Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Liderii PSD, PNL, UDMR si PDL despre votul uninominal la Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ovidiu Silaghi, Valer Marian, Ioan Holdis, Csehi Arpad
Ovidiu Silaghi, Valer Marian, Ioan Holdis, Csehi Arpad

Parerile presedintilor de partid sunt impartite

    Marti, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind sistemul de vot uninominal. I-am intrebat pe presedintii organizatiilor judetene a principalelor partide din judet ce parere au despre adoptarea acestei legi.
    Cine pierde si cine are de castigat de pe urma votului uninominal pur?

Presedintele PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian a dat urmatorul raspuns: “Votul uninominal pur este cel mai vechi sistem de vot folosit in Anglia, iar o formula asemanatoare este aplicabila si in Ungaria unde, dupa cum se stie, actualul partid de guvernamant FIDESZ a obtinut o majoritate zdrobitoare de 67%, «majoritate calificata», in termeni constitutionali, intrucat asigura adoptarea oricarei legi organice precum si modificarea Constitutiei sau adoptarea unei noi Constitutii.

Votul uninominal pur avantajeaza partidele mari, care au structuri teritoriale extinse si bine inchegate. Acest vot dezavantajeaza partidele mai noi, cu mesaje populiste sau extremiste, precum si pe cele de factura etnica, de genul UDMR, PCM sau PPMT”,  a incheiat Valer Marian.

Ovidiu Silaghi: “Parlamentul trebuie să redevina for de dezbatere”

La aceasta intrebare, ministrul Ovidiu Silaghi, presedintele Partidului National Liberal Satu Mare, ne-a oferit urmatorul raspuns: “Introducerea votului uninominal pur va avea ca rezultat relegitimarea Parlamentului ca institutie fundamentala a democratiei deoarece in ultimii ani, s-a dus o campanie masiva de discreditare a acestei institutii.

Astfel, Parlamentul trebuie să redevina un for de dezbatere si organismul reprezentativ suprem, conform Constitutiei.
Votul uninominal, in forma adoptata este o formula de vot practicata si exemplul cel mai binecunoscut este al Marii Britanii, fara ca cineva sa puna la indoiala soliditatea democratiei britanice. Este reprezentativ in masura în care vointa directă a alegătorului si criteriul egal – acela al primului clasat în optiunile într-un colegiu – castigă în orice caz si fără exceptie mandatul.

Sistemul mai are avantajul de a aseza în scena politică, în general în formulă bipolară, partide puternice, care să poată pe parcursul mai multor cicluri electorale să se identifice si doctrinar si să-si selecteze candidatii, în primul rând cu gândul la ce alegeri vor face cetătenii.
Legea avantajează pe cine reuseste să strângă voturile majoritătii cetătenilor din colegiul respectiv”.

Csehi Arpad: “Sistemul de alegeri in vigoare are si aspecte pozitive”

“Fiecare schimbare serioasa e cu doua sanse. Nu se poate decide univoc, cine are de castigat, sau cine are de pierdut in urma alegerilor uninominale. Un lucru e sigur, ca la alegerile locale functioneaza un sistem dublu, care sprijina atat votul persomalizat cat si pe cel cu liste. Primarul si presedintele consiliului local este ales uninominal, in timp ce la alegerea consilierilor judeteni electoratul isi exprima simpatia si fata de partid.

Un sistem asemanator ar fi agreabil si pentru alegerile parlamentare, adica sa fie alegeri uninominale si sa castige candidatii cu cea mai mare credibilitate la nivel local, dar partidele sa aiba si liste la nivel national. Astfel nu s-ar pierde nici voturile pe care le primesc candidatii care, de altfel, in circumscriptia lor electorala au pierdut. Un sistem asemanator functioneaza si in alte tari europene, tocmai de aceea ca sa conteze optiunea fiecarui alegator, inclusiv a acelora care intr-o anumita circumscriptie si-au depus votul pentru un candidat care a pierdut.

Legea electorala actuala nu asa isi imagineaza acest lucru, iar eu consider ca asa nu este corect. Are de altfel si aspecte popozitive sistemul de alegeri in vigoare, de exemplu faptul ca asigura minoritatilor distribuirea unui numar garantat de mandate.

Holdis Ioan: “La Satu Mare are de castigat UDMR”

Deputatul Ioan Holdis – presedintele PDL Satu Mare considera ca in urma adoptarii in Parlament a votului uninominal pur vor avea de castigat candidatii cu notorietate.

“Dar asa cum spunea scriitorul si profesorul englez Herbert George Wells, «Averea, notorietatea, pozitia si puterea nu sunt deloc masuri ale succesului». Astfel, un partid poate castiga o majoritate pentru ca reprezentantii lui au iesit pe locul 1 in mai multe colegii electorale, chiar daca acel partid a obtinut mult mai putine voturi. De exemplu daca intr-un colegiu un candidat obtine 1001 de voturi, iar altul 1000 aceste ultime voturi nu vor fi reprezentate in Parlament. Asa foarte multe dintre voturi se “pierd”, iar o buna parte dintre alegatori vor ramane nereprezentati in Parlament.

La nivel national, USL este avantajat de uninominalul pur, iar la Satu Mare, un judet cu un specific aparte, dupa cum sunt constituite acum colegiile electorale, are de castigat UDMR. Cu atat mai mult cu cat in judetele in care minoritatile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar. Dupa parerea mea, minoritatile au fost ‘mituite’ cu aceasta prevedere.

Uninonimalul pur va crea majoritati puternice in Parlament, dar va fi o majoritate creata artificial care nu va reflecta dorinta electoratului,” ne-a declarat deputat Ioan Holdis.
De asemenea, interlocutorul nostru a mai precizat ca amendamentul privind reducerea numarului de parlamentari la 300, sustinut de PDL a fost respins.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns