Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Inspectorii de muncă din Satu Mare au dat amenzi de 100.500 lei în luna septembrie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cursul lunii septembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare au efectuat 218 controale, din care 106 în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 112 în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM).

Cu ocazia primei categorii de controale, s-au aplicat în total 61 sancţiuni contravenţionale, din care 10 amenzi în valoare de 77.500 lei și 51 avertismente, inspectorii de muncă dispunând 108 măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor.

Pentru încălcarea unor prevederi ale Codului Muncii au fost aplicate 43 sancțiuni (7 amenzi în valoare totală de 76.500 lei și 36 avertismente). Pentru folosirea muncii nedeclarate au fost sancționați 4 angajatori cu amenzi în valoare totală de 60.000 lei. Pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților în format electronic au fost aplicate 5 sancțiuni (o amendă de 1.000 lei și 4 avertismente) și s-au dispus 4 măsuri pentru înlăturarea deficiențelor.

În luna curentă sunt în continuare în curs de desfășurare acțiunile de control în cooperare cu alte instituții (Instituția Prefectului, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Locală, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară, Protecția Consumatorului), pentru verificarea respectării măsurilor pentru prevenirea răspândirii SARS COV 2.

În domeniul securității și sănătății în muncă s-au constatat 164 deficiențe, fiind aplicate tot at]tea sancțiuni contravenționale, din care 9 amenzi (în valoare totală de 23.000 lei) și 155 avertismente. Au fost dispuse 164 măsuri pentru înlăturarea deficiențelor.

Totodat[ au fost eliberate 44 adeverințe de vechime în muncă în baza documentelor existente în arhiva ITM și 5375 certificate/rapoarte cu informații extrase din baza de date REVISAL gestionată de Inspecția Muncii. Au fost eliberate din arhiva instituției 17 carnete de muncă rămase neridicate de către titularii acestora.

Au fost înregistrate 27 de petiții și sesizări de la persoane fizice, precum și 62 solicitări de informații (în scris) comunicându-se răspunsuri în scris la termenele prevăzute de Ordonanța nr. 27/2002 privind activitatea de soluționare a petițiilor și/sau, după caz, de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Aproape o treime dintre petiții și solicitările de informații au fost adresate prin poșta electronică sau prin intermediul portalului extern. Persoanelor care doresc să adreseze sesizări sau reclamații li se reaminte;te c[ petițiile anonime (sau cele în care nu sunt menționate datele de identificare ale petenților) nu se iau în considerare și se clasează. Inspectorii de muncă sunt obligați să păstreze confidenţialitatea asupra identităţii persoanei care semnalează nerespectarea prevederilor legale şi să nu dezvăluie angajatorului, prepuşilor săi sau altor persoane faptul că efectuează controlul ca urmare a unei sesizări. ITM reaminte;te aceste precizări întrucât în foarte multe cazuri persoanele avertizează angajatorul că vor face reclamație la Inspectoratul teritorial de muncă  și apoi depun sau trimit reclamația sau sesizarea.

Având în vedere măsurile de protecție împotriva riscurilor de expunere la COVID-19, dar și operativitatea transmiterii petițiilor, precum și a răspunsurilor aferente, persoanele interesate sunt rugate să trimită petițiile prin poșta electronică (e-mail [email protected]) sau prin intermediul formularului electronic pentru petiție, disponibil pe site-ul inspectoratului (www.itmsatumare.ro).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns