Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lucian Croitoru, premierul desemnat de Băsescu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PSD și PNL avertizează că propunerea șefului statului nu va trece în Parlament

[slideshow id=1241]

Președintele Traian Băsescu a declarat joi că propunerea ca Lucian Croitoru să fie desemnat premier corespunde dezideratelor partidelor care au dorit un șef de Executiv desemnat, mai puțin PDL, care a dorit un om politic pentru această funcție.

Băsescu a mai spus că Lucian Croitoru i-a făcut o impresie de “profund profesionist” și că nominalizarea sa corespunde dezideratului de a avea un premier cunoscător al problemelor economice. “Sigur, el va trebui susținut de partide”, a spus Băsescu. Băsescu a spus că a avut trei propuneri de premier, PDL avansând numele unui om politic. Băsescu a spus, referindu-se la Klaus Johannis și la Lucian Croitoru, că sunt două persoane cărora le-a mai propus angajarea în Executiv. “Domnului Johannis eu i-am mai propus să fie ministru al Educației, a declinat invitația de a intra în Cabinet, iar domnului Croitoru i-am propus să preia Cabinetul Alianței PDL-PSD. La momentul respectiv domnia sa a declinat invitația de a fi prim-ministru al Guvernului Alianței PDL-PSD”, a spus Băsescu,

Croitoru, economist apropiat lui Isărescu

Lucian Croitoru are 52 de ani. Este absolvent al Facultății de Planificare Cibernetică și Calculatoare, din cadrul Academiei de Studii Economice București. Este doctor în economie și președinte al Centrului Român de Politici Economice. În 1998 Croitoru a fost consilier principal al Ministrului de Finanțe, ulterior fiind numit consilier principal al guvernatorului BNR, poziție pe care a ocupat-o până în 2003. A fost, timp de patru ani, între 2003 și 2007, reprezentant al României la Fondul Monetar Internațional.
Croitoru a candidat, în mai 2009, pentru un loc în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București, însă nu a reușit să câștige. În septembrie 2009, Croitoru a fost susținut de PDL pentru postul de viceguvernator al BNR, dar candidatura sa a fost respinsă de Parlament. În prezent, este consilier pe probleme de politică monetară al lui Mugur Isărescu. A fost logodit cu Lăcrămioara, fiica guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Geoană: Este o gravă iresponsabilitate politică

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că șeful statului a propus un nume “despre care se știe că nu are susținere” în Parlament și că Traian Băsescu apelează “la un șantaj politic și constituțional” pentru a păstra Guvernul Boc până la alegeri. Geoană a precizat că acesta este punctul de vedere al majorității constituite de PSD, PNL și UDMR. Liderul PSD a spus că desemnarea lui Croitoru ca premier este “un fapt de gravă iresponsabilitate politică” din partea lui Băsescu. Geoană a precizat că este deschis la discuții cu Croitoru, dar nu va negocia și susținerea acestuia.

Antonescu: Nu este nicio nenorocire dacă se ajunge la anticipate

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, imediat după anunțul lui Băsescu de desemnare a lui Croitoru ca premier, că este o propunere “iresponsabilă din punct de vedere politic”. “Dacă voi deveni președinte al României, Klaus Johannis va fi premier. Este un lucru clar pe care îl spun opiniei publice”,  a spus el. Liderul PNL a spus că nu îl cunoaște pe Lucian Croitoru, dar că pornește de la premisa că este un om competent, pe care Klaus Johannis, ca premier, l-ar putea coopta în Cabinetul său.
Antonescu l-a asigurat pe șeful statului că se va merge “până la capăt”, în limitele Constituției, cu propunerea Johannis premier, precizând și că eventuale alegeri anticipate nu reprezintă “nicio nenorocire”.
“Există alegeri anticipate în democrație”, a spus Antonescu, susținând însă că, după alegerile prezidențiale, România nu are nevoie de noi alegeri, ci să aibă un Guvern.     “Constituția e clară și arată că singurul cenzor prin învestire și prin moțiune de cenzură al Guvernului este Parlamentul”, s-a referit liderul PNL la varianta unui Guvern de uniune națională, susținând că șeful statului nu-și poate impune propria soluție în mod arbitrar.
Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a declarat că liberalii se vor întâlni cu Croitoru și îi vor transmite că partidul îl sprijină pe Klaus Johannis și că parlamentarii nu îl vor vota.

Kelemen: Ne întâlnim cu Croitoru dacă ne invită

Președintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a spus că Uniunea nu se dezice de Klaus Johannis, dar că va fi interesată de restabilirea echilibrului politic și că va discuta cu toate partidele politice parlamentare, și nu va refuza o invitație din partea lui Lucian Croitoru de a avea o întâlnire. “Suntem convinși că, dacă vorbim de un Guvern de uniune națională, în jurul lui Klaus Johannis s-ar fi putut forma un astfel de guvern. UDMR va fi și este interesat de stabilitate politică și vom dialoga cu toate partidele politice parlamentare. În cazul în care premierul desemnat solicită o întâlnire cu UDMR, nu vom refuza o astfel de solicitare, fiindcă acum, în afară de dialog, înțelepciune, responsabilitate, nu există altă cale să ieșim din această criză politică”, a afirmat el.

Noul guvern trebuie prezentat până în 26 octombrie

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, are, potrivit Constituției, zece zile în care să-și negocieze cu partidele majoritatea, să-și facă programul de guvernare și echipa guvernamentală, la expirarea acestui termen trebuind să vină în Parlament pentru votul de încredere. Programul și lista Guvernului se dezbat în plenul reunit. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității parlamentarilor.
Astfel, potrivit Constituției, Croitoru trebuie să vină în Parlament cu Cabinetul până pe 26 octombrie. Dacă Lucian Croitoru nu reușește să coalizeze în jurul său majoritatea necesară pentru votul de încredere, acesta își poate depune mandatul în fața președintelui. Acesta va desemna din nou un premier, putând inclusiv să-și reînnoiască propunerea.  Astfel, Croitoru poate primi încă zece zile pentru negocieri înaintea votului de încredere. Constituția nu limitează numărul de depuneri ale mandatului premierului care nu poate forma un Cabinet, fiind vorba de momentul de dinainte de prezentarea la învestirea prin vot de către Parlament.
Dacă și a doua propunere a președintelui este respinsă, se atinge posibilitatea ca șeful statului să poată dizolva Legislativul. Potrivit articolului 89, după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări. Constituția spune că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui. Numai că, odată începută procedura de formare a unui nou guvern la 15 octombrie, dacă nu au loc amânări, termenul de 60 de zile în interiorul cărora sunt respinse de Parlament două învestiri ar putea fi împlinit după al doilea tur de scrutin al prezidențialelor. Astfel, noul mandat prezidențial de la Cotroceni, dacă este preluat înainte de Crăciun, se înscrie în cele 60 de zile, iar noul președinte, dacă vrea, dizolvă Parlamentul. Alegerile anticipate ar putea fi organizate oricând în trei luni, cel mai târziu la finele lui martie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns