Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

“Io-s fecior din Medişa” este un festival foarte original

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Artiştii care au evoluat pe o scenă mobilă au fost aplaudaţi de câteva sute de săteni şi invitaţi
Artiştii care au evoluat pe o scenă mobilă au fost aplaudaţi de câteva sute de săteni şi invitaţi

Sâmbătă, 8 septembrie, în satul Medişa, comuna Viile Satu Mare, s-a desfăşurat un spectacol intitulat ”Io-s fecior din Medişa”, care a scos din case peste 200 de săteni. Tot aici a fost lansat filmul “Să-ţi strigi numele într-o fântână adâncă”.

Distracţie şi voie bună în curtea căminului cultural

Spectacolul din Medişa a început imediat după ce sătenii au ieşit de la biserică, în jurul orei 12.30. Cu toţii au ştiut că în curtea căminului cultural va avea loc o manifestare cu muzică şi voie bună. S-au făcut grupuleţe, astfel că au venit cu mic, cu mare spre locul desfăşurării spectacolului. Am întâlnit grupuri de săteni care au venit câte 7-8, cu căruţa, ba chiar aşezaţi în remorca unui tractor, din localităţile din împrejurimi, din Viile Satu Mare şi Solduba. Persoanele în vârstă s-au aşezat pe bănci, iar tinerii au stat în picioare, parcă erau pregătiţi să cânte şi să danseze alături de artiştii invitaţi. Aşa a şi fost.

Imediat după ce au fost rostite alocuţiuni de către primarul din Viile Satu Mare, Szabolcs Szucs, prefectul Eugeniu Avram, directorul Casei de Creaţie, Felician Pop, şi preotul ortodox din localitate, Vasile Manta, a început petrecerea. Cel care a dat startul petrecerii a fost cântăreţul Vlad Crasnai, bunicii căruia sunt din Medişa. Pe scena mobilă au mai urcat cântăreţi ca Lucia Pop Borlean, Nicolae Sabău şi Petrică Mureşan, iar spectacolul a fost prezentat de către Marius Chiş.

Cei tineri s-au întins la horă pe piesele unor interpreţi de-ai locului, dar şi din Satu Mare
Cei tineri s-au întins la horă pe piesele unor interpreţi de-ai locului, dar şi din Satu Mare

Multe din piese i-au chemat pe săteni la joc. De cealaltă parte, piesele mai lente, au fost ascultate cu drag de către femeile în vârstă, aşezate pe bănci. Versurile cântărilor le-au amintit cu drag de vremurile de odinioară, de familie, de feciori şi de nepoţi. Cântăreţul Petrică Mureşan a cântat în mijlocul localnicilor, care au format hore pe muzica lui, în curtea căminului cultural.

După muzică şi voie bună, cei prezenţi s-au mutat în căminul cultural, unde a fost prezentat filmul “Să-ţi strigi numele într-o fântână adâncă”, realizat şi dedicat satului Medişa, de către Felician Pop, Robert Laszlo şi Vlad Crasnai.

Nu este primul astfel de spectacol organizat în satele mai retrase din judeţ. Din spusele directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, aflăm că până acum au mai avut loc astfel de manifestări în 7 sate, şi au fost făcute 18 filme – documentar. ”Prin aceste activităţi încercăm să aducem în satele uitate un strop de cultură, de românism. Am făcut un film în care este vorba de Medişa, un sat de care m-am ataşat foarte mult şi pe care-l iubesc. Dacă nu m-aş fi născut la Satu Mare, aş fi vrut să fie satul meu natal,” a mai transmis Felician Pop.

Astfel de manifestări nu au mai avut loc în sat de zeci de ani

După ce totul s-a încheiat, lumea a plecat spre casă cu o amintire pe care nu o vor uita repede. Stând de vorbă cu bătrâni ai satului, am aflat ca astfel de manifestări nu mai avut loc la Medişa de zeci de ani. Mulţi dintre ei speră ca anul viitor să aibă loc ediţia a doua a spectacolului “Io-s fecior din Medişa”. Toţi artiştii de pe scenă au acceptat să cânte gratuit la eveniment.

Spectacolul a fost organizat de către Consiliul Judeţean Satu Mare, CJCPCT, Primăria şi Consiliul Local Viile Satu Mare şi Asociaţia culturală “Sătmărenii”.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns