Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

POESIS SATU MARE

Jurnalistul Grigore Cartianu şi-a lansat carte “600.000” la Poesis

Sala de conferinţe a hotelului Poesis a găzduit miercuri, 6 decembrie, lansarea volumului “600.000” de Grigore Cartianu. Subtitlul lucrării este edificator: “Fenomenul #Rezist. Povestea celei mai ample rezistenţe civice din istoria României”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sala de conferinţe a hotelului Poesis a găzduit miercuri, 6 decembrie, lansarea volumului “600.000” de Grigore Cartianu. Subtitlul lucrării este edificator: “Fenomenul #Rezist. Povestea celei mai ample rezistenţe civice din istoria României”.

Deşi subiectul a fost de interes general, audienţa a fost relativ restrânsă, evenimentul suprapunându-se cu o altă lansare de carte la Consiliul Judeţean.

O anticipare

Autorul a acordat un interviu postului de televiziune Informaţia TV, în care a prezentat, în rezumat, conţinutul cărţii pregătită pentru lansare şi a continuat cu o trecere în revistă a celorlalte cărţi ale căror autor este.
Dar cel mai interesant lucru este că, la solicitarea reporterului, Cartianu a avut curajul să anticipeze finalul acţiunii celor 600.000 de protestatari din duminica istorică de 5 februarie 2017, în bucureşti, dar şi în numeroase judeţe din ţară. Este vorba de cei care, într-un fel sau altul, s-au opus odioasei Ordonanţe 13 şi jihadului anti-justiţie şi se mai opun încă. “600.000” este un pamflet usturător la adresa celor care, prin ordonanţe de urgenţă şi legi ticăloase, încearcă să impună tirania hoţiei. Totodată, “600.000” este un elogiu adus celor peste 600.000 de români care au înfruntat gerul iernii pentru luptând pentru o justiţie puternică şi dreaptă, nesupusă politic.
Ei bine, potrivit lui Cartianu, deşi această încleştare continuă, “pentru ca politicienii corupţi să-şi apere prada şi să subjuge justiţia”, nu are sorţi de izbândă. Optimismul autorului se bazează pe faptul că cei 600.000 de oameni au ieşit în stradă din convingere, “nu pentru o sticlă de ulei”, precum pentru faptul că avem acorduri de parteneriat cu numeroase ţări occidentale, “care se opun celor câteva zeci de politicieni corupţi de la noi”.

Debutul în presă

După interviul acordat ITV, Cartianu a rememorat experienţa sa de gazetar sportiv la început, alături de Ion Cristoiu, Dan Andronic şi alţii.
În 1991, la 22 de ani, a debutat în presă, la publicaţia cu cel mai mare tiraj din acel moment: revista Expres Magazin. Din 1992 a lucrat la cele mai importante cotidiene din România: Evenimentul zilei (1992-1996, şef department), Sportul românesc (1996–1997, reporter special), ProSport (1997–2002, şef departament), Jurnalul Naţional (2002–2004, redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef) şi din nou la Evenimentul zilei (2004–2008, prim-redactor-şef adjunct). Din aprilie 2008 până în februarie 2013 a fost redactor-şef / director editorial al cotidianului Adevărul.

Grigore Cartianu – autor de cărţi

Grigore Cartianu este pasionat de istoria noastră recentă şi contemporană. Jurnalistul este autorul a patru cărţi meticulos documentate despre evenimentele din Decembrie 1989: “Sfârşitul Ceauşeştilor”, “Crimele Revoluţiei”, “Teroriştii printre noi” şi “Cartea Revoluţiei”. De asemenea, a realizat scenariul filmului documentar “Moartea Ceauşeştilor. Trei zile până la Crăciun”, în regia lui Radu Gabrea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns