Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Kovesi, obligată să se prezinte la audieri în Parlament

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 171 voturi ”pentru”, 98 ”împotrivă” şi o abţinere, modificarea Regulamentului propriu, în sensul introducerii obligativităţii persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară, informează agerpres.ro. Astfel, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, va putea fi chemată la audieri în Parlament în scandalul alegerilor prezidenţiale din 2009, pentru care Parchetul General a deschis o anchetă in rem, astfel că aceasta nu mai poate fi chestionată de parlamentari.

UPDATE: Dezbaterile au degenerat într-un adevărat scandal. Tonul a fost dat de deputatul PSD Nicolae Bacalbașa.

Deputaţii Nicolae Bacalbaşa (PSD) şi Corneliu Bichineţ (PMP) au susţinut, marţi, la tribuna Parlamentului, în plenul comun, discursuri în care au folosit gesturi şi cuvinte obscene, jigniri triviale şi acuze, chiar şi reciproce.

Bacalbaşa a fost cel care a dat tonul jignirilor, el luând cuvântul după Corneliu Bichineţ.

„Colegul meu de la Vaslui – tot Vasluiul: violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!”, şi-a început discursul Bacalbaşa.

El a continuat cu jigniri directe la adresa preşedintelui interimar al PNL, Raluca Turcan, căreia i-a greşit numele.

„Eu sunt fracţiunea care nu-şi ţine gura din Parlamentul român. Eu unul nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan, Curcan, îmi scapă, mă scuzaţi, sunt bătrân”, a spus Bacalbaşa.

La acest moment, preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase, i-a solicitat lui Bacalbaşa să încheie discursul şi i-a cerut repetat să plece la locul său, în sală.

Parlamentarii USR au părăsit sala, în semn de protest faţă de limbajul folosit de deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa la adresa preşedintelui interimar al PNL, Raluca Turcan.

 

Deputaţii au renunţat, însă, la eliminarea cvorumului de prezenţă din comisii, prevedere care a fost introdusă iniţial în Comisia de regulament de preşedintele acesteia, Eugen Nicolicea.

Potrivit prevederilor adoptate, comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administraţiei publice şi poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare a instituţiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, mai prevede proiectul de hotărâre de modificare a Regulamentului.

Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată.

Persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă. Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală, mai arată textul adoptat.

Deputaţii au abrogat art. 74 din Regulamentul Camerei, care prevedea că anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns