Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Liderii sindicali din învăţământ au semnalat probleme din domeniu la şedinţa Comisiei de dialog social 

Secvenţă de la şedinţă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Secvenţă de la şedinţă
Secvenţă de la şedinţă

Joi, 27 iunie, a avut loc şedinţa Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Satu Mare.

La iniţiativa lui Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare, pe ordinea de zi a comisiei au figurat trei probleme. Este vorba de: 1. Salarizarea personalului nedidactic din învăţământ; 2. Plata orelor de dirigenţie a consilierilor şcolari; 3. Ordinul ministrului privind acordarea titlului de colegiu unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Au participat: Eugeniu Avram, prefect, Cristian Sasu, subprefect, Marcela Papici, viceprimarul municipiului Satu Mare, Claudiu Mondici, inspector şcolar general adjunct, Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare, Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Satu Mare, Dan Burulea, preşedintele Sindicatului CNSLR-Frăţia, Marcel Maruşca, directorul AJOFM Satu Mare, alţi conducători de instituţii, jurnalişti.

 

Retragerea titulaturii de colegiu

 

Victor Oprea a spus că potrivit ordinului de ministru, se va retrage titulatura de colegiu liceelor care nu au trei examene consecutiv procentul la Bacalaureat cel puţin egal cu media naţională. ”Considerăm că pentru colegiile tehnologice indicatorul de performanţă nu ar trebui să fie bacalaureatul, ci examenul de competenţă profesională. Trebuie ştiut lucrul că două treimi din elevii din România studiază în filiere tehnologice. Cei mai mulţi dintre aceşti elevi nu vor urma cursurile unei instituţii de învăţământ superior. Ei sunt pregătiţi în meseria lor, care se finalizează cu examenul de competenţă profesională. Acesta ar trebui să fie criteriul de selecţie, nu bacul”. Liderul sindical anticipează o diferenţiere a salarizării profesorilor în funcţie de tipul de liceu unde lucrează.

În ceea ce îl priveşte, Claudiu Mondici consideră că ”acest criteriu este unul mobilizator”. Eugeniu Avram este de acord că măsura este mobilizatoare şi optează pentru a merge ”pe calitate”. Ioan Drăgan crede că o salarizare diferenţiată ”ar fi absurdă”. În opinia Marcelei Papici, ”nu denumirea este esenţială, ci dotările atelierelor astfel încât să-şi atingă scopul. Pe angajator nu-l interesează diplomele, ci competenţele persoanelor angajate”.

 

Salarii foarte mici

 

Atât Ioan Drăgan, cât şi Victor Oprea au semnalat salarizarea necorespunzătoare a personalului nedidactic, precum şi neplata orelor de dirigenţie a consilierilor şcolari. Prefectul le-a promis liderilor sindicali că va transmite mai departe doleanţele lor.

În final, Ioan Drăgan a semnalat neplata sumelor obţinute prin hotărâri judecătoreşti. ”Fondul existent pe acest trimestru este de doar 20%, fiind necesară o rectificare urgentă”, a încheiat vorbitorul.

 

 

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns