Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Inspectorii in constructii si-au depasit planul la controale cu peste 50%

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ei au aplicat amenzi ce totalizeaza mai bine de 9 milioane lei

[slideshow id=3931]

In trimestrul al doilea al anului, inspectorii in constructii au efectuat 351 de controale. 28 de inspectii s-au facut in domeniul proiectarii, 151 au vizat executia lucrarilor de constructii, iar alte 18 respectarea autorizatiilor pe parcursul executiei lucrarilor. S-au facut si cateva verificari privind modul de urmarire in timp a constructiilor la beneficiar. Au fost luate in colimator si laboratoarele de incercari, dar si piata materialor de constructii, a subliniat Arpad Virag, directorul Directiei de Control in Constructii (DCC) Maramures.

El spune ca fata de programul planificat initial, numarul actiunilor de control realizate efectiv a crescut cu 52%, desi s-a lucrat cu un efectiv mai mic si cu o cota redusa e combustibil. “Am fost solicitati in foarte multe cazuri pentru a verifica fazele determinante ale unor lucrari. Numarul lor s-a dublat fata de cel planificat, fapt ce a influentat depasirea programului de activitate”, a spus interlocutorul. Acesta a adaugat ca unii beneficiari ii convoaca pe specialistii DCC fara a se pregati corespunzator. “Uneori ne cheama degeaba. Sunt cazuri in care lucrarile nu sunt corect facute, dar si situatii cand nu sunt prezenti toti cei care concura la realizarea investitiei si au obligatia de a fi de fata la fazele determinante ale lucrarii. Uneori lipsesc dirigintii de santier sau reprezentantii firmei de constructii. Avem probleme cu responsabilii tehnici cu executia< ori nu vin, ori nu cunosc problemele de pe santier, ori lucreaza superficial. Asa ca uneori te duci degeaba din cauza ca este lipsa de organizare din partea executantului”, a adaugat directorul institutiei. ~n aceste conditii nu e de mirare ca specialistii au respins sau amanat avizarea a sase faze determinante de lucrari.

S-au inregistrat 14 reclamatii

In intervalul aprilie-iunie, inspectorii au aplicat cinci amenzi in valoare de 9,82 milioane lei. Sanctiunile s-au aplicat pentru nerespectarea proiectului, a detaliilor sau a autorizatiei de constructie si au vizat doar persoanele juridice. Amenzile s-au dat atat in mediul ruban cat si rural, la lucrari de reparatii de drumuri, la amenajari hidrotehnice din Dumbravita, Baita si din muncipiul Baia Mare. Arpad Virag a mai spus ca in trimestrul al doilea s-au eliberat 51 de acorduri de modificare a unor costructii (extinderi la parterul imobilelor, extinderi ale unor locuinte, modificarea cailor de acces).

Ar mai fi de precizat ca in intervalul mentionat s-au inregistrat si 14 reclamatii, cu 7 mai putine ca in primele trei luni ale anului. Unele au fost facute direct la Bucuresti, la Institutul de Stat in Constructii si au vizat neintelegeri legate de terenul pe care s-a construit un bloc ANL in orasul Baia Sprie. “Imobilul a fost predat si receptionat, iar acum exista o dilema intre primarie si proprietarii terenului din jurul blocului. Acolo exista un litigiu intre parti, instanta urmeaza sa se pronunte, noi nu ne substituim expertilor judiciari. Am primit si de la Prefectura o adresa prin care ni se solicita sa verificam sesizari venite din zona Viseu Borsa, legate de anumite terenuri si extinderi de constructii. E vorba de interese personale intre persoane fizice”, a spus Virag.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns