Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Luni incepe Saptamana Patimilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luni incepe Sfanta si Marea Saptamana a Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos. Timpul acesta este cel mai pretios din tot cursul anului si de aceea fiecareia dintre zilele acestei saptamani, inca din vechime, i s-a dat numele de “mare si sfanta”. Cu adevarat, zilele acestea sunt mari, pentru maretia lucrurilor ce s-au savarsit. Cu adevarat ele sunt sfinte, pentru felul in care le petrec adevaratii crestini si pentru sfintenia pe care ele o pot aduce tuturor crestinilor. Iata pentru ce Sfanta Biserica, la inceputul acestor zile marete si sfinte, ne  indeamna si ne cheama sa le petrecem cu vrednicie.

De ce Saptamana Patimilor?

Saptamana Patimilor, sau poate mai corect Saptamana Patimilor Domnului Hristos, pentru ca in acest rastimp se pomenesc evenimente legate de suferintele Mantuitorului si evenimente premergatoare acestor suferinte. Dar si pentru ca se face pomenire de lucruri care privesc mantuirea noastra, lucruri de o importanta deosebita. Este saptamana in care ne gandim la lucruri mari si minunate, de importanta pentru fiecare dintre noi. Credinciosii sunt cu mai multa grija in ceea ce priveste randuiala Postului, sunt cu mai multa luare aminte la slujbele dumnezeiesti care se fac in mod deosebit, slujbe mai lungi, slujbe mai adanci parca decat in alta vreme, slujbe mai angajante pentru credinciosii care iau parte la ele. Poate in dorinta de a-si aduce iubirea si recunostinta lor fata de Mantuitorul care pentru noi si pentru a noastra mantuire s-a rastignit in vremea lui Pontiu Pilat si a patimit si s-a ingropat, ca dupa aceea sa urmeze Invierea cea de-a treia zi, propovaduita de Scripturi si praznuita de noi la Sfintele Pasti.

In primele zile ale Saptamanii Sfintelor Patimiri este randuit ca in Biserica sa se spuna in chip de marturisire si de rugaciune urmatorul text liturgic<

“Camara Ta Mantuitorule o vad impodobita

si imbracaminte nu am ca sa intru intr-insa. Lumineaza-mi haina sufletului meu,

Datatorule de lumina si ma miluieste”.

Luni, prima zi din Saptamana Mare

Iosif cel frumos

Luni, in prima zi, Biserica ne aduce aminte de fericitul Iosif cel frumos, cel frumos la trup si la suflet. Este vorba de Patriarhul Iosif, care ne impresioneaza pe toti prin dorinta lui de a-i sluji lui Dumnezeu implinind poruncile. Prin dorinta lui de a fi curat inaintea lui Dumnezeu, prin faptul ca a fost bun si binevoitor cu fratii sai care l-au vandut in Egipt. El este o preinchipuire a Domnului Iisus Hristos, cel vandut de Iuda, unul dintre ucenicii sai. Este o preinchipuire a Domnului Hristos, care a tinut sa implineasca intru toate voia Parintelui Ceresc si sa ne fie noua pilda de urmat. A fost iubit de parintii lui, a fost iubit de Patriarhul Iacob. Fratii lui l-au vandut in Egipt. A ajuns in Egipt si asezarea sufletului sau a fost probata intr-o ispita peste care a trecut. A ajuns in inchisoare invinuit fiind de pacate, el, care a tinut sa ramana fara de pacat, apoi ca talcuitor al viselor lui Faraon, mai-marele Egiptului, a fost gasit drept intelept si bun de a conduce Egiptul. El a salvat de la moarte prin infometare pe concetatenii sai si pe conationalii sai, pe care dupa aceea i-a adus in Egipt.

Smochinul cel neroditor

Tot in aceasta zi de Luni, se pomeneste si o minune pe care a facut-o Domnul Hristos, o minune spre intelepciunea credinciosilor. Negasind smochine intr-un smochin neroditor, l-a blestemat sa se usuce si s-a uscat. Biserica, pomenind aceasta intamplare, are in vedere o explicatie pentru cei credinciosi, atragandu-le atentia ca suntem toti chemati spre rodire si ca Iisus Hristos asteapta ceva de la noi. Ca atare, noi suntem datori sa-i oferim Mantuitorului virtutile noastre in loc de alte roade. Smochinul cel blestemat de Mantuitor este un fel de pilda pentru noi, ca sa stim ca Hristos rasplateste nu numai binele pe care-l fac oamenii, ci si pedepseste indaratniciile lor,  neangajarile lor spre bine. Se spune in Sinaxarul de la slujba de Luni ca Hristos nu si-a aratat niciodata puterea pedepsitoare asupra oamenilor, dar si-a aratat-o asupra unui smochin. Ca sa se inteleaga din aceasta ca are si putere pedepsitoare. Credinciosii trebuie sa se sileasca sa fie, nu sub blestem, ci sub binecuvantarea Mantuitorului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Lectiile crizei

Asculta acest articol Cand se vorbeste de datoria externa multe voci afirma ca bancile sunt “vinovate” pentru o parte din