Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DNA se laudă cu cel mai mare număr de demnitari investigați într-un an

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au participat joi la şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2015, la Cercul Militar.

UPDATE: Directorul SRI, Eduard Hellvig, susține că România anului 2016 nu mai este o țară “resemnată”, însă afirmă că performanța instituțiilor, economia și coeziunea socială riscă încă să fie afectate de corupție.

UPDATE: Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis joi, la bilanțul Direcției Naționale Anticorupție, că va cere Direcției Generale Anticorupție din MAI să consolideze colaborarea cu DNA, precizând că în cursul anului trecut MAI a sprijinit cu resurse și informații activitatea DNA.

UPDATE: Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a declarat joi că este necesar ca sistemul de justiție să fie decuplat de la registrul senzaționalului, punctând că, în caz contrar, există riscul mitizării instituțiilor.

UPDATE: Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat joi că înțelege să-și asume funcția pe care o are și să aplice dispozițiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a declarat joi la bilanțul DNA că este important ca România să aloce mai multe resurse pentru prevenirea corupției și promovarea integrității în întreaga societate.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că trebuie să existe o acțiune coerentă a autorităților și operaționalizarea instituțiilor cu atribuții în cazul recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupție comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăția.

“Doresc să subliniez încă o dată faptul că imunitatea parlamentară nu are voie să se transforme într-o piedică împotriva luptei anticorupție”, a completat Iohannis. El a subliniat că lupta anticorupție trebuie să continue cu motoarele turate la maximum și DNA să fie un jucător concentrat în acest caz.

UPDATE: Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a ţinut un discurs la bilanţul DNA pe 2015, în care a apreciat rezultatele luptei împotriva corupţiei, dar a şi criticat felul în care se pun în aplicare sentinţele definitive, în special în privinţa recuperării prejudiciilor.

 

UPDATE: Există vulnerabilităţi care pun în pericol buna funcţionare a societăţii şi o corupţie generalizată în domeniul achiziţiilor publice, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la bilanţul instituţiei, eveniment la care participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.

 

În anul 2015, au fost trimişi în judecată peste 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, dar şi de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât în 2013: un prim ministru, cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori, în total ajungându-se la peste 11.000 de dosare.

Bilanţul instituţiei arată că activitatea judiciară a DNA s-a realizat de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participări în şedinţele de judecată. Instanţele au condamnat definitiv 970 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA, iar instituţia a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internaţionale către autorităţile judiciare străine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri.

Procurorul şef al DNA a anunţat, la prezentarea bilanţului pe anul 2015 al instituţiei, că în dosarele trimise în judecată banii daţi drept mită au fost de 431 milioane euro, în timp ce statul român are de recuperat aproape 200 de milioane de euro din hotărâri definitive.

Codruța Kovesi, a declarat joi că pentru a avea rezultate nu trebuie peticită justiția, ci să i se ofere instrumentele de care are nevoie, subliniind că, în activitatea lor, procurorii au avut alături cetățenii care au strigat în stradă “corupția ucide”.


Stirea inițială

 

Prezenţa celor doi a fost anunţată de Administraţia Prezidenţială, respectiv Guvern, scrie Mediafax.

Iohannis a participat şi anul trecut la şedinţa de bilanţ a DNA. Preşedintele declara atunci că şi-ar dori să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică şi să nu mai fie declaraţii ale oamenilor politici care vizează cazuri instrumentate de magistraţi.

“Trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele politice să-şi respecte angajamentul asumat public de a face mai simple şi mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei. Mi-aş dori, de asemenea, să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică, să nu mai avem declaraţii ale oamenilor politici care vizează cazuri instrumentate de procurori sau judecători”, spunea anul trecut Iohannis.

Şeful statului a declarat recent că rezultatele o recomandă pe Laura Codruţa Kovesi pentru un nou mandat în fruntea instituţiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns