Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Rohia se construieste Centrul Cultural Nicolae Steinhardt

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Initiativa apartine PS Justin Hodea Sigheteanul

[slideshow id=4862]

Manastirea “Sfanta Ana” din Rohia este una dintre cunoscutele vetre de spiritualitate si cultura ale Transilvaniei, care de opt decenii slujeste nevoilor duhovnicesti ale credinciosilor din nord-vestul tarii.

In urma cu trei ani, la initiativa PS Justin Hodea Sigheteanul, au inceput demersurile pentru un nou proiect, numit Centru Cultural Nicolae Steinhardt. In cadrul acestuia se doreste construirea unei noi cladiri, in care vor fi cuprinse mai multe obiective< biblioteca cu peste 40.000 volume, muzeul de obiecte si carti bisericesti, Muzeul Steinhardt, editura manastirii, in viitor o tipografie etc. Dupa cum ne-a informat ieromonahul Ioachim Tomoiaga, secretarul Manastirii Rohia, centrul cultural va avea ca obiective generale< imbunatatirea si promovarea valorilor identitare ale Romaniei in spatiul european si international> dezvoltarea masurilor durabile de sprijin adresate creatiei culturale si spirituale> dezvoltarea turismului cu caracter cultural si religios in Romania> dezvoltarea elementelor de patrimoniu cultural si religios, in vederea sporirii capacitatii de organizare a actiunilor cu acest caracter si imbunatatirea accesului publicului la cultura si religie.

Amplasamentul este abrupt si stancos

Prin aceasta impunatoare constructie, care se realizeaza pe un amplasament greu accesibil (teren abrupt si stancos) se urmareste dezvoltarea potentialului cultural local si national punand la dispozitie fondul de carte al Bibliotecii Manastirii “Sfanta Ana”. De asemenea, se va putea vizita Muzeul “Nicolae Steinhardt”, Muzeul manastirii, se vor putea organiza “Zilele Nicolae Steinhardt”, dar si expozitii cultural-religioase, lansari de carte si de productii audio-video.

De asemenea, dupa cum ne-a informat ieromonahul Ioachim Tomoiaga, se vor organiza forumuri si conferinte pe teme cultural-religioase, concerte de muzica simfonica, religioasa, traditionala etc., organizarea de manifestari culturale cu caracter traditional, desfasurarea de concursuri si eseuri, ateliere si tabere de creatie. Deja este in lucru tiparirea “Operei Integrale – Nicolae Steinhardt” in coeditare cu editura Polirom Iasi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns