Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La colindat, din Carei în Zalău

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

C 1Sub genericul Iată vin colindători, vestitori de sărbători!, un grup de elevi de la Școala Gimnazială 3 Carei, îndrumați de profesoarele Dindelegan Carmen – Maria și Micovschi Emilia Maria, au purces spre Zalău, pentru a răspunde invitației de a participa la ediția a doua a Festivalului de datini și obiceiuri de Crăciun.

Elevii au fost acompaniați instrumental de profesoru Adrian Pașca, de la Centru de Cultură Carei.
În perioada octombrie-decembrie 2015, în școlile sălăjene s-a derulat Proiectul de parteneriat educațional ”Slobozi-ne gazdă-n tindă”. Acesta a fost coordonat de Episcopia Sălajului și de Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, având ca parteneri Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău, Asociaţia Filantropia Largiana, MediaDiff Product SRL și sprijinul financiar al Tenaris Silcotub.
C 2Scopul proiectului a fost cunoaşterea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti de Crăciun prin respectarea, practicarea şi transmiterea lor generaţiilor actuale şi viitoare. În cadrul acestuia s-a desfășurat un concurs pe două secțiuni: colinde și obiceiuri de Crăciun, în care au fost implicați 200 de elevi.
Ca finalitate, pe 5 decembrie 2015, la Casa Municipală de Cultură Zalău, s-a desfășurat Festivalul interjudețean în care au fost premiați elevii din Episcopia Sălajului care au ocupat primele trei locuri la fiecare secţiune. Au fost prezenți și oaspeţi dragi din celelalte județe ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ei au împărtăşit participanţilor tradiţii şi obiceiuri din zonele folclorice din care provin: Grupul “Cetiniţa” al Şcolii Gimnaziale Tiha Bîrgăului, judeţul Bistriţa Năsăud, elevi ai Şcolii Gimnaziale 3 Carei, Grupul de colindători ai Liceului Teoretic “Bogdan Vodă” Vişeul de Sus, judeţul Maramureş şi elevii Şcolii Gimnaziale Negreni, judeţul Cluj.
Inspectoarea școlară Claudia Boha și-a exprimat dorința ca ,,astfel de momente să nu apară doar într-un cadru festiv, ci să fie parte din noi, iar tradiţiile strămoşeşti să fie promovate prin implicarea cadrelor didactice care ştiu sădi în inimile elevilor dragostea pentru frumos şi autentic”.
C 3Elevii, prin clinchetul de zurgălăi, au netezit Moșului cărarea, și-au improvizat un palmares de colinde și poezii de Crăciun, au luat contact cu diversitatea etnografică și folclorică a județelor învecinate, și-au întărit identitatea spirituală atât de bogată în tradiții și obiceiuri autohtone.
Astfel elevii Școlii careiene, prin acest minirecital, au devenit mesageri ai Nașterii Domnului pe Pământ, singurul lucru nou sub Soare, au legat prietenii cu celelalte grupuri de colindători, iar la masa festivă şi-au făcut dedicații colindându-se unul pe altul, urându-și de bine pentru anul care vine.
Materialul ne-a fost comunicat profesoara coordonatoare Carmen – Maria Dindelegan, de la Școala Gimnazială 3 Carei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns