Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Kelemen despre inițiativa privind Ținutul Secuiesc: Nu e nimic ilegal

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la finalul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la Târgu Mureș, că proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a mai fost în Parlament și ‘nu s-a întâmplat nicio nenorocire’.

 
“Acest proiect a mai fost în Parlament și nu s-a întâmplat nicio nenorocire. Este la început de procedură, nu știm dacă va ajunge în Parlament sau nu, fiindcă urmează procedura de adunare a semnăturilor, apoi merge la Curtea Constituțională și după ce trece de Curte va ajunge în Parlament. Dar este conform legii, orice om, dacă găsește încă 9 persoane, poate să facă astfel de demersuri pentru foarte multe domenii, inclusiv modificarea Constituției. Deci, ei n-au făcut nimic ilegal, au făcut așa cum scrie, altfel nu ar fi fost publicat proiectul în Monitorul Oficial”, a spus Kelemen Hunor, referindu-se la publicarea în Monitorul Oficial a inițiativei legislative cetățenești privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Kelemen Hunor a refuzat să comenteze declarația liderului PSD, Liviu Dragnea, care eticheta inițiativa ca fiind menită să “incite anumite părți din populație”.
“Întrebați-l pe domnul Dragnea, nu pe mine. Eu nu comentez nici ceea ce spune Dragnea, nici ceea ce spun alții, eu spun că nu este nimic ilegal, nu este nimic imoral, nu este nimic ieșit din comun. Acest proiect, de altfel, a mai fost în Parlament acum foarte mulți ani, când parlamentarii au depus și inițiativă legislativă. Deci, nu este o noutate. În acest moment, e mult prea devreme să comentăm ce va fi în Parlament, pentru că ei trebuie să adune semnăturile necesare”, a susținut liderul UDMR.

O inițiativă legislativă cetățenească privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc a fost publicată joi în Monitorul Oficial, notează Agerpres.

Initiațiva care stabilește “statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc” a fost elaborată de un comitet format din zece persoane: Arus Zsolt Istvan, Czink Attila, Kercso Attila, Baico Zsigmond, Kovacs Laszlo, Cziriak Karoly, Elekes-Jozsa Martin, Takacs Jozsef, Kolcsar Gheza și Marton Csaba.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. În acord cu scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite, articolul 1 al Convenţiei Internaţionale cu privire la Drepturile Civile şi Politice şi al Convenţiei Internaţionale cu privire la Drepturile Economice, Sociale şi Culturale stabileşte faptul că «toţi oamenii au dreptul la auto-determinare». Acest drept are o importanţă practică unică, pentru că realizarea şi apărarea sa este o condiţie sine qua non pentru asigurarea, recunoaşterea şi consolidarea eficientă a drepturilor individuale ale fiinţei umane. Din acest motiv, statele membre ONU au inclus dreptul la auto-determinare într-un document internaţional, parte a dreptului internaţional pozitiv, printr-o dispoziţie (comună celor două Convenţii Internaţionale) de prim rang (articolul 1), şi separată de alte drepturi menţionate în cele două instrumente internaţionale. Concret, articolul 1 afirmă dreptul inalienabil al tuturor oamenilor la determinarea liberă a statutului lor politic şi la urmărirea liberă a dezvoltării lor economice, sociale şi culturale. Istoria a demonstrat că realizarea şi respectul dreptului la auto-determinare aduce o contribuţie unică la stabilirea cooperării şi relaţiilor prieteneşti între state şi de asemenea la consolidarea armoniei şi păcii mondiale.

  2. Nu-i putem condamna ca incearca, este dreptul lor democratic de a se exprima intr-un cadru organizat si pasnic, intr-un stat de drept. Cit priveste votul final, asta e cu totul alta poveste. Vor fi obligati sa se conformeze votului Parlamentului.

Lasă un răspuns