Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ioan Stoica, patronul Caritasului, e sarac lipit si a suferit trei infarcturi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

El s-a recasatorit pentru a treia oara si s-a refugiat in fundul Moldovei, la 30 km de Dorohoi

[slideshow id=5927]

In spatele intregii isterii care a durat din 1991 pana in 1993 a stat un ins ciudat, aparut peste noapte de undeva, din Brasov, Ioan Stoica. l Multi s-au intrebat cine a stat in spatele lui Ioan Stoica – un umil contabil, in Fagaras, care fusese si condamnat la un moment dat pentru delapidare.  Destinul sau ridica insa dupa 17 ani semne de intrebare. Imediat dupa eliberarea sa din inchisoare, la 14 iunie 1996, Ioan Stoica a disparut.  Nimeni nu a mai stat de vorba cu el si multi au crezut ca a murit. Tentativele mai multor jurnalisti de a-l intalni sau de a-i gasi macar mormantul au esuat.  Ioan Stoica e insa viu.  Traieste sarac lipit pamantului, undeva, intr-un capat de Moldova, in bratele unei femei cu tate mari ca ugerele celor trei vaci pe care le paste in fiecare zi.

Caritasul a fost un fenomen care a lasat masca o lume intreaga. Dupa Revolutie a fost singurul eveniment care a fost mediatizat de CNN. La un moment dat, romanii investisera in acest joc, numit circuit de intrajutorare peste un miliard de dolari. Frenezia Caritasului a cuprins intreaga societate romaneasca. De la vacarul satului pana la ministri, trecand prin prostituate si pesti, care carau banii cu valizele. Niciodata in istoria Romaniei nu a existat un spatiu, in speta Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, in care sa se stranga atatia bani. Povestile din acele vremuri sunt fabuloase. Si acum dupa atatia ani ele par a fi inventii din coltul de taverna. Dar Caritasul a existat cu adevarat. La fel cum au existat si oamenii care au devenit peste noapte multimiliardari, dar si altii care, ruinati, si-au pus streangul in gat.

Schema circuitului Caritas

Ioan Stoica a prezentat la un moment dat, intr-un cerc restrans, schema cu care a inceput circuitul la Brasov.

Iata ce spunea Stoica< “Pe partea stanga sunt literele si chiar subdiviziuni ale lor, cum este 1A, 2A, 3 A etc. Pe partea dreapta sunt asezate pozitiile in dreptul fiecarei litere. Dupa cum se vede, in partea dreapta jos o pozitie egal 2.000 de lei, iar 10 pozitii presupun 20.000 de lei, suma maxima cu care o persoana se putea inscrie pe o chitanta. Se observa, de asemenea, ca nu sunt folosite decat cifre pare. Faptul ca o pozitie corespunde sumei de 2.000 de lei demonstreaza ca am avut in vedere faptul ca oamenii nu au bani, ca viata lor este cu adevarat grea si ca nu oricine poate, obligatoriu, participa cu suma maxima de 20.000 de lei. Aceasta situatie a fost la inceput pentru ca, pe masura functionarii sumelor mici, dispareau si aproape toti oamenii se inscriau cu suma mare. Unei persoane, la inscriere, i se trecea pe chitanta, pe langa datele personale, si indicativul si litera A (1-10) sau A (11-20), asta in cazul participarii cu zece pozitii. Cand incepeau platile, aceste litere si indicative se gaseau in anuntul din presa, iar oamenii erau usor anuntati in acest mod”.

In acelasi cerc, Stoica a mai aratat ca, la inceput, castigul era de cinci ori mai mare, iar al doilea de patru ori mai mare. Asa se explica cifrele din partea stanga jos. Astfel, cifra neincercuita reprezinta numarul de pozitii  pentru primul castig al literei respective, iar cifra incercuita reprezinta numarul de pozitii pentru al doilea castig de la litera precedenta, plata care se face la finale literei cu primul castig.

Modul de calcul

Cu alte cuvinte, participantul “X” a depus suma de 20.000 de lei si a primit indicativul 3A (2491-2500), adica el este ultimul inscris cu litera 3A. Cand in presa apare litera si indicativul respectiv, participantul se prezinta si primeste de cinci ori suma depusa, adica 100.000 de lei. Cu aceasta plata s-a incheiat, practic, plata primului castig al literei 3A. Apoi, urmeaza la plata litera 3A (2501-2510), care este o alta persoana “Y”, dar aceasta primeste al doilea castig de la litera 2A care este de 20.000X4= 80.000 de lei. Asta presupune ca persoana care se prezinta la castig preda chitanta, iar casieria ii face pe verso chitantei un inscris< “achitat castig l=100.000 de lei”, apoi aplica stampila si semnatura. Totodata, ii trece litera si indicativul pentru al doilea castig, iar persoana “Y” cand si-a ridicat castigul de la litera 2A a primit indicativul 3A (2501-2510) pentru al doilea castig. Isi primeste chitanta si aceasta se va distruge numai dupa ce isi incaseaza al doilea castig. Aceasta este explicatia pentru cifrele incercuite.

Comision pentru traiul firmei

Parte importanta a circuitului sunt si cele trei componente< comision de 10%, fondul de siguranta de 20% si fondul de rulare de 70%, procente calculate din suma depusa de participant. Din comision, firma isi duce existenta, cunoscut fiind faptul ca firma e o mare consumatoare de rechizite. Din acest comision s-au suportat, practic, toate cheltuielile, inclusiv salarii, dar si achizitionarea de mijloace fixe. Ceea ce mai ramane din comision se adauga la fondul de rulare si fondul de siguranta.

Omul care a detinut dischetele de la Caritas are acum toate lacurile din Cluj

Ioan Catana, cel care a detinut dischetele cu listele de la Caritas, a ajuns peste noapte dintr-un umil analist-programator un prosper om de afaceri. El a detinut mai multe imobile, terenuri in tot Ardealul, crama de la Lechinta (jud. Bistrita), libraria universitatii din Cluj-Napoca si 51% din firma Piscicola, cea care incorporeaza lacurile din judetul Cluj. Lovit de criza, Catana are majoritatea firmelor in insolventa, fiind plin de datorii, mai ceva decat Ioan Stoica.

Fosta nevasta a lui Stoica< ”Ne-am despartit acum opt ani dintr-o nepotrivire de caracter. Era falit”

Anul trecut, in luna ianuarie, cotidianul central “Libertatea” a descoperit-o pe fosta nevasta a patronului Caritas, Helen Stoica.

“Ne-am cunoscut un pic inainte de Revolutie, iar casatoria am facut-o imediat dupa. Eu aveam 50 de ani, tocmai ieseam la pensie dupa 25 de ani in care am fost medic stomatolog in Brasov. Ioan nu era la prima casatorie, mai fusese insurat cu o femeie care a murit de cancer, desi se tratase mult timp in Italia. De fapt, ideea cu jocul acesta i-a venit tot acolo, in Italia. Am fost sotia lui mai bine de zece ani, intre 1990 si 2002, parca nici nu mai stiu cand am divortat. Ne-am despartit dintr-o nepotrivire de caracter, sa zicem. Mi-era foarte greu sa fac rost de bani si sa intretin familia”, povesteste Helen.  “ Dupa despartire, eu am lucrat in Italia, de unde m-am intors acum cativa ani. M-am vazut cu Ion in urma cu ceva timp, undeva prin centru, si am baut o cafea. La 69 de ani e bolnav de inima si e sarac lipit. Are o pensie de 700 de lei si sta, cu chirie, pe undeva, prin Brasov. Ioan are un baiat din prima casatorie, dar nu a putut sa-l ajute cu nimic la nunta, tot socrii i-au dat un apartament cadou. Mie, de exemplu, Ioan mi-a reprosat ca     i-am vandut apartamentul din Fagaras, ca ar fi avut si el acum unde sa stea. Cand a fost implicat in proces cu pagubitii, eu mi-am vandut masina, un microbuz Mercedes, ca sa suport cheltuielile avocatilor. De fapt, eu     i-am zis lui de nu stiu cate ori ca jocul nu va dura, ca va veni si caderea, dar ma certa, imi spunea ca nu am incredere. La caderea Caritasului, sotul meu avea in buzunar doar 5.000 de lei”, a adaugat femeia.

Cum ar fi trebuit sa se inchida circuitul

Stoica a explicat si modul in care se inchide circuitul. Astfel, presupunand ca in aceeasi zi s-au prezentat la depuneri 301 persoane, fiecare depunand cate 20.000 de lei. Tot in aceeasi zi s-au efectuat si plati de castiguri. Se poate inchide circuitul aici, se intreba Stoica? Cunoscut fiind faptul ca un castig este de 10.000 lei pentru o depunere de 2.000 de lei si ca fondul de rulare este de 4.214.000 lei, se pune problema cate  pozitii se vor putea plati. Tentatia este aceea a unei impartiri< 4.214.000< 10.000, lucru care nu este real. Numarul real de pozitii ce pot fi platite este de 140.

Pentru inchiderea circuitului se procedeaza astfel 3.010- 140 =2.870, in care 2.870 reprezinta pozitiile neachitate si carora trebuie sa li se restituie 70%, iar 140 reprezinta pozitiile carora le-a fost achitat castigul. Suma totala ce urmeaza a fi restituita este 2.870X 1.400 = 4.018.000 lei. Astfel, din 4.214.000-1.400.000 = 2.814.000 lei la care se adauga fondul de siguranta si 2.814.000+1.204.000= 4.018.000 lei.

Cu alte cuvinte, fondul de rulare minus castigurile acordate la care se adauga fondul de siguranta este egal cu numarul de pozitii carora nu le-au mai fost acordate castiguri X 70 din suma depusa pentru o pozitie sau zece pozitii. Inchiderea aceasta este valabila pentru castiguri de 5 ori mai mare decat suma depusa. Pentru castigul de 4 ori mai mare decat suma cotizata, procedeul este asemanator numai ca numarul pozitiilor ce pot fi platite nu mai este acelasi, ci 182,5 pozitii.

Gheorghe Mazsa – parintele artelor martiale din Romania “Am carat intr-o noapte, de la Cluj la Brasov, cu o duba, singur, cinci milioane de dolari”

Gheorghe Mazsa este un cunoscut clujean, el fiind unul dintre pionierii artelor martiale in Romania.

“In perioada Caritasului, Stoica m-a rugat ca impreuna cu baietii mei sa-l ajut, sa asigur paza la Sala Sporturilor din Cluj. Atatia bani cati am vazut acolo n-am vazut in viata mea. Noaptea, in Sala Sporturilor se juca fotbal cu teancurile de bani. Si portile erau facute tot din teancuri de bani. Imi amintesc si acum cum, odata, Stoica m-a chemat la el si mi-a spus sa duc cativa saci, cu o dubita, noaptea, de la Cluj la Brasov. Erau lei, echivalentul a cinci milioane de dolari. Nu mi-a dat sa semnez nicio hartie, nicio chitanta, nimic. I-am luat asa… pur si simplu. Acum cand vad criza asta imi pare rau ca, in loc sa o fac la dreapta, n-am luat-o la stanga, catre Vest. Om ma faceam. Culmea e ca dupa Sighisoara s-au luat doua masini cu moldoveni dupa mine. Am sunat la politie si i-au asteptat la intrarea in Brasov. A fost o bataie ca-n filme, ca aia nu au vrut sa se lase arestati, s-au tras si focuri de arma. Intr-un final, am dus sacii la Brasov. Doamne, ce-o fi fost in capul meu?”, conchide suspinand Gheorghe Masza.

Stoica vizeaza noi strategii

Ioan Stoica a trait o vreme in Brasov, dintr-o chirie in alta, nebagat in seama de nimeni. A suferit trei infarcturi si nu ii ajung banii de medicamente. Sotia l-a parasit si doar fiul sau il mai cauta. In ultimul an insa Stoica si-a gasit linistea in bratele unei moldovence, mult mai tanara decat el, intr-un catun uitat de lume, la vreo 30 de km de Dorohoi. Oamenii din sat stiu ca el e patronul Caritasului si incearca cat pot sa-l protejeze. Ii mai duc un litru de lapte, cartofi, ceapa, de Craciun unul i-a dat 30 de litri de vin. Dar Stoica nu face foame. Moldoveanca cea tanara si focoasa, careia probabil ii povesteste nopti in sir despre secretele circuitului, il iubeste ca pe Mesia. Pentru ea, Ioan este Dumnezeul finantelor romanesti. Persecutat, prigonit si haituit de autoritati. Dar ea il va proteja cat va trai si intr-o zi va fi prim-ministru. Iar ea pe cale de consecinta prima-doamna. Pana    atunci insa nimeni nu are voie sa se intalneasca cu el. Si tranteste poarta lasand in urma miros gros de smantana si prajeala.

Cu banii bagati in Caritas, romanii ar fi scos azi de 3 ori tara din criza

Ioan Stoica a pornit Caritasul in 1991, la Brasov. Cateva luni mai tarziu, directorul ziarului clujean “Mesagerul Transilvan” a avut ideea de a-l aduce pe Stoica la Cluj. Ziarul a inceput sa publice listele cu castigatorii si s-a transformat peste noapte intr-un New York Time tras la rotativa. Sistemul  care a innebunit Romania era foarte simplu< depuneai o suma de bani si dupa 3 luni castigai de opt ori mai mult. In total, romanii au investit peste un miliard si jumatate de dolari in acest joc la care s-au lipit si oameni politici. Multi spun astazi ca jocul    s-a prabusit, in principal, datorita minicaritasului, adica listele cu politicieni si alti oameni de vaza ai statului care-si multiplicau de opt ori banii intr-un timp foarte scurt sub cele trei luni prevazute de regulament. De altfel, in cartea pe care a publicat-o Ioan Stoica, el spune chiar pe coperta volumului II, referindu-se la aceste acuzatii< “Paula te invit la cuvant! Iti fac aceasta invitatie pentru ca de numele tau este legata intretinerea de catre mine a minicaritasului cu politicieni, ministri, primari, prefecti etc., cu miliarde de lei, cu vapoare de bani etc. Te invit la adevar si cred ca vei face acest lucru! Nu ma proteja si nu proteja pe nimeni, apara-ti cinstea pe care sustii ca o ai”.

Subiectul minicaritasului este insa foarte controversat. Oamenii implicati  in descifrarea acestuia ajungand ulterior in functii importante. Intamplator, sediul partidului in care a pornit circuitul era sediul PD Cluj. Presedintele acestuia, Iuliu Pacuraru, este consilierul premierului, Emil Boc.

Rely Miko-Indre, Bogdan Eduard

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns