Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Colegiul Tehnic “Traian Vuia” au fost semnate contractele de şcolarizare a muncitorilor calificaţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

  

Parinti, elevi si profesori prezenti la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Satu Mare
Parinti, elevi si profesori prezenti la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Satu Mare

      Lipsa de meseriaşi în unele domenii ale activităţii economico-sociale, dar şi rezultatele modeste la examenele de Bacalaureat, au convins guvernanţii asupra necesităţii unor schimbări în sistemul de învăţământ. Din această toamnă s-au înfiinţat şcolile profesionale, care pregătesc muncitori calificaţi.

Legislaţia prevede ca în aceste situaţii obligatorie semnarea contractelor între părintele elevului, şcoală şi agentul economic dispus să se implice în instruirea practică a viitorilor muncitori calificaţi. Semnarea acestui contract la Colegiul Tehnic “Traia Vuia” din Satu Mare a avut loc joi, 27 septembrie.

Strungarii sunt cei mai căutaţi în această perioadă

În amfiteatrul colegiului au fost convocaţi elevi înscrişi la şoala profesională, părinţi ai acestora, agenţi economici şi cadre didactice.

Baranyai Tiberiu, directorul colegiului a informat participanţii asupra utilităţii şi avantajelor acestui sistem şcolar de pregătire. S-au adus în discuţie aspecte ce privesc instruirea teoretică şi practică a viitorilor muncitori.

Din toamna aceasta, ceea ce înseamnă anul şcolar 2012/2013, la Colegiul tehnic  “Traian Vuia” din Satu Mare s-au înfiinţate clasele de şcoală profesională, după absolvirea clasei a IX-a, dar şi după clasa a X-a.

Sunt două sisteme de organizare a claselor de şcoală profesională. În prima categorie intră absolvenţii clasei a IX-a, care în cadrul învăţământului obligatoriu mai urmează doi ani de şcoală în pregătirea profesională.

Cel de al doilea sistem de şcolarizare se referă la copiii care au absolvit 10 clase. Aceştia vor mai fi şcolarizaţi teoretic şi practic vreme de 720 de ore.

În acest al doilea sistem, în cadrul orelor de pregătire teoretică se au în vedere exclusiv discipline de specialitate, studiate într-o treime din program şi 2/3 instruire practică. Şcoala o să confirme competenţele dobândite de fiecare cursant pe parcursul şcolarizării şi va completa anexa pedagogică.

Colegiul pregăteşte muncitori în 4 meserii
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns