Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

“La țigănci” – Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Undercloud 2015

Scenă din spectacol
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Scenă din spectacol
Scenă din spectacol

Spectacolul “La țigănci”, regia și adaptarea Andrei și Andreea Grosu, a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru Undercloud, decernat luni seară în cadrul Galei Premiilor Undercloud 2015, desfășurată la Muzeul Țăranului Român.

La categoria cea mai bună regie distincția i-a fost acordată lui Cristi Juncu pentru spectacolul “cont(r)ACTe”.

Cel mai bun actor a fost desemnat Richard Bovniczki pentru rolul profesorului Gavrilescu din spectacolul “La țigănci”, iar premiul pentru cea mai bună actriță i-a fost acordat Iuliei Colan pentru interpretarea rolului Charlie din spectacolul “Flori pentru Algernon”.

Între nominalizați s-au mai aflat Tudor Istodor pentru rolul din spectacolul “Happy End”, Mihai Nițu pentru rolul din spectacolul “Kean” (categoria cel mai bun actor) și Ioana Marchidan pentru rolul din spectacolul “Promised Land”, Teodora Stanciu pentru cele două roluri din spectacolele “Masculin — Feminin” și “cont(r)ACTe” (categoria cea mai bună actriță).

La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru Undercloud a fost acordat, în premieră, Premiul “Teatru de autor” care i-a revenit actriței și regizoarei Lia Bugnar.

“Acest actor este cunoscut în teatrul românesc și merită să fie premiat pentru ceea ce înseamnă, pentru originalitate, pentru creativitate, pentru viziune și pentru această încăpățânare de a face un teatru care îi poartă semnătura”, a spus profesorul Octavian Saiu în prezentarea făcută câștigătoarei.

Un alt premiu acordat în premieră la ediția din 2015 a Festivalului Undercloud, Premiul “Under Any Cloud”, distincție acordată pentru “teatru liber” unei producții realizate într-un teatru de stat, a revenit spectacolului “Artă”, producție a Teatrului Bulandra.

“Nu cred că este o competiție între teatrul de stat și teatrul independent. Cred că lucrurile funcționează în paralel și funcționează foarte bine. Ce contează, după părerea mea, este valoarea”, a spus actorul Vlad Zamfirescu, protagonist în spectacolul “Artă”. El a fost completat de Șerban Pavlu, care a afirmat că “nu contează unde se întâmplă lucrurile, ci cum se întâmplă”. “Sper ca teatrul independent să reușească în anii care vin să surclaseze calitativ, nu cantitativ, teatrul de stat”, a spus Pavlu.

Premiul Undercloud, distincție oferită pentru inovație, a revenit, la ediția din 2015, spectacolului “Promised Land”, concept și coregrafie Arcadie Rusu.

Premiul de excelență i-a revenit actorului, regizorului de teatru și dramaturg israelian, originar din România, Niko Nitai.

“E o bucurie enormă pentru mine, ca om de teatru, ca iubitor de spectacol să pot să fiu parte din acest moment la care, într-un anume sens, foarte simbolic, am contribuit. Cred cu toată convingerea că premiind astăzi cu acest impresionant trofeu de excelență al Undercloud pe Niko Nitai nu celebrăm doar o carieră, nu facem o reverență în fața unei performanțe uluitoare de a juca un one man show 40 de ani, de peste 3.000 de ori, pe mai multe scene ale lumii, nu identificăm nici măcar acest succes foarte greu de explicat al unui om care la vârsta de 83 de ani face teatru independent. Premiindu-l astăzi pe el premiem credința în teatru”, a spus Octavian Saiu înaintea acordării distincției.

Niko Nitai a afirmat că acest festival i-a redat încrederea în teatrul independent. “Pot să recunosc că demult nu am mai fost atât de emoționat ca în acest festival. Acest festival mi-a redat încrederea în teatrul independent, în nebunia acestui teatru, în toate aceste încercări puțin nelalocul lor să faci ceva neobișnuit și să ai curaj să îl continui. Doresc mult succes acestui festival independent care poate deveni un exemplu și pentru alte țări, și pentru România, și pentru Israel, pentru toată lumea”, a spus Niko Nitai.

Premiul i-a fost acordat lui Niko Nitai pentru spectacolul “Căderea” de Albert Camus, piesă care se joacă de 45 de ani și a depășit 3.000 de reprezentații, fiind înscris în Cartea Recordurilor.

La eveniment a fost prezent și ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, care a apreciat ceea ce se face în teatrul românesc, subliniind că teatrul independent trebuie încurajat. El a precizat că, după susținerea financiară oferită ediției din 2015, Ministerul Culturii va oferi “o susținere și mai importantă” la edițiile viitoare.

“România are o tradiție teatrală deosebită și are câteva festivaluri extrem de importante — Festivalul Național de Teatru, festivalul de la Sibiu, și multe altele—, dar cred că trebuie încurajate și astfel de aventuri independente, cred că trebuie încurajați tinerii, cei care termină acum și trebuie să găsească unde să joace. Promit că la anul Ministerul Culturii va oferi o susținere și mai importantă”, a afirmat Ionuț Vulpescu.

Dramaturgul Matei Vișniec i-a felicitat pe toți actorii care au fost prezenți în cele zece zile ale festivalului pe cele trei scene de joc de la Muzeul Satului și a cerut responsabililor din politică “să se gândească la un program inteligent și interesant pentru a finanța și a-i ajuta (pe actori — n.r.) să fie prezenți nu numai la București, ci și în alte orașe”. “Altădată învățam să scriu teatru scriind pentru Repan, pentru Olga Tudorache, pentru oameni care mă inspirau, iar acum sunt noi nume pentru care mi-aș dori să scriu”, a afirmat Matei Vișniec.

Juriul ediției din acest an a Festivalului Undercloud a fost compus din profesoara Sanda Manu, dramaturgul Matei Vișniec, criticul de teatru Octavian Saiu și teatrologul Irina Ionescu.

Ediția din acest an a festivalului a avut loc sub sigla programului european EFFE 2015-2016 – Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internațional atribuit de Comisia Europeană și Asociația Festivalurilor din Europa. Undercloud este singurul festival internațional de teatru independent din România care a primit această distincție.

Festivalul Undercloud a fost finanțat de ARCUB în cadrul Programului cultural “Ești București” 2015, Ministerul Culturii și Administrația Fondului Cultural Național.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns