Resturile de materie organica intrata in fermentare au dus la poluarea lacului Mogosa. Fenomenul a fost sesizat la Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu de administratorul Complexului Mogosa, Petru Cardos. Ca atare, prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus deplasarea la fata locului a unei echipe de specialisti de la Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures. Acestia au constatat pe suprafata lacului si in numar mai mare spre maluri existenta unor pete negre, de dimensiuni diferite (5-30 cm diametru), care s-au dovedit a fi resturi de materie organica intrata in fermentare. Procesul chimic de fermentare produce gaze care ridica de pe fundul lacului materia organica, alcatuita din sedimente si vegetale (crengi si frunze). Specialistii din cadrul SGA Maramures au precizat ca, datorita conditiilor hidro-meteorologice din aceasta perioada (nivel scazut al apei proaspete in lac si temperaturilor ridicate), materia organica acumulata in timp pe fundul lacului fermenteaza. In lacul Mogosa nu a fost semnalata insa mortalitate piscicola. Specialistii sustin ca fenomenul are cauze strict naturale. Ei au procedat la prelevarea de probe de apa din lac, care vor fi analizate in laboratorul SGA Maramures. Situatia semnalata este monitorizata in continuare de SGA Maramures, care va comunica rezultatele analizelor si evolutia fenomenului.
Poliţiştii din Neamţ ameninţă cu demisia dacă şeful IPJ va fi destituit
Asculta acest articol Poliţiştii din Neamţ se revoltă. Şefii de post ameninţă cu demisia, supăraţi de intenţia secretarului de stat
Fii primul care comentează