Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

James Cameron şi-a prezentat documentarul 3D realizat în Groapa Marianelor

Insulă în apropierea Gropii Marianelor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Insulă în apropierea Gropii Marianelor
Insulă în apropierea Gropii Marianelor

Regizorul James Cameron a prezentat la New York documentarul “Deepsea Challenge”, un film despre scufundarea cineastului în Oceanul Pacific, care i-a permis acestuia să devină primul om din lume care a explorat de unul singur locul cu cea mai mare adâncime din scoarţa terestră, Groapa Marianelor.

Aventura în submarin l-a dus pe regizorul canadian James Cameron în martie 2012 la o adâncime de 10.898 de metri, în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, locul cu cea mai mare adâncime din scoarţa terestră, aflat la sud de insula americană Guam. “Sunt un om curios şi am nevoie să merg să văd lucrurile cu ochii mei”, a declarat cineastul în vârstă de 59 de ani, înainte de proiecţia documentarului său, turnat în 3D.

Filmul prezintă toate etapele de pregătire a acelei expediţii: de la visul din copilărie al lui Cameron, la construirea submarinului şi până la expediţia propriu-zisă. Submarinul botezat Deepsea Challenger este înzestrat cu o cameră de filmat 3D şi cu proiectoare puternice, capabile să lumineze fundul oceanic, unde razele de lumină nu ajung niciodată.

Atunci când a ajuns în punctul numit Challenger Deep, locul cu cea mai mare adâncime din Groapa Marianelor, regizorul canadian a exclamat, în faţa peisajului dezolant: “E incredibil, ai crede că eşti pe Lună!”. Cineastul a petrecut trei ore izolat de restul lumii, în minisubmarinul său, filmând imagini spectaculoase şi recoltând diverse specimene care sunt studiate în prezent de experţii în biologie şi geologie. Record doborât

Precedentul record de scufundare submarină data din anul 1960, când americanul Don Walsh şi elveţianul Jacques Piccard au coborât în Groapa Marianelor şi au atins scoarţa terestră la adâncimea de 10.916 metri. Însă cei doi exploratori au rămas atunci doar 20 de minute în acel loc, într-un univers obscur, în care vederea era obturată de sedimentele de pe fundul oceanului.

Documentarul lui James Cameron, ce are o durată de 90 de minute, a fost realizat în colaborare cu National Geographic şi va intra vineri în cinematografele din Statele Unite. Cameron este singurul om care a finalizat scufundarea neînsoţit şi prima persoană, din 1960 până în prezent, care a atins fundul Pământului într-un submersibil cu echipaj uman.

Regizorul James Cameron, în vârstă de 59 de ani, care are deja 72 de scufundări la activ, dintre care 12 au fost realizate în timpul filmărilor pentru lungmetrajul “Titanic”, a plonjat singur la bordul unui minisubmarin ce are o lungime de opt metri. Construcţia acestuia a necesitat opt ani de cercetări ştiinţifice. Submarinul este înzestrat cu tehnologii elaborate şi este capabil să reziste la presiuni uriaşe. Cineastul a făcut yoga şi jogging în fiecare zi, în ultimele luni, pentru a se pregăti pentru această misiune.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare. Lungmetrajele “Avatar” şi Titanic” sunt filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei – 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns