Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Satu Mare s-a înfiinţat o asociaţie care promovează sănătatea mintală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Preşedintele Asociaţiei Sătmărene pentru Promovarea Sănătăţii Mintale dr. Laura Cismaş
Preşedintele Asociaţiei Sătmărene pentru Promovarea Sănătăţii Mintale dr. Laura Cismaş

ASPROSAM va dezvolta programe complementare pentru reintegrarea bolnavilor psihici în societate

În urmă cu puţin timp, la Satu Mare şi-a deschis porţile Asociaţia Sătmăreană pentru Promovarea Sănătăţii Mintale (ASPROSAM), o organizaţiei nonguvernamentală care îşi propune să vină în sprijinul persoanelor afectate psihic pentru a se recupera şi a duce o viaţă împlinită în familia lor, în societate.

Am descris mai sus în câteva cuvinte misiunea Asociaţiei Sătmărene pentru Promovarea Sănătăţii Mintale. Iniţiativa înfiinţării acestei asociaţii au avut-o chiar cei care de zeci de ani încoace muncesc cu persoanele cu tulburări mentale, un grup de medici psihiatri.

 

Dezvoltarea conceptului de psihiatrie comunitară

 

Asociaţia Sătmăreană pentru Promovarea Sănătăţii Mintale este prima asociaţie din judeţ constituită din specialişti care vor ca persoanele cu tulburări mentale să se poată reintegra în societate, dezvoltând practic conceptul de psihiatrie comunitară. Prin acţiunile programate să aibă loc la Satu Mare cât de curând, membrii asociaţiei pun accentul pe prevenţie. Vor avea loc acţiuni de educaţie în şcoli, instituţii, asociaţia dorind să semneze parteneriate, protocoale de colaborare atât cu instituţii publice locale şi judeţene, cât şi cu asociaţii din străinătate.

 

Pacientul vine din comunitate şi trebuie să se întoarcă în comunitate

 

“Pacientul vine din comunitate şi trebuie să se întoarcă în comunitate”, spun specialiştii sătmăreni. Asociaţia Sătmăreană pentru Promovarea Sănătăţii Mintale este una dintre puţinele asociaţii de acest gen din ţară şi în timp îşi propune să aducă la Satu Mare specialişti renumiţi pe plan mondial, având deja suportul unor specialişti, cum ar fi de exemplu Eva Falstron din Suedia, psihoterapeut de talie internaţională – specialist în implementarea de politici sociale. Pentru a putea dezvolta servicii pentru copiii şi adulţii cu probleme de sănătate mintală, a le asigura acces la consiliere psihiatrică, psihologică, socială, ASPROSAM are nevoie de sprijin din partea comunităţii locale. Sătmărenii care doresc să sprijine reintegrarea persoanelor cu tulburări mentale în societate o pot face prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit în contul R097BTRL03101205P94047XX deschis la Banca Transilvania. Totodată, donaţii se pot face şi în contul R097BTRL03101205P94047XX, deschis la aceeaşi unitate bancară.

ASPROSAM îşi propune să organizeze grupuri de suport entru beneficiari, activităţi recreative şi creative, ateliere lucrative – ergoterapie, terapie asistaţională, reabilitare psihosocială a bolnavilo psihici, consiliere socio-profestională.

 

Iniţiative de informare şi educare în comunitate

 

Din ASPROSAM fac parte medici psihiatri, medici specializaţi în psihiatrie infantilă, psihologi, asistenţi sociali, jurişti şi reprezentanţi ai mai multor categorii profesionale, adică o echipă de specialişti care îşi propune promovarea sănătăţii mintale prin iniţiative de informare şi educare în comunitate, sprijin pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală şi dezvoltare de programe complementare pentru reintegrarea lor socială. Despre rolul acestei asociaţii, obiectivele ei, am discutat cu preşedintele dr. Laura Cismaş.

Specialişti cu zeci de ani de activitate cu persoanele cu tulburări mentale în spate

 

Aflăm că ASPROSAM s-a “născut” pornind tocmai de la faptul că medicii care fac parte din asociaţie au o activitate de zeci de ani cu persoanele cu tulburări mentale şi cunosc nevoile pacienţilor cu aceste tulburări, dar şi pe ale aparţinătorilor< “Incidenţa, frecvenţa şi numărul tulburărilor psihice este în creştere. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că una din trei persoane suferă fie de tulburări emoţionale, fie psihice şi până în 2020 depresia va fi a doua, dacă nu chiar prima boală ce va afecta omenirea. Ultimele studii ale oamenilor de ştiinţă vizavi de sănătatea populaţiei din Europa arată că sănătatea e afectată negativ de tot ceea ce e în lume< criză financiară, stres”.

 

Un sprijin pentru familii

 

Reprezentanţii asociaţiei cred că între serviciile spitaliceşti, de ambulatoriu, şi reluarea vieţii normale există la ora actuală o prăpastie< “Oamenii cu tulburări mentale nu au nevoie numai de un pat în spital, de o reţetă, ei trebuie să îşi recapete încrederea în ei, abilităţile pe care le-au pierdut. De cele mai multe ori, familiile nu ştiu cum să se poarte cu aparţinătorii care suferă, nu ştiu ce e de făcut. La fel se întâmplă şi în societate. Stigmatizarea bolii psihice este foarte mare. Astfel, oamenii cu tulburări mentale sunt primii care devin şomeri, nu se mai pot reintegra sau ajung să stea zeci de ani într-un spital, abandonaţi de familie şi societate. Este nevoie să dezvoltăm alte structuri în care ei să poată trăi, sub o oarecare supraveghere, să constrim o stare intermediară în a-i ajuta să devină independenţi”, ne spune preşedintele asociaţiei, dr. Laura Cismaş.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns