Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lacat pe locurile de scaldat. Baimarenii aleg Ungaria si judetele vecine

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6721]

Baimarenii au tot mai putine locuri de scalda in jurul orasului. Chiar daca ne putem lauda cu un oras situat intr-un loc binecuvantat de Dumnezeu, intr-un peisaj de munte extrem de pitoresc, cu mai multe lacuri in jur, un baraj de acumulare, un strand si un bazin olimpic descoperit, acesta din urma a ramas printre putinele locuri unde baimarenii pot merge sa faca o baie in conditii civilizate in sezonul estival.

Strandul municipal, cu lacatul pe usa

Strandul municipal ramane cu lacatul pe usa in aceasta vara, dupa cum au aratat autoritatile. Motivul, au justificat responsabilii, se refera la pierderile uriase de apa si lipsa castigurilor. “E vorba de pierderi de apa foarte mari, iar pe de alta parte, inca este incert administratorul”, a aratat viceprimarul Dumitru Matei. Cornel Savoiu, directorul Directiei Judetene de Sport, a precizat ca sansele ca in aceasta vara sa se deschida sunt minime, tot din aceleasi motive, respectiv incertitudinea administratorului. “In aceasta perioada se lucreaza la un proiect de hotarare de guvern privind transferul de la actualul administrator, respectiv Clubul Sportiv, catre Primaria Baia Mare. Toata procedura e derulata de catre primarie”, a declarat el.

Lasati sa astepte la poarta strandului

Explicatiile insa nu-i multumesc pe baimareni. “De acum o sa mergem la strand in Satu Mare, ca la noi e inchis strandul. O sa lasam bani in judetul lor, in loc sa-i lasam la noi. Asa ne trebuie, ca nu suntem in stare sa avem un strand intr-un oras ca  Baia Mare”, a spus suparata Maria Stet, o femeie de 56 de ani care isi ducea nepotica la bazinul olimpic. In acelasi timp, la poarta strandului municipal, un grup de baieti isi doreau sa faca o baie. “Nici nu ne-am imaginat ca nu e deschis. O sa mergem la bazin probabil toata vara, daca aici e inchis”, a spus unul dintre ei. In aceste conditii, singurul loc ce poate oferi conditii pentru o baie pe canicula ramane bazinul olimpic descoeprit, unde insa cei mici nu prea au ce cauta, pentru ca adancimea apei nu este destinata lor. Bazinul are 1,65 m la margini, iar in centru are 1.80 m, astfel ca este destinat doar “cunoscatorilor”.

Barajul Firiza, o amintire

Nici lacurile din jurul Baii Mari nu sunt mai “darnice” cu posibilitatile pentru sportul atat de indragit vara. Daca inainte de Revolutie, Lacul Bodi din Ferneziu, Lacul Bodi din Baia Sprie ori Barajul Firiza erau locurile in care iubitorii inotului le luau cu asalt, in ultimii ani aceste locuri au ramas amintiri. Astazi, in Barajul Firiza nu se mai face baie, iar decizia a fost luata cu cativa ani in urma de catre municipalitate, din motive de igiena. La urma urmei, are logica, pentru ca de acolo se alimenteaza cu apa intreg municipiul si nu numai. Restaurantul care odinioara ademenea turistii cu meniuri alese si bauturi fine, astazi a ramas o ruina ce pastreaza doar amintirea furnicarului de turisti de mai demult. Cei care au prins “vremurile bune” isi amintesc ca pe Baraj se puteau face mici iesiri in larg cu un vaporas de agrement. Astazi, acesta ar speria pescarii, ultimii care mai viziteaza fostul loc de agrement.

Bodi Ferneziu, o ruina

Lacul Bodi din Ferneziu a ramas tot o ruina, la fel ca si Barajul de la Firiza. Astazi, nici macar baie nu se mai poate face in apa din cauza mizeriei. “Cel mai adesea pot fi vazuti pescari. Dupa ce membrii AJVPS arunca pesti in lac, la o saptamana vin si pescuiesc. Baie nu ai cum sa faci pentru ca nu poti intra in apa din cauza broastelor si a vegetatiei”, declara un baimarean care spune ca ultima oara a fost acolo anul trecut. “Cabana era in paragina, totul era sumbru si trist”, a completat el. Aici, cu ani in urma, locul vuia de petrecerati si de turisti si nu putini au fost cei care, dupa mai multe pahare, au vrut sa faca o baie in lac si nu au mai iesit la suprafata. Cu ani in urma circula chiar o legenda despre un anume blestem al lacului care isi cerea tributul in vieti omenesti in fiecare vara. Desigur, dupa ce turismul a incetat in zona, spiritul lacului s-a mai domolit si el.

Lacul Bodi Mogosa, prea scump

La lacul Bodi de la Mogosa – Baia Sprie, turismul a avut un alt curs. Aici, cu ani in urma, baisprienii luau drumul pe jos si faceau cei cativa kilometri intr-un timp relativ scurt pentru o baie. Cu cortul sau cu patura la plaja, baisprienii sau baimarenii mergeau la Mogosa unde aveau posibilitatea de a se caza la cabana, de a face baie in lac ori de a campa. De asemenea, plimbarile cu hidrobicicleta erau o atractie in acest loc de agremenet. In prezent, pentru parcarea pusa la dispozitie de noul administrator clientii trebuie sa plateasca, la fel si pentru a campa se cere taxa, iar pentru a sta la o masa pe terasa ori la una din cele amenajate langa locul de plaja, de asemenea, trebuie facuta consumatie de la bar. Din pacate, sunt unele informatii care circula printre clientii acestui restaurant si spun ca pentru pretentiile mari, conditiile si oferta lasa de dorit. In concluzie, la Mogosa, in cel mai bun caz, doar pentru o baie si plaja, nimic mai mult.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns