Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Managerul spitalului din Sighet, Vasile Stefanca, prezinta raportul de activitate de la preluarea mandatului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acesta spune ca in scurt timp vor fi reorganizate toate sectiile unitatii spitalicesti

[slideshow id=584]

In cadrul unei conferinte de presa, managerul Spitalului Municipal Sighet, dr. Vasile Stefanca, a prezentat raportul de activitate pe perioada iunie-iulie, situatia financiara a spitalului, precum si modificarile facute in structura conducerii, respectiv propunerea facuta catre Ministerul Sanatatii privind numirea medicului specialist ORL Horea Bedeuan in functia de director medical si decizia de a-l numi pe medicul Ovidiu Godja la conducerea sectiei de interne.Din raportul financiar prezentat aflam ca in lunile iunie si iulie, spitalul a inregistrat o depasire a serviciilor medicale fata de valoarea contractata, datorita faptului ca contractul incheiat anul trecut nu a fost gandit in perspectiva. Situatie similara se inregistreaza si la nivelul facturarii serviciilor medicale: “Pana in prezent, s-a procedat la o facturare a serviciilor medicale conform unei intelegeri cu Casa de Asigurari pentru Sanatate (CAS) Maramures. Normal ar fi fost ca facturarea sa fie facuta conform serviciilor prestate, ceea ce vom face de aici inainte. In aceasta ordine de idei, am contractat in plus cu CAS pe cabinetele de planning familial si explorari functionale (n.r. EKG, oscilometrie, spirometrie etc.), servicii care existau dar, pana acum, nu au avut niciodata contracte, producand pierderi insemnate”. ~n continuare vor fi contractate activitati conexe actului medical precum psihologia, kineto-terapia si pneumologia, iar dupa aprobarea Ministerului privind modificarile de structura propuse, urmeaza a fi contractate servicii si pe cabinetele de cardiologie, ortopedie si oftalmologie, care n-au existat pana acum in structura ambulatoriului. Tot pentru reducerea pierderilor la nivelul ambulatoriului, au fost introduse noi tarife pentru serviciile medicale prestate dar nefinantate prin contract de CAS, au fost eliminate cheltuielile inutile privind transportul, telefoanele, etc. si, au fost renegociate contractele reusindu-se deblocarea furnizarii de medicamente si materiale sanitare, ba mai mult, toti furnizorii din luna iunie au primit contravaloarea produselor oferite si au fost platite si facturile restante din anii trecuti.

Cheltuielile curente s-au redus cu 300.000 lei

In continuare, managerul Vasile Stefanca a prezentat cifrele privind serviciile realizate si raportate la CAS, din care reiese o crestere de 10%  fata de trimestru I al anului. O crestere de 30% se inregistreaza si la veniturile ambulatorului clinic. Din situatia comparativa pe anii 2008/2009, constatam ca, daca media lunara a cheltuielilor curente pe anul 2008 a fost de 2,83 milioane lei, iar pe primele cinci luni din 2009 a fost de 3,0 milioane, in cele doua luni de mandat ale lui :tefanca sa fie de doar 2,67 milioane, insemnand o scadere cu 303.000 lei. Singura componenta a cheltuielilor curente care a inregistrat crestere a fost cea a medicamentelor: “La preluarea mandatului, stocul de medicamente era foarte mic, ori cresterea calitatii actului medical inseamna si oferirea medicatiei necesare, un efort pe care-l vom face si in continuare”.

Pentru prima oara dupa multi ani, balanta de venituri si cheltuieli este echilibrata

La conferintei de presa anterioara (3 iunie a.c.) managerul Vasile Stefanca isi exprima speranta ca in doua-trei luni de zile sa echilibreze balanta de venituri si cheltuieli, speranta care la acea data parea fantezista dar care, s-a dovedit a fi realizabila: din situatia veniturilor si cheltuielilor prezentata reiese clar ca pe luna iunie veniturile depasesc cheltuielile cu un miliard de lei, in luna iulie depasirea fiind de aproape patru miliarde lei. “Vreau sa va demonstrez ca pana in luna iunie, spitalul a mers tot timpul in minus, fapt datorat managementului total defectuos, ca dovada ca, cu o echipa interesata de mersul spitalului (director economic ec. Liviu Pop, director financiar ec. Sandu Tomoiaga, sef serv. finante, ec. Emilia Bolchis) si stabilirea unor prioritati si reguli clare si stricte, spitalul poate merge in castig!”. In continuare, Vasile Stefanca a prezentat un raport amanuntit privind principalele lucrari efectuate in perioada 27 mai (data preluarii mandatului) si pana in prezent.

Noul manager a propus descentralizarea sectiilor

Una dintre cele mai interesante masuri initiate de medicul Vasile Stefanca este cea privind descentralizarea sectiilor. In cadrul unei intalniri cu medicii sefi de sectii, asistentele sefe si medicii spitalului, managerul le-a prezentat un proiect de strategie pe cinci luni, precum si un model de contract de administrare care urmeaza a fi semnat la sfarsitul lunii, sefii sectiilor urmand ca pana atunci sa ofere solutii si propuneri de eficientizare a sectiilor pe care le conduc, respectiv un proiect privind reducerea cheltuielilor de personal. “Este un prim pas spre descentralizarea sectiilor, pasul urmator fiind facut odata cu informatizarea integrala a spitalului”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Pozitia ghiocel

Asculta acest articol Gavril Ardusatan si-a anuntat demisia din functiile de conducere detinute in PNL, fiind nemultumit de ceea ce