Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Liberalii își asumă meritele vizitei premierului în SUA

Senatorul Iulian Dumitrescu susține că PNL a avut o contribuție fundamentală
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Senatorul Iulian Dumitrescu susține că PNL a avut o contribuție fundamentală
Senatorul Iulian Dumitrescu susține că PNL a avut o contribuție fundamentală

Înainte de vizita oficială a lui Victor Ponta peste Atlantic, senatorul Iulian Dumitrescu a declarat că PNL a avut contribuții fundamentale la politicile României care au vizat întărirea parteneriatului strategic dintre țara noastră și SUA.

Făcând trimitere la raportul realizat, în pregătirea acestei vizite, de think-tank-ul american „Democracy Institute“, care spunea că România este oţară din Est, cu o democraţie fragilă, dar importantă pentru America şi capabilă să devină următorul „tigru economic“ al regiunii, Iulian Dumitrescu susține că, fără PNL, România ar fi putut să aspire cel mult la apelativul de ”pisicuțul din Balcani”, scrie pesurse.ro.

Senatorul PNL Iulian Dumitrescu a declarat că vizita premierului Ponta în SUA este o mare șansă pentru România, apreciind că investițiile americane ar putea reporni motoarele dezvoltării economice din țara noastră, punând astfel capăt austerității care a sărăcit populația: ”Nu vreu să minimizez în niciun fel eforturile lui Victor Ponta pentru a face posibilă această vizită oficială. Dar vreau să punctez că PNL a avut contribuții fundamentale la politicile României care au vizat întărirea parteneriatului strategic dintre țara noastră și SUA. Cred că această vizită este șansa ieșirii țării noastre din criză. Investițiile americane ar putea reporni motoarele dezvoltării economice din țara noastră, iar oamenii și-ar permite să își lărgească cureaua. Ar putea fiînceputul sfârșitului austerității care a sărăcit populația.”

În opinia senatorului liberal, PNL a fost garantul stabilității și a politicilor de piață liberă atât în USL, cât și pe plan național și internațional. ”Singurele diferende pe care le-am avut în USL pe exploatarea resurselor au avut în vedere suspiciuni legate de integritate și transparență în Proiectul Roșia Montană. Personal cred, în legătură cu resursele autohtone, că niciodată nu am fost într-o poziție atât de avantajoasă, și că, din păcate, adesea am continuat să negociem ca și când am fi și acum în inferioritate”, a adăugat senatorul liberal.

În opinia parlamentarului PNL, România este interesantă pentru SUA din punct de vedere al poziției geostrategice a țării noastre, atât pe componenta de securitate(colaborare militară în teatrele de operații, situl Deveselu, folosirea Aeroportului Kogălniceanu pentru transferul militarilor americani din Afganistan, avioanele F16 achiziționate de armata română, cât și din punct de vedere economic (fabrica Ford de la Craiova, investițiile Exxon de pe platoul continental al Mării Negre, investițiile Chevron în exploatarea gazelor de șist). Parteneriatul strategic dintre România și SUA are însă de depășit o serie de problematici generate de evoluții recente. Iulian Dumitrescu apreciază că ”cele două state au pe agenda relațiilor bilaterale problematici sensibile, cum ar fi: reducerea cheltuielilor pentru apărare și securitate din România, pe fondul măsurilor de austeritate din țara noastră; tensiunile sociale legate de exploatarea de către Chevron a gazelor de șist; rezilierea contractului Bechtel etc”.

Senatorul Dumitrescu este de părere că ”vizita lui Ponta în SUA ar putea reprezenta, din punct de vedere simbolic, încheierea războiului rece în România prin obținerea independenței energetice a țării noastre”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns