trebuie să o rezolvăm în momentul în care vom modifica Codul muncii’, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Potrivit vechiului Cod al muncii, aflat în vigoare înainte de 1 mai 2011, pentru primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, era aplicată amendă contravenţională de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei.

Prima amendă în valoare de ‘1 miliard lei vechi’ a fost aplicată de către Inspecţia Muncii, în anul 2005, unei ferme din judeţul Iaşi unde au fost găsite 52 de persoane fără contracte individuale de muncă. Sancţiunea era conformă art. 276, alin.(1), lit. e) din Codul muncii în vigoare la acea dată. AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns