Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La numirea de directori în școli cu clase în limba maghiară este obligatoriu avizul UDMR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întrebat dacă nu este politizare faptul că avizele de la partidele minorităților naționale trebuie depuse înaintea probei de interviu și nu înainte de validarea rezultatelor de la concursurile pentru directori, cum este în prezent, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri seară, la Digi24, că „nu e politizare”, „încurajarea minorităților naționale este încurajarea minorităților naționale” din punctul său de vedere. Cîmpeanu a mai spus că „Este un drept pe care-l au în lege, articolul 97 spune că numirea acestor directori se face cu consultarea organizațiilor care reprezintă minoritățile în Parlamentul României”.

Întrebat de moderatorul emisiunii, Claudiu Pândaru: „Dar asta nu înseamnă că este și una care să asigure depolitizarea, vi se pare firesc să existe o asemenea prevedere? Deci un director de școală sau un director adjunct să primească un aviz în scris din partea formațiunii care reprezintă minoritatea în Parlament”, Cîmpeanu a răspuns: “Motivat. Ne place sau nu ne place, de acord, dar pentru ce vă place sau nu vă place? Este articolul 97 din legea Educației Naționale care obligă la consultarea cu organizațiile care reprezintă minoritatea respectivă în Parlament”.

Amintim că avizele de la partide, pentru școlile cu predare în limbile minorităților naționale, și cele de la culte, în cazul seminariilor și liceelor teologice, trebuie depuse înaintea probei de interviu și nu înainte de validarea rezultatelor finale, prevede un proiect de modificare a metodologiei pentru concursul de directori. Calendarul concursului se modifică astfel, etapa de „consultare a grupurilor parlamentare/ reprezentanților cultelor religioase și obținerea avizului motivat”, care este în perioada 14-17 decembrie 2021, fiind eliminată.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

11 comentarii

  1. @Babacule !…., Problema ta este ca minoritatile nationale sa nu faca politica respectiv, UDMRaiul sa nu mai existe !!!…..Asta se poate rezolva foarte usor intr-un singur mod si anume implementarea in Constitutie a Rezolutiei de la Alba Iulia facuta de romanii din Ardeal cu privire la nationalitatile conlocuitoare si respectarea cu strictete a acestuia !. Daca respectati Rezolutia de la Alba Iulia, maghiarii nu mai au nevoie de UDMRai !!!. Am impresia ca romanii din Ardeal al anului 1918 au fost mult mai cumpatati si mai intelepti decat cei de acuma !. Daca voi cereti de la un maghiar sa dea bacalaureat din lb. romana atunci in baza principiului “sanse egale ” s-ar cuveni ca si romanul sa dea bacalaureat din lb. maghiara exact ca la fotbal unde dupa Tur urmeaza si un Retur !!!. Altfel despre care “sanse egale ” si “buna credinta ” ne spovedesti ?…. ( totul pt. tine, nimic pt. altul !….)

  2. Si ca sa spun adevarul pana la capat; parintele Constitutiei, Antonie Iorgovan (decedat intre timp) a vrut sa fie tolerant si umanist, cu deschidere europeana dupa anii de comunism. A prevazut in Constitutie accesul minoritatilor in Parlament ca formatiuni etnice. Dar evenimentele ulterioare au dovedit in cei 30 ani ca acest mod de abordare a fost gresit. UDMR a devenit o formatiune anti-romaneasca care asculta numai de ordinele Budapestei, iar reprezentantii celor 17 minoritati din Camera Deputatilor se ocupa de orice mai putin de problemele celor pe care ii reprezinta. Se ocupa de afacerile lor si isi vind voturile celor care le dau bani sa mai deschida un birou de parlamentar sau sa le mai cumpere cite un calculator. E trist, dar acesta este adevarul. Se impune modificarea Constitutiei ca sa dispara discriminarile atit pozitive cit si negative (mai exista multe alte lucruri de modificat), dar cine va avea curajul sa spuna tot adevarul?

  3. Nu amestecati scoala cu politica. Eu as fi de acord cu articolul 97 alin (1) din lege, cu conditia ca minoritatile sa nu faca politica, sa se ocupe numai de partea culturala si educativa a celor pe care ii reprezinta. Sint foarte de acord ca un director de scoala sa vorbeasca limba maghiara intr-o scoala cu predare in limba maghiara, cu conditia ca UDMR sa iasa din Parlament. Sintagma -formatiune etnica=politica- “suna ca dracu”, vorba lui Petrica. Separatismul etnic apare automat cind o formatiune etnica se implica in politica. La ce bun? Romanii au demostrat ca sint capabili sa asigure pentru toti cei de buna-credinta sanse egale intr-un stat unitar. “sovinism aiurea”? Va credeam mai destepti, romanii n-au nici un interes sa fie sovini in tara lor, Si oricum, nu ma intereseaza parerile udemeristilor sau a simpatizantilor lor.

  4. @Babacu, și încă un lucru! Nu pot să nu remarc faptul că acest articol apare în pragul datei comemorării Dictatului de la Viena. Nu cred că este întâmplător acest fapt. Și să știi că acel paragraf din legea educației este valabil de foarte multă vreme, nu e așa de ieri sau de azi. Nu-mi place când se fac asemenea lucruri manipulative. Nu este productiv pentru nimeni mai puțin pentru profitori (o pătură foarte-foarte subțire). De fapt cred că e bine doar pentru o mână de oameni care cred că deja se freacă la mână. E trist.
    Înainte de a sări careva pe capul meu să știți că și în Ungaria este așa. Acolo autoguvernarea are chiar drept de veto când e vorba de numirea unui cadru didactic. Așa că noi numai aplicăm principiul reciprocității. O zi bună!

  5. @Babacu, dacă tot vrei exemple poftim Belgia. Știu că o să sari că au altă organizare teritorială dar atunci te întreb pe tine de ce am copiat porțiuni întregi (convenabile mă gândesc) din Constituția lor sau din dreptul administrativ? Nimeni nu vorbește de separatisme etnice, aici e vorba de avizul comunității pentru numirea profesorilir în școlile care predau pentru copiii lor. E tot așa valabil și pentru școlile rutene, croate, turco-tătare sau de care vrei de pe cuprinsul țări,
    Românii din țara asta au o problemă serioasă. Asta spun gără să supăr pe careva. Nu cunosc aproape deloc cultura minorităților cu care coexistă. Știu doar că sunt și gata. Și de aici tot revin aceleași probleme mai ales în prag de alegeri. Nu doresc eu să fie predate asemenea lucruri la școli românești pentru că ar fi prea de tot dar totuși trebuie găsită o cale dacă vrem să avansăm spre ceva.
    PS. Să știi @Babacu că am prins pe vremea mea la școala mea faze de genul că erau aduși profi necunoscători de limbă maghiară și atunci copiii erau forțați să învețe în limba română diverse materii. Asta la școală cu predare în limba maghiară.

  6. Comentarii tendetioase, usor deformate si patrunse de un sovinism aiurea!Dar la Babacu e ceva la ordinea zilei….Oricum, democratia asigura dreptul la vot, putem fi de acord sau nu cu ceva ! Aici , sunt nevoit sa fiu de acord cu Dac Bulibas!

  7. Ca de obicei vorbesti prostii, @Dac Bulibas! Nu exista formatiuni etnice in Parlamentul Ungariei. La un moment dat romanii din Ungaria au cerut asta (similar ca maghiarii din Romania) dar au fost refuzati pe motiv ca strica echilibrul Parlamentului ungar, care este unicameral. Tu vorbesti dupa ureche si se vede asta.

  8. Cadru legislativ

    „Naţionalităţile conlocuitoare sunt factori de formare statală şi parte a comunităţii politice maghiare”, potrivit legislaţiei în vigoare: Constituţia Ungariei, Art. 68, alineatul 1; Legea nr. LXXVII /1993 privind drepturile minorităţilor naţionale şi etnice.

    Ca urmare, romanii din Ungaria precum si alte nationalitati conlocuitoare au reprezentanti in Parlamentul Ungariei !.

    @Babacule !,.., lasa abureala ca nu tine !…..

  9. Eu NU sint de acord sa existe in Parlament formatiuni constituite pe principii etnice. Nici UDMR nici Grupul minoritatilor. Cine vrea sa faca politica neo-comunista sa mearga la PSD, cine este neo-marxist sa mearga la USR, iar cei cu mentalitate pesedista dar un pic mai prosti sa mearga la PNL.
    Aratati-mi mie care tara din Europa permite formatiunilor etnice accesul in parlament. Nu exista asa ceva decit in Romania. De ce sa fie romanii mai catolici decit papa?

Lasă un răspuns