Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Isteria politica generata de alegerile partiale ia proportii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Incertitudinea si jocurile dureaza de mai bine de o luna

[slideshow id=6356]

Sentinta data a Tribunalul Timis, in 9 martie, a dat startul disputelor intre liderii partidelor. Este vorba de o decizie definitiva si irevocabila in cazul lui Cristian Anghel, dupa procesul in care s-a judecat legalitatea ordinului de incetare a mandatului de primar. Procesul a inceput in 19 martie 2010, cand Anghel a solicitat anularea ordinului privind incetarea de drept a mandatului de primar. Cauza a ajuns la Tribunalul Timis, unde magistratii au respins cererea. In astfel de conditii, Institutia Prefectului a decis sa inainteze la guvern documentatia necesara pentru intocmirea proiectului de hotarare care stabileste data alegerilor partiale.

Doar mirosul de alegeri a creat agitatie pe scena politica din judet. Liderii principalelor partide politice din judet au intrat “in priza” dupa aflarea sentintei data de Tribunalul Timis.

“O sa decidem cum abordam problema in caz de alegeri partiale, cu toate ca ar fi de preferat ca acestea sa se organizeze la termen. Situatia nu ne avantajeaza, iar protocolul pe care l-am semnat cu liberalii si conservatorii nu face referire la alegerile partiale. Pe acest considerent, cred ca vom alege sa  avem propriul candidat”, a declarat Mircea Ursache, presedintele PSD, dupa aflarea sentintei data de judecatorii din Timis. Acesta a subliniat ca PSD va alege intre Florin Tataru si Dumitru Matei si ca PSD exclude varianta sustinerii unui candidat independent. De asemenea, liberalii s-au declarat impotriva organizarii alegerilor partiale, motivand ca din punct de vedere financiar si administrativ nu este oportun sa cheltuiesti pentru scrutin in conditiile in care anul viitor urmeaza sa aiba loc alegerile locale. In ceea ce priveste, sustinerea unui candidat, in caz de alegeri, inca din prima parte a lunii martie, liberalii s-au exprimat pentru un candidat comun al USL. Pentru acest lucru s-a invocat si faptul ca, in alegerile partiale, USL are ocazia sa demonstreze ca se poate aplica vointa partilor semnatare a protocolului.

Doi alearga, al 3-lea castiga

La PDL, cel mai vehiculat nume in prima parte a lunii martie, ca fiind posibilul candidat al partidului, a fost cel al consilierului local Vasile Vlasin. Acesta, chiar si-a anuntat disponibilitatea si intentia de a candida pentru functia de primar, insa, prin actiunile demarate, Vlasin si-a suparat colegii de partid.

Pe de alta parte, Mircea Man a anuntat ca este oportuna trimiterea la vot a baimarenilor, motivand ca Baia Mare era nevoi de un primar ales si nu de jocuri in care se schimba primarii si viceprimarii in functie de conjunctura.

Profilul candidatului, creionat inainte de data alegerilor

Cu toate ca nu era inca stabilita data organizarii alegerilor partiale, in 13 martie Mircea Man a anuntat ca PDL va sprijini un candidat tanar si pozitionat bine in sondaje, iar despre Vasile Vlasin, Man a precizat ca “Vlasin e baiat inteligent si va sti cand sa se retraga”.

Abia in 14 martie, autoritatile judetului au facut primul pas in vederea organizarii alegerilor partiale in Baia Mare. Institutia Prefectului Maramures a inaintat la Ministerul Administratiei si Internelor o copie dupa ordinul prin care s-a constatat incetarea, de drept, a mandatului de primar a lui Cristian Anghel si sentinta data de Tribunalul Timis. In adresa transmisa, prefectul judetului a propus data de 8 mai pentru organizarea alegerilor, data care a fost stabilita, cateva zile mai tarziu in sedinta de guvern.

Lista bogata pentru alegeri

La scurt timp dupa ce guvernul a aprobat hotararea prin care s-a stabilit data alegerilor partiale si calendarul scrutinului, partidele politice au iesit in fata cu o lista bogata de candidati. PSD a anuntat ca partidul are doua variante< Dumitru Matei si Florin Tataru, PNL a anuntat numele lui Calin Bota si al lui Vasile Barbul, Vlasin a ramas in carti, fara a specifica daca este candidatul PDL, precum si Ioan Avram Muresan (PNTCD), Liliana Moga ( UNPR) si independentii Mircea Dolha, Catalin Chereches. In 15 martie, dupa ce liderul PDL Maramures a anuntat ca in alegerile partiale coalitia va iesi cu un candidat comun, au aparut primele polemici in alianta partidelor aflate la putere. Ludescher Istvan a anuntat ca UDMR va sustine candidatul liberalilor, iar Emil Ambrus, presedintele UNPR, a declarat< “Inca nu am ajuns sa ma conduca Man”, motivand ca a primit dispozitie de la conducerea centrala sa inscrie in alegeri propriul candidat.

Vorbele lui Ursache – suflate de vant

In 17 martie, social-democratii s-au reunit si au decis ca nu vor sustine niciun candidat independent pentru Primaria Baia Mare. Astfel, Catalin Chereches si Mircea Dolha au fost numiti maidanezi de catre fostii colegi din PSD.

“PSD e prea puternic sa nu-si permita sa iasa cu un candidat propriu. Am hotarat sa mergem la negocieri cu PNL si sa discutam. Oricum, oamenii nostri sunt pozitionati mai bine in sondaje decat ai lor”, a declarat, la acea vreme, Mircea Ursache.

In aceeasi zi, presedintele PSD Maramures a subliniat ca vrea sa elimine orice suspiciune in ceea ce priveste posibila sustinere pe care social-democratii ar putea sa o acorde fostilor colegi de partid, care ar putea candida in calitate de indepententi, si a transmis un avertisment privind excluderea celor care se vor alatura lui Mircea Dolha. In aceeasi zi, unul dintre liderii romilor din Baia Mare, Gheorghe Ghiulai, este retinut si arestat preventiv pentru 29 de zile, iar in fata instantei, acesta declara ca a fost amenintat ca va ajunge dupa gratii daca nu-l sprijina in alegeri pe Catalin Chereches, care si-a anuntat intentia de a candida pentru functia de primar al municipiului.

Sprijin pentru candidatul care nu conteaza

“UDMR are o obligatie morala fata de liberali”, a declarat, in 18 martie, Ludescher Istvan, ca o confirmare a faptului ca UDMR va sustine candidatul liberalilor. In aceeasi zi, viceprimarul care a preluat atributiile primarului a refuzat oferta facuta de Catalin Chereches. Deputatul i-a solicitat lui Ludescher sprijinul UDMR in alegeri, oferindu-i in schimb postul de city manager al Primariei Baia Mare. In aceeasi zi, liberalii primesc vizita de la centru a lui Teodor Melescanu. In Baia Mare, la Adunarea Generala a organizatiei municipale, Melescanu isi exprima convingerea ca sigla USL va aparea pe buletinele de vot in alegerile partiale, insa candidatul va fi desemnat de la nivel central. In completare, Radu Stef, presedintele PNL Maramures, a subliniat ca este convins ca alegerile partiale vor fi castigate de USL, care va avea un candidat liberal. “ Sondajele arata ca liberalii sunt mai bine plasati”, a precizat Stef. Pentru a inlatura orice suspiciune privind sustinerea deputatului Chereches in alegerile partiale, dar si pentru a da garantia ca liberalul care va candida va castiga alegerile, Radu Stef a declarat< “Catalin Chereches nu conteaza!”.

Pacaleala alegerilor

Apele in politica maramureseana se tulbura si mai tare dupa ce, in 1 aprilie, in Monitorul Oficial se publica hotararea de guvern. Astfel, inceputul lui aprilie aduce confirmarea ca Baia Mare trebuie sa se pregateasca de alegeri, insa, peste numai cateva zile, pe scena politica incep sa apara incertitudini privind organizarea scrutinului. Toate acestea au pornit de la o declaratie a viceprimarului Dumitru Matei, care a tras un semnal de alarma ca nu exista in buget bani pentru alegeri. Municipalitatea ia in calcul mai multe variante de directionare a fondurilor necesare organizarii scrutinului, insa apar probleme in ceea ce priveste alocarea sumelor pentru plata personalului implicat in procesul de alegeri. Primaria incepe corespondenta cu Directia Generala a Finantelor Publice, iar apoi cu Ministerul Administratiei si Internelor, cu cel al Finantelor.

Birou Electoral infiintat, alegeri incerte

In 7 aprilie, la Tribunalului Maramures s-a organizat tragerea la sorti a judecatorului care va fi presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie (BEC) Baia Mare la alegerile partiale, fiind ales judecatorul Ghizela Pop. Din 8 aprilie, Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC) isi incepe activitatea, iar reprezentantii primariei fac primii pasi in organizarea alegerilor, chiar daca problema financiara nu a fost rezolvata.

USL vrea sa mearga la castig

Pe fondul incertitudinilor privind organizarea alegerilor, reprezentantii partidelor politice incep sa-si desemneze candidatii. Liderii USL anunta ca sondajele sunt aproape de final, iar candidatul va fi anuntat de liderii de la centru. In 8 aprilie se vorbeste pentru prima data de posibilitatea unui candidat comun, care nu este membru nici in PSD, nici in PNL sau PC. Asta dupa ce, in urma sondajului, se opteaza pentru sustinerea lui Vasile Barbul, cel mai bine clasat, iar propunerea este trimisa prin Mircea Ursache la Bucuresti. La sedinta comuna a USL, din 11 aprilie, Crin Antonescu anunta ca PNL are un nou membru, care va candida pentru functia de primar in alegerile partiale. Crin Antonescu a iesit in cursa pentru primarie cu deputatul Catalin Chereches, candidat sustinut de USL. Desemnarea acestuia a creat nemultumiri in plan local.

Gavril Ardusatan, secretar executiv regional in cadrul PNL, a demisionat din toate functiile politice pe care le-a detinut, motivand< “Am probleme de sanatate. Coloana vertebrala nu-mi permite sa ma aplec”. De asemenea, PSD s-a scindat in tabere, mai multi social-democrati exprimandu-si nemultumirea privind candidatul desemnat. Chiar si din alte partide politice au aparut reactii, gestul lui Crin Antonescu fiind catalogat ca o desemnare prin care seful liberalilor isi bate joc de organizatia din Maramures.

Patrascu – surpriza in alegeri

Candidaturile incep sa se anunte. Vasile Vlasin se inscrie in cursa in calitate de independent, iar Mircea Dolha isi anunta candidatura si se denumeste adevaratul candidat independent. PDL scoate asul din maneca si dupa ce doua zile se vehiculeaza numele consilierului local Mariana Pop pentru Primaria Baia Mare, democrat-liberalii anunta sustinerea lui Mihai Patrascu, directorul aeroportului, pentru functia de primar in alegerile partiale. De asemenea, de la PNTCD, Ioan Avram Muresan se retrage din cursa si este inregistrata candidatura lui Doru Dancus, sustinut de taranisti. Pentru a depune candidatura, taranistii trec prin situatii inedite< afla usa BEC incuiata si solicita sprijinul prefectului si al presedintelui de tribunal pentru a trimite loctiitorul presedintelui de birou electoral sa preia documentele, iar ziua urmatoare aripa lui Gheorghe Siman cere sa fie inregistrata din nou candidatura lui Dancus.

Hotararea buclucasa

In ciuda candidaturilor inregistrate, soarta alegerilor nu este inca transata. Sambata, 16 aprilie, Consiliul Local Baia Mare se reuneste pentru a aproba alocarea de fonduri de la capitolul cheltuieli salariale a primarie, 330.000 lei pentru cheltuielile de personal din alegeri. Hotararea nu trece de votul consilierilor (PDL lipseste de la sedinta) si este convocata o noua sedinta de indata pentru luni, 18 aprilie. Hotararea a fost aprobata, insa Institutia Prefectului solicita verificarea documentului privind legalitatea acestuia. Tot luni, guvernul se intruneste in sedinta, insa, in lipsa hotararii luate de Consiliul Local Baia Mare, amana dezbaterile privind soarta alegerilor din Baia Mare.

Antonescu ameninta cu boicotarea

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca, daca Guvernul va amana alegerile din Baia Mare, va semnala Parlamentul European, iar USL va examina serios varianta retragerii din Parlament a opozitiei, facand un caz european din acest subiect.

Alegeri la mana Guvernului

Problema urmeaza sa intre pe ordinea de zi a guvernului in sedinta de miercuri, 20 aprilie, cand soarta alegerilor va fi transata.

Paste electoral

Sarbatorile Pascale vor da startul campaniei electorale in Baia Mare.

Daca guvernul nu va interveni, in sedinta de miercuri, in problema alegerilor partiale, acestea vor fi organizate in 8 mai. Astfel, conform programului, startul campaniei se va da dupa Saptamana Patimilor, in 26 aprilie. Rezultatul alegerilor va fi facut public in 9 mai, ora 21. Daca va fi cazul, turul doi de scrutin va avea loc pe data de 15 mai.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns