Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ROMÂNII NU VOR MAI PUTEA ACHIZIȚIONA LA LIBER

Interdicție la vânzarea soluțiilor de deparazitare în farmacii

Interdicție la vânzarea soluțiilor de deparazitare în farmacii
Proiectul de lege a fost deja trimis Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și urmează să fie discutat la nivel european.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Începând cu 13 septembrie 2024, soluțiile de deparazitare a animalelor vor fi retrase din farmaciile veterinare, după ce mai mulți copii au ajuns în spital din cauza utilizării necorespunzătoare a acestor produse. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) propune modificarea legislației, astfel încât medicamentele pentru deparazitarea animalelor să fie disponibile doar pe bază de rețetă.

 

 

Soluții de deparazitare retrase din farmacii

 

 

ANSVSA a hotărât să interzică vânzarea soluțiilor antiparazitare pentru animale de fermă (oi, vaci, capre) în farmacii, ca măsură de siguranță, după ce zeci de copii au fost internați, unii în stare gravă, din cauza utilizării greșite a acestor substanțe. În viitor, pentru a achiziționa astfel de soluții, va fi necesară o prescripție medicală.

 

 

Cazuri recente de intoxicație

 

 

 

Un incident recent din Bacău și Suceava a atras atenția autorităților: trei fetițe, cu vârste cuprinse între 2 și 9 ani, au fost internate în secția de toxicologie a spitalului din Iași, două dintre ele având nevoie de terapie intensivă. Această situație a evidențiat pericolul utilizării acestor produse în gospodării fără respectarea recomandărilor stricte.

 

 

Măsuri stricte pentru prevenirea incidentelor

 

 

Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA, a anunțat că, odată cu implementarea noilor reguli, soluțiile antiparazitare concentrate vor putea fi cumpărate doar din depozite specializate, iar achiziția va necesita o comandă semnată de un medic veterinar. Această schimbare este necesară din cauza utilizării incorecte a acestor produse, care a dus la cazuri grave de intoxicație.

 

 

Medicul veterinar Eusebiu Condurache a subliniat că aceste soluții sunt destinate exclusiv uzului veterinar și nu sunt testate pentru utilizarea pe oameni, motiv pentru care utilizarea lor în afara scopului prescris poate fi extrem de periculoasă.

 

 

Modificări legislative

 

 

Proiectul de lege a fost deja trimis Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și urmează să fie discutat la nivel european. După aceste etape, ANSVSA va publica ordinul în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare. Incidentul de la Bacău, în care mama fetițelor a folosit un produs cumpărat acum doi ani de la o vecină, a fost unul dintre cazurile care au condus la aceste măsuri stricte. În ambele cazuri, poliția a deschis dosare penale pentru vătămare corporală din culpă.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns