Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lucrarile de constructie la Biserica Ortodoxa “Sfantul Ilie” din Baia Mare sunt anevoioase

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu toate ca demersurile de proiectare si autorizare au demarat in 1990, acestea s-au finalizat dupa sase ani

[slideshow id=383]

Una dintre marile biserici aflate in constructie dupa Revolutie se afla amplasata pe strada Victor Babes din Baia Mare, in imediata apropiere a Institutului de Proiectari Miniere. Cu toate ca demersurile de proiectare si autorizare au demarat inca din vara anului 1990, acestea s-au finalizat dupa sase ani.

Este singura biserica care a parcurs cel mai contraversat traseu juridic si cea mai tumultoasa tranzitie spre starea de normalitate din pricina impedimentelor iscate in urma unei alte confesiuni religioase. “In urma unor procese si schimbari de proiecte, a abandonarii lucrarilor, in anul 1996, dupa ce am fost numit preot coordonator, lucrurile au inceput sa mearga pe fagasul firesc. Dupa ce a fost pusa piatra de temelie de episcopul Justinian Chira al Maramuresului si Satmarului si de IPS Serafim Joanta, mitropolitul romanilor ortodocsi din Europa Centrala cu sediul la Munchen (Germania), au demarat lucrarile de inaltare a bisericii. Structura si fatada s-a realizat in stil autentic (bizantin), dar pe un demisol cadru complex cu multe componente. Bucuria si binecuvantarea de care am avut parte la procesiunea hramului, cand a plouat si s-a racorit pamantul dupa zilele caniculare, ne-a fost transmisa si de prezenta in mijlocul soborului de preoti a parintelui vicar Vasile Augustin. Cu totii ne-am bucurat de aceasta sarbatoare si le multumesc tuturor care au tinut sa fie alaturi de noi”, spune preotul paroh onorific Vasile Borca.

Comitetul Bisericesc al femeilor ajuta nevoiasii

Biserica este construita in proportie de 75%. In prezent au demarat finisajele, urmand a se monta geamurile, iconostasul si pictura. In 2006 am estimat ca valoarea lucrarilor ar fi de 1,1 milioane lei. Cele executate pana acum se cifreaza la circa 700.000 lei, fonduri provenite din contributia credinciosilor, sponsorizari si donatii, iar o suma consistenta, 70.000 lei, a venit din partea statului. Preotul paroh Vasile Borca spera ca in maxim doi ani sa poata oficia sfintele rugaciuni in biserica propriu-zisa, in prezent ele oficiindu-se la demisolul lacasului de cult. Datorita crizei economice care s-a abatut asupra lumii, preotul nu-si spune sperante mari in finalizarea lucrarilor prea curand. Totusi, cu ajutorul Domnului, aceastea s-ar putea finaliza in urmatorii 8 sau 10 ani. Aici la parohie mai slujeste preotul onorific Teofil Stan, care impreuna cu preotul paroh, Consiliul Parohial format din 13 membri, Comitetul de Credinciosi format din 15 persoane, si cu dibacia primcoratorului Ioan Andreicut, fac tot ce le sta in putinta pentru construirea acestei biserici. Ravna, harnicia si sarguinta paraclisierului Anuta Dan si a ajutantului Dumitru Babut, contribuie din plin la mobilizarea oamenilor atunci cand este nevoie de ajutor. In cadrul Parohiei activeaza si Comitetul Bisericesc al femeilor,  condus de Dorina Codrea, Florica Danut si Rozica Statoiu. Femeile “mironosite” fac gesturi de caritate si ajuta varstnicii, bolnavii si copiii familiilor acestei parohii, care numara peste 2.000 de suflete. Si ca totul sa functioneze perfect, raspunsurile liturghice sunt date de corul acestui sfant lacas de cult, format din 30 de persoane, dirijat de profesorul Claudiu Ceascai.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns