Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Călineşti Oaş: ISU a organizat un exerciţiu de alarmare şi evacuare în caz de inundaţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
in tabara de sinistrati
in tabara de sinistrati

“Figuranţii” au primit o masă caldă, un ceai (vin) fierbinte şi alimente de Crăciun

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare a organizat joi, 13 decembrie, de la ora 12, la Călineşti Oaş, un exerciţiu de alarmare şi evacuare a populaţiei în caz de inundaţie.

 

 

La acţiune, Consiliul Judeţean (CJ) a fost reprezentat de preşedintele Adrian Ştef, prefectura de subprefectul Cristian Sasu, iar primăria – gazdă, Călineşti Oaş, de primarul Gheorghe Copil – alături de dânsul s-au aflat mai mulţi primari din zonă. Dintre instituţiile care au colaborat la organizarea şi desfăşurarea acţiunii mai amintim Garnizoana Satu Mare reprezentată de colonelul Daniel Chiminit, Batalionul 52 Geniu şi reprezentat de colonelul Sorin Doncean. ISU a fost reprezetnată de comanda unităţii, în frunte cu colonelul Iulian Burz, inspector şef, Dan Gheorghe, prim adjunct şi colonel Nelu Hauşi, adjunct.

De asemenea, au mai participat reprezentanţi ai instituţiilor care şi-au adus aportul la organizarea acţiunii şi anume ai Poliţiei şi Jandarmeriei.

În fine, la toate fazele acţiunii a participat o delegaţie a Direcţiei de Apărare Împotriva Catastrofelor a judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria).

 

Exerciţiul face parte dintr-un proiect transfrontalier

 

Exerciţiuil de joi face parte din Proiectul denumit “Realizarea sistemului informaţional hidrometeorologic de monitorizare a apelor şi incendiilor în vederea excluderii comune a riscurilor” HURO/0802/064_AF implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria România 2007 – 2013 (www.huro-cbc.eu”), finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finaţarea naţională a celor două state membre participante în program, Ungaria şi România.

Leaderul de proiect este Direcţia de Apărare Împotriva Catastrofelor a Judeţului Szabolcs-Szatmar-Bereg (Ungaria), iar parteneri mai sunt Direcţia Apelor Tisa Superioară – Fetivizig (Ungaria).

În cadrul proiectului sunt vizaţi locuitorii comunelor Turulung şi Călineşti Oaş. Scopul acestui exerciţiu a fost acela de a demonstra funcţionalitatea sistemului de comunicaţii transfrontaliere prin microunde dar şi a celui de alarmare şi avertizare a populaţiei din România. Proiectul implementat s-a concretizat în realizarea unui sistem de avertizare şi alarmare a populaţiei din judeţ prin intermediul unei reţele de sirene inteligente amplasate în localităţile aflate în zone inundabile pe cursurile râurilor Tur şi Crasna, aceste sirene fiind radio-comandate şi conectate la o centrală de unică de comandă aflată la dispeceratul ISU Satu Mare. Totodată s-a realizat legătura prin microunde între Secţia de pompieri Carei, Staţia de pompieri Negreşti-Oaş şi sediul din ISU Satu Mare, precum şi conexiunea cu Direcţia de Apărare Împotriva Catastrofelor a judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria).

Prin implementarea acestui proiect locuitorii judeţelor Satu Mare şi Szabolcs-Szatmar-Bereg vor putea fi avertizaţi şi salvaţi mai eficient în cazul unei situaţii de urgenţă.

 

Filmul exerciţiului

 

La ora 12, în Căminul cultural din Călineşti a avut loc întâlnirea tuturor participanţilor. Proiectul a fost prezentat de colonelul Burz, după care au luat cuvântul subprefectul Sasu şi preşedintele CJ, Adrian :tef, iar colonelul Dan Gheorghe a prezentat datele tehnice ale proiectului.

Colonelul Nicolae Dima, şeful Centrului operaţional al exerciţiului a detailat scenariul acţiunii, după care participanţii au vizitat mai multe locuri şi zone, alocate bunei desfăşurări a exerciţiului, dar perfect operaţionale şi în caz de inundaţie reală.

Finalul a avut loc la un kilometru de localitatea Turulung unde a fost amenejată o tabără de sinistraţi pentru o parte dintre locuitorii din zonă afectaţi de inundaţiile produse în urma ruperii barajului de la Călineşti, după cum prevedea scenariul. Tabăra a fost amenajată de mai multe corturi militare, iar “sinitraţii” au fost de fapt figuranţi – în mare majoritate rromi şi oameni cu venituri mici din Turulung – care, la final, după ce şi-au interpretat rolul, au fost răsplătiţi cu o masă caldă, câte un pahar de vin sau ceai fierbinte şi câte un pachet cu alimente neperisabile pentru a avea ce pune pe masă de Crăciun.

De altfel, şefii organizatorilor acţiunii ne-au spus că, într-un fel, aceasta a avut şi un caracter social şi tocmai de aceea şi-au ales “figuranţii” din răndul oamenilor necăjiţi.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns