Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Locuitori din patru localitati rurale s-au instruit pe bani europeni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A avut loc festivitatea de inmanare oficiala a certificatelor de absolvire

[slideshow id=4965]

Centrul de Instruire si Marketing al Camerei de Comert si Industrie Maramures a gazduit evenimentul legat de implinirea unui an de la demararea proiectului “Pastrarea traditiilor satului romanesc prin invatare continua”. Cu aceasta ocazie a avut loc si festivitatea de inmanare oficiala a certificatelor de absolvire pentru persoanele care au urmat cursuri de calificare.

Proiectul, cofinantat din Fondul Social European si derulat in perioada 1 octombrie 2009-30 sepembrie 2011 de SC Educons SRL Baia Mare, in parteneriat cu SC Idas Gruop SRL Zalau, are ca scop cresterea ratei de ocupare a locuitorilor din mediul rural. Obiectivele proiectului ce se deruleaza in judetele Maramures, Satu Mare si Salaj sunt cresterea participarii la programe integrate de ocupare a persoanelor ocupat  in agricultura de subzistenta din regiunea de Nord Vest. S-a urmarit, de asemenea, cresterea calitatii fortei de munca din mediul rural prin participarera la programe de formare individualizate, promovarea insertiei pe piata  muncii a locuitorilor din mediul rural din cele trei judete, a precizat Rodica Kovacsinszki, managerul de proiect.

In primul an de implementare a proiectului au participat la campaniile de informare si constientizare peste 800 de adulti si elevi. Au fost consiliate prin masuri active 354 persoane si au urmat cursuri de calificare 150 de cetateni. Mai mult de jumatate din totalul cursantilor au optat pentru a se instrui in utilizarea calculatorului, 19 au absolvit limbi straine, 13 cursuri de ingrijire a batranilor la domiciliu si 10 cursuri de contabilitate.

“Sunt cifre care atesta munca echipei de proiect, activitatile fiind sustinute de personal cu experienta in furnizarea de servicii de consilier, consultanta si formare profesionala. Este o certitudine ca si in al doilea an de implemnetare, obiectivele vor fi realizate cu succes, in folosul beneficiarilor din mediul rural”, a subliniat ziaristul Viorica Parja, care a prezentat bilantul primului an de implementare a proiectului. Au beneficiat de cursuri gratuite cetateni din patru localitati maramuresene< Grosi, Satu Nou de Sus, Copalnic Manastur, Cicarlau.

Vor fi infiintate trei puncte de informare

Proiectul va continua cu instruirea persoanelor din mediul rural inclusiv in domeniul antreprenorial, astfel ca se doreste ca in final 15 persoane sa-si deschida propria afacere, iar alte 50 sa-si gaseasca un loc de munca. Rodica Kovacsinszki a subliniat ca vor fi infiintate trei puncte de informare dotate cu cate un calculator si conectate la internet in trei comune din judetele vizate in cadrul proiectului. Locuitorii de acolo vor putea obtine informatii utile in domeniile finantarilor, juridice, piata muncii, demararea unei afaceri. Reteaua ce va fi creata va facilita schimburile de informatii privind bunele practici si piata locala a muncii, a adaugat managerul de proiect.

In finalul intalnirii a avut loc si festivitatea de inmanare oficiala a certificatelor de absolvire pentru absolventii acestor cursuri. “Am urmat cursul de contabilitate. Acesta ma va ajuta mult sa-mi gasesc un loc de munca, in plus am acumulat mai multe cunostinte. Este posibil ca in viitor sa ma gandesc la o afacere proprie”, ne-a declarat Mirela Simon, din Curtuiusu Mic, una din absolvente.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns