Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Laura Codruţa Kovesi, chemată de urgenţă de Ministrul Justiţiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi

Au mai fost convocaţi procurorul general al României, Augustin Lazăr şi procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, i-a chemat luni pentru discuţii pe şefii parchetelor: procurorul general al României, Augustin Lazăr, pe procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi pe procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, la sediul Ministerului Justiţiei.

Discuţiile cu şefii parchetelor sunt programate să aibă loc în jurul prânzului.

Ministrul Justiţiei a declarat că va avea întâlniri cu procurorul general, urmând să discute şi situaţia Laurei Codruţa Kovesi, în contextul înregistrărilor lui Sebastian Ghiţă şi a dosarului de la parchet.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus că nu crede că ar fi necesară revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, după înregistrările lui Sebastian Ghiţă, precizând că este o anchetă în derulare la Parchetul instanţei supreme, care va face cercetări în cazul acestor înregistrări.

Revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA se face de către preşedintele ţării

“Este o anchetă în derulare la Parchetul General. Această discuţie o voi avea şi săptămâna viitoare, când mă văd cu procurorul general şi cu adjuncţii dumnealui. (…)

Atât timp cât este o anchetă în derulare, pe care o are în acest moment Parchetul General, atât timp cât respectă prevederile legale, nu văd de ce (să fie revocat din funcţie procurorul-şef al DNA, n.r.)”, a spus ministrul Florin Iordache, întrebat dacă Laura Codruţa Kovesi mai poate rămâne în funcţie după acuzaţiile lansate de Sebastian Ghiţă în mai multe înregistrări difuzate la televiziunea pe care o controlează.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Iordache: Justiţia trebuie să fie independentă

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că înregistrările prezentate de postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghiţă sunt prezentate într-o manieră “destul de tendenţioasă”, într-o anumită formă, sugerând procurorilor ceea ce ar trebui să facă.

Potrivit lui Iordache, de multe ori “s-a greşit în condiţiile în care se face justiţie la tv”.

“Nu ştiu, părerea mea e că de foarte multe ori s-a greşit, în condiţiile în care se face justiţie la tv sau pe scări, aşa cum facem noi. Ne dăm cu părerea toată lumea despre orişice. Să-i lăsăm pe cei care ar trebui să-şi facă treaba chiar să o facă profesionist şi cu respectarea legii”, a răspuns demnitarul, întrebat dacă se impune audierea procurorului-şef al DNA.

De asemenea, întrebat cum vede, ca ministru al Justiţiei, faptul că şefia Camerei Deputaţilor este deţinută ‘de un condamnat penal’, iar cea a Senatului ‘de un judecat penal’, Iordache a subliniat că există prezumţia de nevinovăţie.

“Dacă legea permite… Dumneavoastră ştiţi undeva că prevede că prezumţia de nevinovăţie este înfrântă de ceva? Prezumţia de nevinovăţie nu este înfrântă în acest moment de nimic şi, atât timp cât există prevederi foarte clare în regulamentul Camerei cât şi în al Senatului cine poate ocupa funcţia de preşedinte, eu cred că şi unul şi celălalt respectă prevederile legale”, a spus mai Florin Iordache.

Despre atacurile la adresa justiţiei, ministrul a afirmat că, din punctul său de vedere, justiţia trebuie să fie independentă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns