Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IMPACT NEAȘTEPTAT

Majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2024

Majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2024
Majorarea salariului minim pe economie din România, programată pentru 1 iulie 2024, are potențialul de a reduce veniturile multor angajați.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Majorarea salariului minim pe economie din România, programată pentru 1 iulie 2024, are potențialul de a reduce veniturile multor angajați. Guvernul a anunțat recent o creștere a salariului minim brut de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună. Deși la prima vedere aceasta pare o veste bună, măsurile însoțitoare și reglementările fiscale asociate pot complica situația financiară a unor angajați.

 

 

Cu această majorare, salariul net va crește de la 2.073 lei la 2.363 lei, iar suma neimpozabilă va fi ridicată de la 200 lei la 300 lei lunar. Totuși, Guvernul a menținut pragul de 4.000 lei brut pentru acordarea anumitor beneficii salariale, ceea ce poate crea dificultăți financiare neașteptate atât pentru angajați cât și pentru angajatori.

 

 

Angajații care nu beneficiază de alte venituri suplimentare vor vedea o creștere de aproximativ 284 lei în venitul net lunar. În schimb, cei care primesc bonuri de masă de 700 lei lunar vor observa o creștere netă de doar 166 lei pe lună. Mai grav este că angajații cu bonuri de masă de 300 lei lunar vor experimenta o scădere netă de 23 lei pe lună, din cauza ajustării la pragul salarial menționat.

 

 

Mulți angajatori ar putea fi nevoiți să reducă sau să elimine beneficiile suplimentare cum ar fi tichetele de masă sau voucherele de vacanță pentru a nu depăși pragul salarial. Aceasta ar putea afecta negativ angajații dependenți de aceste suplimente pentru venitul lor.

 

 

Propuneri de soluții și concluzii Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) recomandă Guvernului să crească pragul pentru beneficii la 4.400 lei brut pe lună, pentru a ajuta angajații să beneficieze în continuare de o creștere netă a veniturilor. Această măsură ar ajuta la menținerea stabilității financiare a forței de muncă și a beneficiilor pentru angajați.

 

 

Deși majorarea salariului minim pe economie este intenționată să ajute angajații, este esențial ca măsurile fiscale să fie ajustate corespunzător pentru a evita probleme financiare nedorite pentru angajații vulnerabili.

 

CITEȘTE ȘI: Este majorarea salariului minim temă de alegeri locale?

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns