Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Muzeul de Istorie se pot admira documente-unicat ale orașului Satu Mare

Radu Roca, Marcela Papici, Lucian Cucuiet, Liviu Marta
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cel mai vechi privilegiu regal păstrat și expus datează din 1240

Radu Roca, Marcela Papici, Lucian Cucuiet, Liviu Marta
Radu Roca, Marcela Papici, Lucian Cucuiet, Liviu Marta

    “Verba volant, scripta manent” (Cuvintele zboară, înscrisurile rămân), spuneau latinii. Cuvântul scris, întărit de peceți și semnături ilustre, este protagonistul unei expoziții extrem de interesante care s-a deschis joi la prânz la Muzeul Județean de Istorie Satu Mare.

“Privilegiile medievale şi moderne ale oraşului Satu Mare” – așa se intitulează această colecție de documente din cancelariile împărățiilor care au stâpânit aceste locuri, fie că a fost vorba de regatul Ungariei sau Imperiul Habsburgic. În mare parte este vorba de afirmări sau confirmări oficiale, în numele împăratului sau regelui ce se întâmpla să domnească în acel moment, ale drepturilor politice și comerciale ale orașului Mintiu și mai apoi ale cetății Satu Mare.

Cel mai vechi document expus, scris în latină, cu pana de gâscă probabil (având în vedere caligrafia subțire), pe pergament, datează din 1240 și aparține curții regelui maghiar Andrei al II-lea, referindu-se în mod explicit la etnicii germani din Mintiu. Poate fi urmărită în timp evoluția relațiilor oficiale între Satu Mare și curțile regale, se poate vedea un act emis de Pașa de la Buda după înfrângerea Ungariei la Mohacs, ca și confirmări succesive ale împăraților habsburgi privind statutul de oraș liber al Sătmarului. După 1650, documentele sunt inclusiv lucrate la tipar. Expoziția e interesantă și din perspectiva tehnică și stilistică, a modului în care aspectul acestor acte oficiale s-a schimbat în timp.

Această inedită și importantă manifestare a fost posibilă în urma conlucrării dintre Arhivele Naționale și Muzeul Județean, fiind adunate peste 40 de exponate, plus ilustrații cu personajele istorice implicate. Sprijinul Primăriei municipale a fost important, administrația locală fiind reprezentată la vernisaj de viceprimarii Marcela Papici și Radu Roca. Ideea a pornit de la istoricul dr. Viorel Ciubotă, iar prezentarea expoziției au făcut-o directorii instituțiilor partenere, dr. Lucian Cucuiet și dr. Liviu Marta.

Expoziția poate fi vizitată până la finalul săptămânii viitoare, în saloanele din dreapta intrării Muzeului de Istorie de pe Bulevardul Vasile Lucaciu. Cu mai multe detalii despre exponate vom reveni în Informația de Duminică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns