Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ion Barbu, despre ”Planeta Petrila”: Cultura, cel mai bun vehicul pentru salvarea oraşului

Scena de generic
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Scena de generic
Scena de generic

Cultura poate reprezenta una dintre cele mai bune soluţii prin care un oraş minier, cum este Petrila, ar putea fi salvat şi readus pe o direcţie de dezvoltare locală, este de părere artistul Ion Barbu, protagonistul documentarului “Planeta Petrila”, producţie premiată pentru cel mai bun film documentar, la Gala Premiilor Gopo.

“Sunt foarte bucuros pentru această reuşită a regizorului Andrei Dăscălescu. O merita pe deplin. Eu cred că bucuria sa este şi mai mare pentru că filmul a fost votat de specialişti şi astfel i se recunosc meritele artistice. Este un semnal bun pe care filmul îl dă societăţii, pentru că arată că nu este totul pierdut”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ion Barbu.

În opinia sa, documentarul “Planeta Petrila” se poate constitui într-un semnal pentru ceea ce reprezintă cultura şi implicarea societăţii civile în viaţa unei comunităţi locale.

“Cultura este cel mai bun vehicul pentru salvarea oraşului Petrila. Dacă ar fi după mine, aceasta ar fi soluţia. Din păcate, Mina Petrila ar fi trebuit să fie deja în administrarea autorităţilor publice locale. Însă, atâta timp cât nu este în proprietatea oraşului, este foarte greu să pleci la drum. Mina ar fi trebuit să fie polul de dezvoltare al unor proiecte viitoare”, a adăugat Ion Barbu.

Artistul a spus că, din câte a discutat cu reprezentanţii administraţiei locale, primăria face demersurile necesare pentru preluarea clădirilor fostei mine din Petrila, dar lucrurile decurg foarte greu din diverse motive birocratice.

Filmul “Planeta Petrila” ilustrează povestea ultimei tone de cărbune ce a fost extrasă din subteranul Minei Petrila, în paralel cu lupta artistului şi fostului miner Ion Barbu de a salva clădirile exploatării de huilă şi de a le transforma în spaţii culturale. În acest context, o parte din clădiri au fost acoperite de artist cu picturi murale, pe stradă au avut loc proteste originale, iar într-un spaţiu al minei a fost organizat un festival de teatru underground.

În film apare şi minerul Cătălin Cenuşă, liderul ultimei grupe de mineri care a activat în subteranul Minei Petrila.

Gala Premiilor Gopo a avut loc marţi seara, la Bucureşti, iar “Planeta Petrila”, realizat de Andrei Dăscălescu, a obţinut Premiul pentru cel mai bun film documentar, dintre cele 12 producţii de gen intrate în jurizare.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Asta e adevarul CULTURA ar fi putut ocolii multele nenorociri ce acest popor le-a indurat. Planeta Petrila e doar un mic exemplu. Ion Barbu e un prieten ce a militat prin cultura pentru a salva un oras de la moartea inevitabila. Am fost multi petrileni de acord cu ideea lui. Multumim Noni, asa ii zicem noi, fidelitatea ta e o lectie civica minunata. Multumiri celor ce au vrut ca filmul sa existe. NOROC BUN TUTUROR !

Lasă un răspuns