Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Manifestare de susținere a coregrafului Johan Kobborg cu aplauze, îmbrățișări și huiduieli

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Alina Cojocaru şi Johan Kobborg
Alina Cojocaru şi Johan Kobborg

Câteva zeci de dansatori au manifestat, marți, în semn de susținere pentru coregraful Johan Kobborg, care a demisionat de la conducerea baletului ONB, la eveniment fiind prezentă și Alina Cojocaru, care a vorbit cu tinerii artiști și i-a încurajat aproape două ore.

În semn de contraprotest, un grup de artiști ai Operei Naționale București i-au huiduit pe dansatori, de pe scările clădirii.

Protestul vine după ce Kobborg, numit coordonator al baletului operei în 2013, a demisionat marți, în urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, care este din 4 aprilie director interimar al Operei Naționale București.

Alina Cojocaru a vorbit despre modul în care baletul ONB a evoluat sub conducerea lui Johan Kobborg, dar și despre maniera în care s-a realizat comunicarea în timpul conflictului dintre Kobborg și Soare.

“La noi în țară nu se recunosc aceste reușite și primii pași ai noii direcții au venit cu o schimbare așa de radicală. Cred că cel mai mare șoc pentru mine a fost să îmi dau seama cum lucrurile sunt prezentate publicului”, a adăugat ea, amintind că, la momentul discuțiilor de la Ministerul Culturii, acordul a fost prezentat publicului, deși Kobborg încă nu răspunsese afirmativ propunerii de a prelua postul de director al baletului.

“Orice artist nu poate să accepte nimic până nu vede o idee de colaborare. Nici nu am ajuns bine acasă și s-a spus că situația este rezolvată. Dumneavoastră vi se pare că situația este rezolvată?”, a întrebat artista.

În timp ce Alina Cojocaru vorbea în fața Operei cu balerinii, un grup de angajați ai ONB au început să huiduie în direcția dansatorilor. Potrivit acestora, majoritatea dansatorilor cu care colaborează Johan Kobborg sunt străini, iar aceștia sunt plătiți cu salarii mult mai mari decât artiștii autohtoni.

“Balerinii români au 1.000 — 2.000 de lei. Domnul Kobborg, 7.300 de euro. (…) Și-a făcut o echipă numai de străini, a marginalizat românii la Opera Națională din București”, a declarat Cristina Cotescu, regizor al Operei Române.

Alina Cojocaru a spus că au existat momente în care Johan Kobborg a plătit din fonduri proprii pentru realizarea unor spectacole. “Plătea din buzunar. Dacă dumneavoastră credeți că Johan Kobborg este în România pentru bani, mai gândiți-vă o dată”, a spus ea, adăugând că atât timp cât situația se menține în aceiași parametri ea nu va mai urca pe scena ONB.

Întrebați dacă vor înceta colaborarea cu ONB, dacă Johan Kobborg pleacă de la baletul bucureștean, aproximativ 30 de tineri au ridicat mâinile în aer, în semn că “da”.

Unul dintre balerinii veniți la ONB din străinătate pentru a lucra cu Kobborg este Henry Dowden. El a venit din Anglia, în urmă cu opt luni. “Ne-am riscat carierele (pentru Johan Kobborg — n.r.). Ne-au amenințat, au spus că nu ne vor aici pentru că nu vorbim română”, a spus el.

Și Liam Morris, care vine din Australia, a spus că este invidiat de colegi, pentru că lucrează la ONB cu “dansatori fantastici”. “Este vorba că s-au construit și niște lucruri foarte frumoase în domeniul profesional și nu au mai fost războaiele dinainte care se bazau pe orgolii”, a declarat și balerina Marina Minoiu.

Întrebată dacă ea consideră că mai există o cale de întoarcere din această situație, Alina Cojocaru a răspuns afirmativ. “Suntem aici. Dacă nu era (o cale de întoarcere — n.r.) nu mai eram aici”, a adăugat ea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns