Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Investitorii cred că inflația va crește în urma programelor guvernamentale de stimulare a economiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aur, păduri, acţiuni la companiile imobiliare, obligaţiuni indexate la inflaţie sunt doar câteva dintre activele în care investitorii au început să aloce fonduri, în ideea că recenta explozie a cheltuielilor guvernamentale şi a stimulentelor adoptate de băncile centrale ar putea scoate inflaţia din amorţeala înregistrată în ultimul deceniu, scrie Reuters.

În condiţiile în care economia mondială este aşteptată să se contracte cu 6% în acest an, pare a fi un moment ciudat să fii îngrijorat cu privire la inflaţie.

Dacă inflaţia este “câinele care nu a lătrat”, cum a descris-o Fondul Monetar Internaţional în 2013, după toate programele de tipărire de bani adoptate de băncile centrale după criza din 2008-2009, de ce ar trebui investitorii să se pregătească acum pentru o creştere a inflaţiei? Răspunsul este că acum, spre deosebire de anii care au urmat crizei din 2008, şi guvernele au adoptat programe uriaşe de stimulare, în încercarea de a limita impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei. Chiar şi guverne renumite pentru austeritatea lor, cum este cel german, s-au alăturat băncilor centrale cu programe de stimulente în valoare de mii de miliarde de dolari.

Cei care se tem de o creştere a inflaţiei atrag atenţia şi asupra fenomenului de-globalizării, în care diminuarea comerţului internaţional şi decizia companiilor occidentale de a-şi repatria producţia în ţările lor de origine ar putea conduce la preţuri mai mari.

În aceste condiţii, investitorii sunt interesaţi de instrumente care ţin cont de evoluţia viitoare a inflaţiei şi le garantează randamente, active care cresc în valoare sau care cel puţin îşi menţin valoarea atunci când ritmul de creştere a preţurilor accelerează.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns