Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lipsa banilor determina femeile sa stea alaturi de barbati violenti sau sa cada prada prostitutiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un studiu recent mai arata ca femeile care nu se pot intretine singure isi neglijeaza starea de sanatate

[slideshow id=2760]

Un studiu recent arata ca femeile din Europa sunt mult mai predispuse la saracie decat barbatii, cele mai vulnerabile fiind mamele singure, femeile in varsta si imigrantele. Dupa o jumatate de secol de la semnarea Declaratiei de la Beijng cu privire la drepturile femeilor, autoritatile europene considera ca mai este cale lunga pana ce prevederile respectivului document sa fie respectate in totalitate. Femeilor singure inca le este greu sa se intretina, mai ales cand la mijloc intervin si copiii. In continuare isi neglijeaza starea de sanatate si se duc la medic foarte rar, intampinand dificultati, mai ales de ordin financiar, atunci cand trebuie sa aleaga cele mai bune servicii medicale si sociale pentru copiii lor.

Tot lipsa banilor sau fondurile insuficiente sunt acelea care le determina pe unele femei sa ramana alaturi de barbati violenti sau sa cada prada prostitutiei si traficului de fiinte umane. Potrivit oficialilor UE, lipsa de echilibru intre barbati si femei este din ce in ce mai pregnanta in contextual economic actual.

In Maramures, luna de luna sunt inregistrate zeci de femei victime ale violentei domestice sau abuzate sexual chiar de soti care, lipsite de sprijin si bani, in cele din urma apeleaza la consilierii si psihologii Centrului Artemis din Baia Mare.

Femeile au in general pensii foarte mici

“O treime dintre parintii singuri traiesc experienta saraciei, iar, dintre aceste familii monoparentale, 80%-90% sunt formate din femei. Aceeasi situatie s-a observat si in cazul varstnicilor. Femeile traiesc mai mult decat barbatii si pentru ca, in comparatie cu acestia, economiile pe care reusesc sa le faca de-a lungul timpului sunt mai mici, ele isi traiesc o batranete plina de privatiuni”, spune Leanda Barrington, reprezentanta Organizatiei pentru Femei din Parlamentul European. In majoritatea tarilor membre UE, 17% dintre femei traiesc in saracie, comparativ cu 15% dintre barbati, situatia fiind similara la 35% dintre familiile monoparentale. Nici asigurarile de viata sau concediile de maternitate nu sunt echitabil impartite intre cele doua genuri, spun oficialii de la Bruxelles. Tot ei arata ca, in sapte dintre tarile membre UE, o femeie este remunerata cu 20% mai putin decat un barbat care are aceeasi pregatire si ocupa aceeasi functie ca si ea. Din cauza discrepantei dintre venituri se ajunge la situatia in care femeile primesc mai putini bani la pensionare decat barbatii.

Locuri de munca nesigure si prost platite

In prezent, numai 36,8% dintre europencele cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani sunt angajate, in comparatie cu 55% dintre barbati. De asemenea, de patru ori mai multe femei decat barbati au joburi cu jumatate de norma, contracte de munca pe termen determinat sau lucreaza fara contract de munca. Din aceasta cauza, un sfert dintre femeile cu varste de peste 65 de ani traiesc in saracie, comparativ cu doar 16% dintre barbati. Potrivit raportului UE, dat publicitatii cu ocazia “Anului European de Combatere a Saraciei si Excluziunii Sociale”, discrepantele dintre genuri ar implica numeroase cauze, printre care stereotipiile, care incep inca de la varsta scolara. Astfel, fetitele sunt indrumate sa aleaga acele forme de invatamant sau specializari care sunt percepute ca destinate femeilor, precum, asistente medicale, educatoare sau casiere. Aceste profesii fac parte dintre cele slab remunerate. In plus, femeile care ajung in medii competitive se lovesc de acel “perete de sticla” care le impiedica sa acceada in posturi de conducere. De asemenea, la toate categoriile de varste, femeile sunt supuse, in urma divortului, unui risc mai mare de saracie decat barbatii. “Este inca prea devreme sa ne pronuntam cu privire la dimensiunile efectelor pe care recesiunea le are asupra barbatilor si femeilor in parte. Daca, la inceput, criza parea sa ii afecteze mai mult pe barbatii din industria constructiilor de masini si in constructii, pe masura ce criza s-a adancit, s-a constatat ca efectele ei sunt mai pregnante asupra femeilor, deoarece acestea sunt mai vulnerabile din punct de vedere financiar. Astfel, planurile viabile de iesire din recesiune ofera si oportunitatea unei imbunatatiri a vietii femeilor”, se precizeaza in finalul raportului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns