Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Licenţa de exploatare a RMGC este pe 20 de ani. Contractul pentru Roșia Montană a fost parțial desecretizat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Licenţa de exploatare a companiei Roşia Montană Gold Corporation este pe 20 de ani, 1999-2019, iar redevenţa către statul român a fost de 2% din valoarea producţiei miniere, iar după renegociere a ajuns la 6%, a declarat joi, la Palatul Parlamentului, premierul Victor Ponta.

“Licenţa de exploatare emisă de Guvern în 1999 şi transferată în 2000 către Roşia Montană Gold Corporation are gradul de secretizare confidenţial, însă eu consider – şi îmi asum acest lucru – că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice fără a încălca caracterul confidenţial. Şi anume: durata licenţei este de 20 de ani, din 1999 până în 2019, titularul plăteşte către bugetul statului o redevenţă de 2% din valoarea producţiei miniere la momentul renegocierii şi a ajuns la 6%, o redevenţă de 6% se poate face doar prin lege şi atunci v-am răspuns la întrebarea tehnică de ce trebuie proiect de lege”, a spus premierul, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

Victor Ponta a explicat că orice conflict juridic între companie şi Guvern se va tranşa la Centrul de Arbitraj de la Viena.

“Conform articolului 18, litigiile rezultate din prezenta licenţă vor fi soluţionate de către Centrul Internaţional de Arbitraj al Camerei Economice Federale a Austriei din Viena. În mod clar, România a aderat la toate acordurile de protejare a investiţiilor şi, în măsura în care este chemată în baza acestei licenţe, trebuie să se prezinte la Viena”, a arătat Ponta.

El a adăugat că, în cazul în care proiectul nu se va realiza şi în cazul în care va exista un litigiu, Guvernul se va apăra pentru a nu plăti despăgubiri.

“Consecinţele financiare pentru o eventuală nerealizare a proiectului, iar în baza respingerii legii este foarte clar că proiectul nu se va realiza… Precizez că avem înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete, care ţin de mediu, de infrastructură şi de organizarea exploatării, şi nu de publicitate sau alte lucruri, făcute în perioada 1997-2012 de către companie sunt estimate la aproximativ la 550 de milioane de euro. De asemenea, obligaţiile de mediu şi de protecţia patrimoniului pe care România trebuie să le acopere în măsura în care nu se face proiectul – dacă se făcea proiectul, le acoperea compania -, România este obligată să plătească ecologizarea zonei, pentru că se vorbeşte de ce lacuri de cianuri ar fi în urma proiectului. Nu se vorbeşte despre lacurile care există acolo în urma exploatării cu cianuri făcute în anii trecuţi, aceste lacuri există”, a adăugat primul-ministru.

Şeful Guvernul a făcut referire şi la investiţiile pe care trebuie să le facă statul la Roşia Montană.

“Statul trebuie să plătească şi să decontamineze această zonă şi, de asemenea, prezervarea patrimoniului arheologic, galeriile romane, în jur de 150 de milioane de euro pentru descoperire, protejare şi punere în conservare, per total în jur de 480-500 de milioane de euro. Încasările care ar fi fost previzionate pentru statul român sunt de 3,6 miliarde de euro, acelea sigur nu le poţi trece la pierderi, însă compania urma să aibă încasări de 2,7 miliarde de dolari”, a mai spus premierul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns