Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ITM a marcat Ziua mondiala a securitatii si a sanatatii in munca

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Specialistii atrag atentia ca angajatii sunt supusi in ultima perioada unor noi riscuri la locul de munca

[slideshow id=3162]

Cu ocazia Zilei mondiale a securitatii si a sanatatii in munca, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Maramures a organizat un simpozion la care au participat cateva zeci de invitati. Specialistii atrag atentia ca angajatii sunt supusi in ultima perioada unor noi riscuri la locul de munca. De aceea, pentru a proteja lucratorii, dar si pentru a crea companii mai puternice si prospere, managerii trebuie sa se preocupe serios de realizarea starii de bine a angajatilor la locul de munca.

La simpozion au participat reprezentanti ai firmelor, in special cele care au inregistrat accidente de munca in ultimii trei ani, ai organizatiilor sindicale, membri ai comitetelor de sanatate si securitate a muncii din unitatile mai mari existente in Maramures. Au prezentat diferite teme Rad Taut Traian, director adjunct ITM, Anton Muresan, sef serviciu SSM, Victor Bolchis, inspector de munca la ITM.

“Ziua mondiala a securitatii si a sanatatii in munca stabilita de Organizatia Internationala a Muncii ca fiind in data de 28 aprilie a fiecarui an are drept scop sa atraga atentia in intreaga lume asupra promovarii si crearii unor locuri de munca decente si sigure cu urmari de reducere a numarului accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale”, a subliniat Delia Tarlea, director ITM Maramures. Data de 28 aprilie este, de asemenea, ziua aleasa de miscarea sindicala pentru comemorarea victimelor accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Din acest motiv, simpozionul a inceput cu un moment de reculegere pentru victimele accidentelor de munca.

Angajatii sunt supusi la noi riscuri

Pentru anul acesta, OIM a stabilit ca manifestarile dedicate acestei zile sa fie axate pe tema “Riscuri emergente si noi forme de prevenire intr-o lume a muncii in schimbare”. Un risc emergent de securitate si sanatate in munca este un risc nou, care apare datorita schimbarilor aparute in societate prin prisma activitatilor legate de munca, a explicat Anton Muresan. S-a vorbit despre riscurile chimice, expunerea la zgomot si la radiatii, nanotehnologii si riscurile lor, pandemii, stresul asociat muncii.

“Hartuirea din partea sefilor poate avea consecinte negative, mai ales acum cand sunt tot mai multi sefi si mai putin anagajati”, a spus mai in gluma mai in serios Victor Bolchis. El a adaugat ca volumul prea mare de munca poate afecta starea de sanatate a anagajatilor dar si echilibrul intre viata profesionala si privata. Inspectorul a explicat ca daca pana acum se punea accent pe reducerea numarului de accidente de munca si a imbolnavirilor profesionale, acum orientarea este de a se asigura starea de bine a lucratorilor la locul de munca. “Asigurarea unui climat pozitiv in randul angajatilor are efecte pozitive inclusiv asupra starii financiare a intreprinderii”, a spus acesta.

In contextul crizei economice mondiale, au fost identificate mai multe riscuri psihosociale< contractele nesigure pe o piata a muncii instabila, vulnerabilitatea lucratorilor in contextul globalizarii, sentimentul lipsei de siguranta la locul de munca, programul prelungit, intensificarea muncii, un echilibru necorespunzator intre viata profesionala si cea privata etc. Un capitol aparte a fost dedicat lucratorilor tineri. S-a constatat ca ei sunt mai expusi afectiunilor alergice, dorsolombare si musculoscheletice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns