Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La hramul mănăstirii din Scărişoara au participat sute de credincioşi

Slujba a fost oficiată de un sobor compus din 40 de preoți și diaconi, în frunte cu Prea Sfințitul Iustin Sigheteanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Slujba a fost oficiată de un sobor compus din 40 de preoţi şi diaconi, în frunte cu Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului
Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului

La 55 de kilometri de municipiul Satu Mare, la marginea judeţului, fiind considerat cel mai vestic lăcaş de cult din România, se află mănăstirea ce poartă hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“. La biserica din Scărişoara, comuna Pişcolt s-a sărbătorit ieri hramul bisericii. Slujba a fost oficiată de un sobor compus din 40 de preoţi şi diaconi, în frunte cu Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.Slujba a fost oficiată de un sobor de 40 de preoţi în frunte cu PSSa Iustin

Biserica Mănăstirii Scărişoara Nouă a fost construită între anii 1991-2000 cu sprijinul comunităţii de moţi din zonă. Arhitectura este în stil bizantin, în jurul ei fiind chiliile monahale, turnul clopotniţei, chiliile pentru pelerini şi anexele gospodăreşti. A fost sfinţită în 24 ianuarie 2000, fiind pictată de către Ioan Batiş între anii 2007-2009. În timpul verii slujbele sunt oficiate în altarul de lemn construit între 2008 şi 2010.
În comparaţie cu anul trecut, anul acesta vremea nu a fost foarte prielnică, însă asta nu i-a împiedicat pe sutele de pelerini, din toate colţurile judeţului, să meargă la Mănăstirea Scărişoara Nouă. „Am venit din Satu Mare pentru a participa la slujba oficiată de preoţi şi Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu. Sărbătoarea asta pentru familia noastră este una foarte importantă având în vedere că soţul şi fiul meu, ambii poartă numele de Ion. Vom veni în fiecare an aici cu ocazia acestei sărbători deoarece  modul în care se desfăşoară slujba ne conferă liniştea şi speranţa de care avem nevoie“, a declarat Miruna Ciorbă, venită la mănăstire împreună cu familia.

Pelerinii au primit cozonaci şi vin

Înalt Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanu a vorbit credincioşilor despre importanţa acestei sărbători, mai exact a încercat să explice cum a trăit Proorocul Ioan Botezătorul ca om ce şi-a închinat întreaga viaţă Lui Dumnezeu. A sfătuit oamenii să îl ia ca exemplu, să trăiască în smerenie duhovnicească deoarece fiecare persoană este iubită de Dumnezeu şi la fel trebuie să îi mulţumim şi noi Lui. „Această sărbătoare este una foarte importantă pentru Biserica Ortodoxă şi pentru toţi credincioşii din această lume. Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai de seamă Sfinţi pe care ortodocşii îl cinstesc, datorită modului în care a ştiut să îşi trăiască viaţa ascultând cuvântul Lui Dumnezeu“, a mărturisit Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu.
După terminarea slujbei oamenii au fost miruiţi, fiecare şi-a luat bucata de prescură şi a mulţumit celui de sus. Nu au mai fost sarmale ca anul trecut, dar cu toate acestea oamenii au servit cozonaci cu mac, nucă şi rahat, colaci, vin sau suc, fiecare după preferinţe.
Nu de foarte mult timp judeţul Satu Mare a intrat sub ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul, Proorocul ce a vestit venirea lui Iisus, şi care a şi  săvârşit pentru prima dată taina botezului. Astfel pentru toţi sătmărenii de pretutindeni această zi a Sfântului Ioan Botezătorul trebuie să fie o dublă sărbătoare. „În primul rând am ţinut să fiu alături de credincioşii din această zonă, mai ales că avem plăcerea să îl avem între noi pe Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu. De fiecare dată trăim nişte momente înălţătoare. Ne bucurăm foarte mult pentru că Sfântul ce este sărbătorit azi este şi ocrotitorul judeţului Satu Mare . Tuturor celor cu numele de Ion şi Ioana sau derivate din acestea, le urez să aibă parte de bucurii în viaţă şi multă sănătate“, a declarat prefectul Eugeniu Avram.
Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mircea Govor, europarlamentarul Ovidiu Silaghi, viceprimarul Marcela Papici, subprefectul Cristian Sasu, consilierul judeţean Vasile Ciocan, au participat şi ei la hramul de la Mănăstirea Scărişoara.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns