Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mai mult de jumătate din asistentele medicale efectuează constant ore suplimentare

Sigla Informatia Zilei
Mai mult de jumătate din asistentele medicale efectuează constant ore suplimentare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mai mult de jumătate din asistentele medicale efectuează constant ore suplimentare
Mai mult de jumătate din asistentele medicale efectuează constant ore suplimentare

O cercetare realizată de Solidaritatea Sanitară arată că aproximativ 60.000 de asistente medicale din unităţile sanitare publice sunt discriminate din punct de vedere al salarizării, iar circa 23% dintre acestea sunt în situaţia de muncă forţată neplătită.
Acelaşi studiu relevă faptul că 56% dintre asistentele medicale efectuează în mod constant ore suplimentare, iar pentru 78% din cadrele sanitare  care efectueazăore suplimentare nu le-a fost cerut acordul pentru efectuarea acestora.

“Obligarea contextuală” – a trebuit să le efectuez deoarece nu avea cine – este pe primul loc, fiind urmată de cea directă, prin trecerea pe grafic. Circa 3% dintre respondente au indicat faptulă că au fost ameninţate săefectueze orele suplimentare. (…) Situaţia se încadrează în cazul exemplar alsclaviei, fiind vorba de muncă forţată şi neplătită” este una dintre concluzile cercetării.

Totodată, circa 21% dintre asistentele medicale nu au beneficiat de concediu de odihnă integral în ultimii 5 ani de zile. Doar 57% dintre asistentele medicale au indicat că nu au zile de recuperat în urma orelor suplimentare şi a concediului de odihnă neefectuat din ultimii trei ani de zile.

O altă problemă indicată în cadrul studiului este “echivalarea asistentelor medicale absolvente de postliceală”.

“‘Ţinând cont de faptul că asistentele medicale absolvente de postliceală reprezintă peste 85% din asistentele medicale care lucrează în unităţile sanitare, diferenţele foarte mari ale nivelelor de salarizare, bazate în special pe existenţa mai multor categorii de studii, în condiţiile atribuţiilor identice generează la ora actuală cea mai mare problemă a acestei categorii de personal”, se menţionează în studiu.

Circa 60% dintre respondente au indicat faptul că se simt discriminate salarial faţă de asistentele medicale cu studii superioare. Argumentele utilizate: “deşi fac aceeaşi muncă, salariul este diferenţiat”, “lipsa unui proces de echivalare a competenţelor deja dobândite pentru a trece la un nivel de şcolarizare egal cu facultatea” şi “distribuţia egală a responsabilităţilor la locul de muncă”. Discriminarea salarială a asistentelor medicale absolvente de postliceală este cel mai amplu fenomen de discriminare din sectorul sanitar, având, în consecinţă, cel mai mare impact negativ, semnalează autorii studiului.

Salarizarea asistentelor medicale este menţionată drept a treia mare problemă constatată. Astfel, circa 28% dintre respondenţi au indicat faptul că unitatea le refuză acordarea unor drepturi salariale. Dintre drepturile ce li se refuză în unităţile sanitare unde lucrează, asistentele medicale au menţionat< neplata orelor suplimentare, neacordarea bonurilor de masă şi neacordarea gradului principal.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns