Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Primaria Baia Mare nu exista sincope in actul administrativ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interviu cu primarul interimar Istvan Ludescher

[slideshow id=5475]

Primaria Baia Mare incheie un an dificil, un an cu evenimente neasteptate, un an marcat de iesirea intempestiva din scena a primarului Cristian Anghel, dar si de frecventele schimbari si tensiuni din Consiliul Local. Pentru a afla cum a fost 2010 din punct de vedere al investitiilor, al proiectelor si obiectivelor propuse si realizate, stam de vorba cu primarul interimar, Istvan Ludescher.

– Credeti ca mutarile si miscarile destul de frecvente si de zgomotoase din Consiliul Local au vreo vina pentru ceea ce s-a acuzat uneori ca fiind “defectuoasa functionare” a executivului?

– Primaria Baia Mare a fost in ultimele luni tinta unor atacuri dure venite mai ales din partea unui segment media. Aceasta si pentru ca o institutie ca primaria este intotdeauna un furnizor bun si mai ales comod de subiecte pentru presa, chiar daca de multe ori acestea au fost provocate, extrapolate si, evident, tendentioase. Dupa plecarea lui Cristian Anghel a inceput batalia politica atat in interiorul partidelor, cat si intre partide, pentru desemnarea unor candidati pentru eventualele alegeri. Evident ca aceste tensiuni s-au resimtit si in Consilul Local si, cum foarte multa lume confunda executivul cu legislativul, responsabilitatea pentru acestea a fost aruncata doar in ograda primariei. Insa, primaria n-are nicio vina pentru tensiunile din interiorul partidelor. Nimeni n-a mai fost interesat de faptul ca serviciile noastre functioneaza normal, ca angajatii Primariei Baia Mare lucreaza cu aceeasi seriozitate si profesionalism. In ciuda tuturor acuzelor si speculatiilor, pot sa afirm cu convingere ca in Primaria Baia Mare lucrurile merg normal, ca nu exista sincope in actul administrativ, ca toti cetatenii care apeleaza la serviciile noastre sunt serviti cu promptitudine.

– Sa inteleg ca nu s-a schimbat nimic in raportul cetatean – administratie local…

– Principala noastra preocupare este ca locuitorilor municipiului Baia Mare sa le fie asigurate cu promptitudine toate serviciile publice. Pentru noi este important ca acest angrenaj, cetatean – administratie, sa functioneze perfect si cred ca acest lucru se realizeaza in primarie. Intotdeauna ne-am raportat la nevoile baimarenilor, in slujba carora suntem. Repet, nu au fost sincope in ceea ce priveste furnizarea apei calde, a canalizarii si salubrizarii, a iluminatului stradal sau a iluminatului locuintelor. In plus, reparatiile curente la strazile muncipiului s-au efectuat si se efectueaza permanent.

– Care sunt obiectivele importante de investitii care au fost finalizate sau sunt in curs de finalizare?

– Aici pot sa enumar in primul rand investitiile din domeniul invatamantului. Este vorba de Gradinita nr. 7 – de pe strada Iuliu Maniu, unde lucrarile de modernizare cu extindere sunt aproape de finalizare. Aici s-au amenajat la standarde europene sase sali de grupa, s-au realizat bucataria si dependintele. Aceasta lucrare, inceputa in 2009, va fi finalizata in martie-aprilie 2011, cand copiii se vor putea muta in corpul nou al cladirii. Pe tot parcursul anului 2010 am derulat activitatile de reparatii capitale la unitatile de invatamant, constand in reabilitarea cladirilor, a instalatiilor electrice, reparatii capitale la centralele termice, lucrari de igienizare sanitara in vederea obtinerii autorizatiei de functionare. Un obiectiv de investitii important, inceput in 2009, dar la care s-a lucrat mult in 2010, este extinderea prin mansardare la Liceul de Arta. Aici s-au realizat 24 de sali de instrumente si o sala multifunctionala pentru arte plastice. Daca timpul va fi favorabil, in februarie-martie 2011 obiectivul va fi dat in folosinta. Exista apoi doua proiecte – aflate in faza de semnare a contractelor de fundamentare, pe Axa 3-4, cu finantare din fonduri europene – pe infrastructura in invatamant. Este vorba de extinderea cu modernizare la Colegiul “Nicolae Titulescu” – lucrare in valoare de 5.107.000 lei si la Colegiul National “Gheorghe Sincai” – in valoare de 6.089.000 lei. De asemenea, din acest an se deruleaza programul “Casa Verde” pentru unitatile de invatamant din Baia Mare. Programul consta in gasirea de surse alternative – in speta panouri solare – pentru producerea apei calde si menajere. Prima etapa – in valoare de 3.900.000 lei – s-a licitat pentru 23 de unitati de invatamant, iar pentru alte 23 unitati suntem in faza intocmirii caietelor de sarcini. Valoarea acestei a doua etape a proiectului este de 4.359.000 lei. Tot la capitolul investitii pot sa amintesc doua obiective care au fost date in folosinta inca din vara acestui an. Este vorba despre Caminul Cultural Firiza, care s-a inaugurat in iunie 2010. si Podul 8 Martie, finalizat in luna iulie.

– Care este situatia blocurilor de locuinte, a blocurilor ANL?

– In decembrie 2010 ar fi trebuit sa finalizam blocul nr. 48 de pe Aleea Marasti, la care noi am asigurat partea de sistematizare verticala si utilitati. Aici, din pacate, suntem dependenti de Ministerul Dezvoltarii, care cofinanteaza blocurile ANL. Noi am finalizat ceea ce depinde de primarie, insa, pentru ca asteptam finantarea Ministerului Dezvoltarii, probabil blocul va fi dat in folosinta in luna mai 2011. S-au pregatit documentatii pentru alte patru blocuri ANL, unul pe strada Marasesti – cu 51 de apartamente, unul pe bulevardul Republicii – 50 de apartamente si doua unitati locative cu cate 24 apartamente pe strada Granicerilor. Asteptam aprobarea acestora în 2011.

– Unul din subiectele din cauza careia primaria a fost de multe ori criticata este legat de starea drumurilor si de locurile de parcare. Ce s-a facut in acest an legat pe acest segment?

– In ce priveste subiectul amintit de dumneavoastra, in 2010 au fost sapte obiective pe lista de investitii, din care pentru trei s-a intocmit documentatia in vederea realizarii licitatiei de executie< finalizarea lucrarilor pe bulevardul Republicii, reabilitarea strazii Minerilor si amenajarea parcarilor de pe bulevardul Decebal si strada Garii. La celelalte patru obiective s-au efectuat lucrari de reabilitare. Astfel, s-au finalizat lucrarile pe bulevardul Independentei – inclusiv pista de biciclete intre podul de pe strada Culturii si intersectia cu bulevardul Decebal. Tot pe aceast tronson s-a reabilitat trotuarul si s-au amenajat 280 de locuri de parcare. Pe bulevardul Unirii s-a reabilitat trotuarul, partea carosabila, zonele verzi si s-au amenajat patru sensuri giratorii. In aceasta zona s-au amenajat alte 550 locuri noi de parcare. Aceasta lucrare este finalizata 99%. Un alt obiectiv in curs de finalizare este strada Vasile Lucaciu, unde s-a reabilitat trotuarul, spatiile verzi si locurile de parcare si s-au construit doua sensuri giratorii. Partea carosabila este finalizata, cu exceptia turnarii stratului final. Carosabilul de pe bulevardul Bucuresti a fost reabilitat intre intersectia cu strada Culturii si aleea spre strada Petru Maior. Si in aceasta zona au fost realizate 450 locuri de parcare si au fost amenajate zonele spatiile verzi.

– Cum sta Baia Mare din punct de vedere al iluminatului public, in comparatie cu alte municipii?

– In ce priveste iluminatul public, Baia Mare este printre putinele orase din tara care are o acoperire de 100%. In luna decembrie s-a lucrat la extinderea iluminatului pe patru strazi noi din zona Valea Borcutului. De asemenea, in intervalul 29 noiembrie 2010 – 10 ianuarie 2011, functioneaza iluminatul de sarbatori in Piata Libertatii, pe strada Gheorghe Sincai, pe strada Progresului – intre intersectiile cu bulevardul Unirii si strada Scolii pe bulevardul Unirii – intre intersectiile cu bulevardul Bucuresti si strada Hortensiei, pe bulevardul Traian – intre intersectiile cu bulevardul Unirii si strada Transilvaniei si pe bulevardul Bucuresti – intersectiile cu strada Culturii si bulevardul Decebal.

– Ce ne puteti spune despre Planul Integrat de Dezvoltare Urbana?

– In ceea ce priveste Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), o suma de 11 milioane de euro este destinata municipiilor care au fost consacrate ca pol de dezvoltare, iar Baia Mare este unul dintre ele. In cadrul PIDU sunt pregatite 9 proiecte, din care probabil finantarea va acoperi 6-7. Asteptam aprobarile, in februarie 2011 urmand apoi licitatiile. In cadrul PIDU sunt cuprinse proiecte precum< extinderea retelei de troleibuze in cartierul Vasile Alecsandri, modernizarea strazii Granicerilor, Centrul Social pentru Persoane cu Dizabilitati, reabilitarea si promovarea identitatii culturale “Piata Cetatii – Turnul Stefan”, amenajarea Parcului Central.

– Un gand pentru baimareni la inceput de an…

– Le doresc tuturor baimarenilor sa inceapa anul 2011 sanatosi, fericiti si cu speranta unor vremuri mai bune si mai linistite.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns