Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Manastirea Dragomiresti exista o icoana facatoare de minuni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Are ca particularitate piciorul stang al Mantuitorului in forma de palma

[slideshow id=4042]

Manastirea Dragomiresti este un complex monahal unde vietuiesc cinci calugari veniti din judetele Salaj, Bistrita Nasaud, Satu Mare si Maramures. S-a reinfiintat in 1990, avand doua hramuri< “Sfantul Prooroc Ilie”, care s-a sarbatorit pe 20 iulie, si “Nasterea Maicii Domnului”, cu sarbatorea pe 8 septembrie. Primul hram al acestui sfant lacas de cult ortodox a fost patronat de Prea Sfintitul Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. La eveniment au fost prezenti preoti, stareti, diaconi si calugari, majoritatea din Maramuresul Istoric, in special de pe Valea Izei. Sute de pelerini din localitatile maramuresene au tinut sa fie alaturi la acest mare praznic pe care l-au sarbatorit nu numai localnicii, ci si credinciosii de pretutindeni.

In cuvantul sau de invatatura duhovniceasca, episcopul Justin Sigheteanul a amintit de Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai mari prooroci despre care se spune ca aduce ploaia atunci cand este nevoie. Credinciosii au fost miruiti si au primit pomana din partea obstii manastirii si a credinciosilor din Dragomiresti.

Icoana a fost gasita in cenusa

La Manastirea Dragomiresti sunt zile de pelerinaj in 25 martie, cand se sarbatoreste “Izvorul Tamaduirii”, si in cele doua zile de hram (20 iulie si 8 septembrie).

Manastirea esta situata la 45 km sud-est de Sighetu Marmatiei si la 33 km sud-vest de Viseu de Sus. Biserica veche de lemn a fost cladita in secolul XVIII (1722) si mutata la Muzeul de la Herastrau – Bucuresti. Biserica noua (a doua) a fost construita ca vatra de manastire in locul numit “Valea Prihodistii” de monahul Pimen Moldovan intre 1926 si 1927, dar a fost mistuita de foc in 1949. A treia biserica din lemn a fost ridicata la “Arinii Runcului”, in vatra localitatii, prin sarguinta preotului Nutu Codrea si a cetatenilor, intre anii 1951 si 1957. In jurul acestei bisericute se constituie obstea calugareasca (1990), inchegata de ieromonahul Sofronie Perta din Manastirea Toplita. Arhitectura si decoratiile sunt simple si biserica este nepictata. Casa cu paraclis este ridicata in 1993, iar icoana de lemn din secolul XVII a Maicii Domnului cu Pruncul a fost descoperita in cenusa incendiului din 1949, considerata facatoare de minuni. Icoana are ca particularitate piciorul stang al Mantuitorului in forma de palma. Este singura icoana care a supravietuit incendiului care a devastat in totalitate vechea vatra monahala a Dragomirestiului numita Prihodiste. Icoana este unicat la nivel national, iar cei care se roaga la ea li se implinesc visurile. In vara acestui an vor demara lucrarile de extindere a complexului monahal, existand un proiect in acest sens pentru constructia unei biserici noi.

Acum, in fiecare dimineata de la ora 7 se face acatist, iar miercurea si vinerea taina Sfantului Maslu. In fiecare zi, de la ora 18 se oficiaza Vecernia, iar de la ora 22, Miezonoptica. In zilele de sambata, duminica si sarbatorile de peste an Sfintele Liturghii se oficiaza de la ora 7.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns