Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Legea pensiilor intră în dezbaterea Senatului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Legea pensiilor intră luni în dezbaterea Senatului, fără amendamentele despre pensiile magistraţilor şi militarilor, fiind de aşteptat ca singurul amendament al opoziţiei, care prevede ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut, să stârnească dispute.

Comisia de muncă din Senat a dat miercuri raport de admitere proiectului Legii unitare a pensiilor şi a introdus un amendament care stipulează că valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai puţin de 45% din salariul mediu brut.

Senatorii PNL Minerva Boitan şi PSD Alexandru Cordoş, împreună cu senatorul PDL Ion Ruşeţ au căzut de acord, după discuţii de peste două ore, să susţină împreună un amendament referitor la punctul de pensie, în condiţiile în care, iniţial, fiecare dintre cei trei a propus diferite variante de modificare a articolului propus de Guvern pentru calculul pensiei, relateaz[ Newsin.

În final, în Comisie s-a decis prin vot introducerea unui alineat nou în textul Executivului, prin care în condiţiile de calcul a pensiei stipulate de Guvern, valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai puţin de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat. În favoarea acestui amendament au votat Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordoş (PSD), Elena Mitrea (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL), iar împotrivă s-au exprimat Cristian Rădulescu (PDL), Alexandru Mocanu (PDL) şi Albert Almos (UDMR).

Acest alineat introdus de senatori completează articolul Guvernului, păstrat în raportul final, dar completat cu amendamentul prezentat anterior. Textul Executivului spune că la data intrării în vigoare a Legii, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi anterior, realizaţi pe anul precedent, are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. În situaţia în care indicatorii prevăzuţi, realizaţi pe anul precedent, au valori negative se păstrează ultima valoare a punctului de pensie, mai spune Executivul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns