Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mai mulţi voluntari sătmăreni au strâns zeci de saci cu gunoaie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În 22 aprilie, cu ocazia Zilei Pământului s-a desfăşurat proiectul naţional ”Fii voluntar de Ziua Pământului”, derulat de către Ministerul Tineretului şi Sportului în colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

Cu această ocazie, Direcţia Judeţeană pentru Sportşi Tineret Satu Mare împreună cu voluntari de la Asociaţia de Tineret, Turism şi Ecologie Cutezătorii Munţilor, sub directa îndrumare a reprezentanţilor Direcţiei Silvice Satu Mare au întreprins o amplă acţiune de ecologizare ce a vizat ocoalele silvice din judeţul Satu Mare (Borleşti, Livada, Negreşti, Satu Mare, Tăşnad).

Deşeurile, colectate din perimetrul pădurilor, ce au constat în special în peturi, doze de băuturi, diverse ambalaje de plastic au fost adunate în 81 saci menajeri (10,8 mc), care au fost ulterior depozitaţi în zonele special amenajate.
Chiar dacă timpul pentru organizarea acţiunii a fost foarte scurt, un număr mare de voluntari au răspuns afirmativ la această provocare, reuşind să adune o cantitate mare de deşeuri.

Un lucru foarte apreciabil privind acestă acţiune de curăţenie a fost faptul că de data aceasta silvicultorii sătmăreni au asigurat transportul sacilor de la faţa locului. Sacii au fost adunaţi în camionete şi au fost puşi la adăpost, în loc ferit de animale, căci, cu alte ocazii deşeurile adunate şi împachetate au fost lăsate pe marginea drumului, iar pe când a venit serviciul de salubrizare să le ridice, pungile au fost rupte, iar toată mizeria adunată a fost din nou împrăştiată.

Tocmai datorită acestui aspect, am fi predispuşi să spunem că acţiunile de ecologizare sunt zadarnice, pentru că deşeurile tot nu sunt ridicate, sau chiar dacă sacii sunt duşi, cei care ies la un picnic îşi lasă din nou toată mizeria aruncată în pădure, sau oriunde, pe nde trec. Albiile râurilor şi malurile acestora sunt pline de peturi, sticle, vase din plastic, pahare de unică folosinţă şi cine ştie ce altceva. Însă, dacă nici cei care iubesc natura nu încearcă să ia măsuri, în scurt timp ne vom sufoca în mormanele de gunoaie.

Poate şi mai eficiente decât acţiunile de curăţenie sunt campaniile de sensibilizare a tinerilor cu privire la protejarea mediului, însă rezultatul acestora se va vedea abia peste ani de zile, căci adulţii care au adoptat deja un astfel de comportament, parcă nici nu ar vrea să ia la cunoştinţă consecinţele indiferenţei de care dau dovadă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. De ce nu sunt amendati cei care sunt prinsi pe fapta ca fac mizerie ?. Unde sunt politistii locali in asemenea situatii ?. Acestia ar trebui sa umble in civil si sa-i amendeze pe cei in fapta. Pana nu se dau amenzi drastice nu scapam de acesti mizerabili si nici de mizerie. Lege din cate stiu exista dar nu se aplica din pacate.

Lasă un răspuns